Ледниците в Австрийските Алпи се топят много бързо

Десет сантиметра е загубата на лед на ден
7 сеп 2024 18:04, Петър Бойчев
32
Ледниците в Австрийските Алпи се топят много бързо
Снимка Пиксабей

Изследователите на ледниците и хидролозите са направили през последните дни нови замервания на ледниците в провинция Залцбург, сред които е ледникът Щубахер Зонбликес в алпийския район Щубахер Зонблик, провинция Залцбург, което е ежегодна рутинна проверка.

Проверките установили, че тази година ледниците отново са загубили маса и размери, съобщава електронният сайт ОРФ, цитиран от БТА.

Бернхард Загел е изследовател на ледниците в университета в Залцбург и обяснява: „При осем до девет часа слънцегреене ледникът губи около десет сантиметра височина". Това е огромна загуба, защото за да се компенсират тези десет сантиметра загуба на лед на ден, ще са необходими десет метра пресен сняг, който след това да се превърне в лед. Така че въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо.

„Това, което вече можем да кажем, е, че обилните снеговалежи, особено в планината Тауерн, (част от Австрийските Алпи - бел.ред), които имахме до пролетта и началото на лятото, не са направили почти нищо, за да противодействат, както сочи примерът с ледника Щубахер Зонбликес или ледниците като цяло", казва Загел.

Скоростта, с която се топят ледниците, а следователно и причиненото от човека глобално затопляне, може да се предположи и като бъде хвърлен поглед назад във времето.

Преди 30 години леденото езеро на Щубахер Зоннблик, част от алпийския масив Хое Тауерн, където се намира изследваният ледник, е било в начална фаза на формиране. На мястото, където днес скалата е гола, е имало лед с дебелина около десет метра – в момента ръбът на ледника е на 600 метра от това място.

Хайнц Слупецки от Залцбургския университет, бивш изследовател на ледниците, казва в интервю през септември 1994 година: „И ако питате дали парниковият ефект е причината, то бих казал, че е все по-трудно да се отрече това твърдение".

Райнхард Щойрер, университетски преподавател по политика в областта на климата, обобщава: „Необходими са промени. В продължение на много десетилетия сме изградили един много добре изпитан, доказан начин на живот с големи количества изкопаема енергия и много хора искат да запазят стария модел. Сега науката доказва, че това е невъзможно".

Ледникът в алпийския район Щубахер Зонблик, намиращ се на височина 2700 метра, ясно демонстрира това. През последните 25 години ледникът е загубил половината от масата си, т.е. около 45 милиона кубически метра лед, и следователно половината от площта си. Изследователите предполагат, че след десет години той ще е изчезнал напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: алпитетопятледници
Още от Свят
15-годишно момче бе застреляно от друг ученик
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се топят, мелници и соларки навсякъде, изветряне на почви, солени и киселинни дъждове.:))
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според индийските гурута калиюга завърши и земята навлиза в следващия етап от цикъла на въртене, когато се доближава все повече до слънцето, става по-топло, а хората развиват забравените през кали юга качества като теле кинеза, теле портация и удължаване на живота в пъти
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да намалят полетите на самолетите с 90% и се оправя положението.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За Австрия въобще не ми пишете. Налага се вето на австрийските ледници. Няма повече, туй беше.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се обърнат към руснаците с молба за ядрена зима, ако им липсват ледниците. Ще стане муцка, а и те руснаците много обичат да помагат, освобождават и т.н. Ще им свършат работа само с една ракета, цялата Австрия ще стане ледник.
22
0
 
3
 
! Отговори
Голди преди 1 седмица
Нас какво ни интересуват австрийските ледници ??? Онези си развяват байраците и плющят наденички със бира ,а реват като заклани прасета , че им се топяли били ледниците. Да си направят нови ледници !
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди хиляди векове там изобщо нямаше ледници, помня го щот там си пасях динозаврите.
20
2
 
8
 
! Отговори
Питър преди 1 седмица
И какво от това? Този процес не може да бъде спрян, и не е виновен човекът! Подобно отдръпване на ледниците е имало няколко пъти в последните 10000 години и нищо фатално не се е случило. Много по опасно е ледниците да тръгнат надолу, да увеличат размера си и на пометат всичко по пътя си изградено от човека. И това ще се случи, само не знаем точно кога!
19
3
 
13
 
! Отговори
върнете ни парите преди 1 седмица
Значи европа ни е съдирала от данъци и налози трупала на наш гръб милиарди и вместо да ги даде да са ни по евтини лекарствата, храната, тока, пенсиите, тя ги дава на мигранти и укри, заслужава си тва което идва, те сами си го направиха и никви руснаци не са им виновни.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сложете им данък, та да се закротят малко.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тва е щото западът има огромно производство и замърсява. Намалете го.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кажете сега в крайна сметка кво да прайм ? Капачки ли да събираме или да спираме промишлеността и транспорта ? Знаете ли кво искате ?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бърже ми излязва че при 10 санта на ден за една година се топят с 36.5 метра, и дося не трябва да има ледници. Не ни казват, че се топи само в определени периоди от време...а в определени периоди се възстановява... Нормални празни приказки. Въпросът е и ся кво да прайм на който никой не дава отговор.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според умнокрасивите планетата щяла да си замине! Явно си мислят, че ако изчезнат хората и светът ще се свърши веднъж за винаги. То поне малко от малко собствена мисъл да вкарваха, щяха да схванат каква простотия е това за планетата. Все едно ноката ми да тръгне да ме спасява, защото се е уплашил, че ще го изрежа щото много е порастнал.
13
3
 
12
 
! Отговори
От морето преди 1 седмица
Абе, тез ледове като се топят ПОВдигат ли морското равнище или само се топят. Щото аз съм роден край морето и за половин век морето не е мръднало със метър ни напред, ни назад. Плажната ивица си стои даже хотели направиха в морето. Явно не се топи много каквото се топи :)) в Австрия.
12
4
 
17
 
! Отговори
Шок и ужас преди 1 седмица
Лятото е топло и ледовете се топят. Зимата е студено и ледовете се увеличават. До кога ще търпим тези безобразия?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами тези специалисти какво искат, лятото да се увеличава снега, а зимата да се топи ли? Големи мозъци няма що.
10
6
 
13
 
! Отговори
България преди 1 седмица
И българите се топим най-бързо в Европа ама в Австрия знаят ли? Или ледниците са им по-важни от хората!?!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ясно, че се топи, нали точно това са водните запаси на всяка страна - лятото планинските шапки се топят и осигуряват дебит в подземните реки. Зимата запаса се възстановява. Вика му се годишен климатичен цикъл, кое не разбраха учЕните? Това древните са го знаели много добре и са планирали земеделието на базата на ежегодния цикъл.
8
3
 
11
 
! Отговори
Зелено Комюнике преди 1 седмица
Пък аз мисля, че такива като първия коментатор ако ги изтрепем - климатичните промени ще си продължат по естествения си цикъл, но без врякането. Това че караш електричка не те прави по-пич, ceлcкu тарикате който се има за каймак на обществото.