Путин предупреди САЩ: Ракетната криза ни връща в Студената война

Москва ще отговори на Вашингтон реципрочно
28 юли 2024 14:40, Петър Бойчев
253
Путин предупреди САЩ: Ракетната криза ни връща в Студената война
Снимка БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия след 2026 г., Москва също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът, предаде Ройтерс.

В реч в Санкт Петербург пред матроси от Русия, Китай, Алжир и Индия по случай Деня на руските военноморски сили Путин предупреди САЩ, че рискуват да предизвикат ракетна криза, подобна на тези от времето на Студената война, съобщи БТА.

"Времето за достигане на цели на наша територия от тези ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути", заяви руският президент. "Ние ще предприемем огледални мерки предвид действията на САЩ, сателитите им в Европа и в други региони на света."

САЩ ще започнат през 2026 г. да разполагат военни способности с голям обсег в Германия, за да покажат привързаността си към НАТО и европейската отбрана, съобщиха по-рано този месец Вашингтон и Берлин.

Тези "епизодични базирания" ще бъдат подготовка за по-дългосрочното разполагане на подобни средства, които ще включват ракети SM-6, крилати ракети "Томахок" и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка. Всички тези ракети са с по-голям обсег от тези, които към момента са разположени в Европа, заявиха САЩ и Германия.

В речта си Путин каза, че Вашингтон нагнетява напрежение и е прехвърлил ракетни комплекси "Тайфун" в Дания и Филипините, и сравни американските намерения с решението на НАТО да базира ракетни комплекси "Пършинг 2" в Западна Европа през 1979 г.

По онова време съветското ръководство, включително генералният секретар на КПСС Юрий Андропов, се опасяват, че разполагането на "Пършинг 2" е част от сложен план, ръководен от САЩ, за обезглавяване на СССР чрез отстраняване на политическото и военното му ръководство.

"Ситуацията напомня на събитията от Студената война при разполагането в Европа на американските ракети със среден обсег "Пършинг", каза Путин.

Руският президент отново предупреди, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като САЩ базират подобно въоръжение в Европа и Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
4
 
! Отговори
До169 преди 1 месец
Ами така са украинските копейки и постоянно все някой им се провижда , защото не знаят нищо за България нито познават българите,е то как да ги познават като от село не са излизали , защото са бедни като църковни мишки,ама добре,че беше Путин,ама си остават украински Селинджъри
155
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Америка какви ракети има? Има бомби като тия които пуснаха над Япония. Имат някакви Томахавки които са с радиус 500 км. Русия удря от космоса, никакво ПВО няма да сработи. Всичко ще бъде ликвидирано.
154
11
 
6
 
! Отговори
Русия е сила и мощ преди 1 месец
Ударът ще бъде светкавичен и съкрушителен. Кравария и нато няма да успеят да натиснат копчето, всичко ще е на пепел преди това. ПОСЛЕ НАС ТИШИНА!!!!
153
3
 
4
 
! Отговори
До166 преди 1 месец
Кой е тоя и какво ни интересува нас българите
152
2
 
3
 
! Отговори
До 165 преди 1 месец
Ами питай ги украинските копейки,че те са бедни като църковни мишки, а и в България не могат да си имат мобилен интернет,защото предплатения е доста скъп ,а да имаш мобилен с много гига байти не става,ако.нямаш договор от много години
151
3
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Кевин Дюрант го набива шпека на Сърбите много навътре:):):)На сухо:):):)
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 157 Ами не,не гледаме олимпиадата, нормалните хора не гледат *** д ски олимпиади. Между другото личи ти че общуваш предимно с приятели по чашка.
149
0
 
2
 
! Отговори
До 159 преди 1 месец
Ами имам си телефон и се забавлявам с нагляри като теб дето седят пред компа и се пържат
148
0
 
2
 
! Отговори
До 159 преди 1 месец
Кефи ме да те гледам как се гърчиш
147
5
 
2
 
! Отговори
До 160 преди 1 месец
А украинските копейки не разбираха,че тук не Русия нито Урколандия и ние българите не харесваме нагляри
146
3
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Абе ти следиш ли ме бе?:):):)Кога напиша нещо на секундата излизаш с твоята Ципура от Черно Море:):):)Не е лека твоята да висиш тук от сутрин до вечер:):):)Или пък да не си неква бот програма която ми следи постовете?:):):)
145
4
 
3
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 месец
А ти украиска копейко намери ли ципура в Черно море
144
6
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
*** гледате ли баскетбола от Париж?:):):)Ние тук с приятелите на по чашка гледаме как в момента USA опъват вашите братя Сърби на задна прашка:):):)Ама яко ги опъват,че чак се гаврят с тях:):):)
143
0
 
2
 
! Отговори
До 153 преди 1 месец
Е той си мисли,че българите няма да го познаем,ама ние българите си се познаваме
142
4
 
3
 
! Отговори
До 154 преди 1 месец
Ами питай ги украинските копейки, защо не си ходят в голталшката Уколандията или там вече е Русия
141
1
 
2
 
! Отговори
До 152 преди 1 месец
Е то като нямаш мозък имаш уста да ревеш
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 152 А ти кой си,поредния ком плексиран го лтак?
139
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пъти да ви казвам че Русия е мъртва държава, след 50 г там няма да живее никой
138
3
 
2
 
! Отговори
До 147 преди 1 месец
Искаш да кажеш американците
137
0
 
6
 
! Отговори
До 148 преди 1 месец
Ами питай ги бе тук е България,а не Русия и няма как да те чуят

Спонсорирани публикации