Новото метро: Пет спирки до Студентски град

Целият участък ще бъде подземен
Обновена: 30 юли 2024 07:35 | 30 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
57
Новото метро: Пет спирки до Студентски град
Снимка БГНЕС

И "Студентски град" ще има метро. Пет нови спирки до квартала на младите в София ще има подземната железница. Те ще свързват метростанция "Витоша" при бул. "Черни връх" със "Студентски град", като трасето ще минава през "Кръстова вада". Това предвижда обществената поръчка за изготвяне на идеен проект за продължаване на втората линия.

Планът е за 5 метростанции по трасето през кварталите “Кръстова вада-запад” и “Витоша”, чиято дължина ще е 5 км, като целият участък ще е подземен.

Първата нова спирка след “Витоша” ще е на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Димитър Манчев”. Втората ще е между улиците “Проф. Васил Арнаудов” и “Стефан Савов”. След това метрото ще спира на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе” и ул. “Проф. д-р Ив. Странски”. Тук по задание трябва да се направи и подземен паркинг на най-малко две нива.

Четвъртата нова станция ще е на бул. “Акад. Ст. Младенов” и ул. “Проф. Ат. Иширков” при НСА. Последната пък ще е на кръстовището на “Акад. Ст. Младенов” при ул. “8 декември” и ул. “Д-р Йордан Йосифов”.

В проекта трябва да бъде предвидена и шахта за отклонение на линията към “Симеоново”, която да е с маршрут от Бизнес парка до ИКЕА на околовръстното.

В момента се строи разширението на третата линия през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Очаква се участъкът през “Слатина” да е готов през втората половина на 2026 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
15
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Аве копейки, в Белград що няма 1м. метро? Руската колония :)))))))))))))))))))))))))
22
8
 
6
 
! Отговори
Мръсен въздух преди 1 месец
Корумпирани ГТПта Корумпирани полиция институции всичко!Заводите и фирмите на вутрите си замърсяват въздуха и си горят италиянски *** лук склада за фоерверки отрови въздуха водата и почвата опасни химикали се изливат по ниви и реки и вие си се тровите и не ви пука защото сте Долна плебейска българска из мет!
21
10
 
5
 
! Отговори
София е Съвецки преди 1 месец
Бардак на Аутисти
20
19
 
4
 
! Отговори
Метрото в София преди 1 месец
На практика е построено благодарение на Англия и Америка смлед бомбардировките на София изкопите са били готови.
19
8
 
3
 
! Отговори
Бъдете Европейци преди 1 месец
Не ск а па ни български аутисти!
18
10
 
17
 
! Отговори
София е ужас преди 1 месец
Нищо общо с европейски град имам чуството че българите са умственно изостанали
17
4
 
14
 
! Отговори
Нарочно няма преди 1 месец
Указателни табели на летището къде е метрото за да ползват хората такситата копърки на фил *** на мутрите и политиците
16
19
 
6
 
! Отговори
Пътуващия с вълци преди 1 месец
От време на време ходя до летището с метрото.Жалка работа.Ако можеше да говори,щеше да изкрещи и да се разпадне
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато линия две се строеше,тя стигна до ....бел.Баучер.И до там.Едва 7-8 години след това се построи 1/една/станция до Мол Парадайз и до там. Вместо метрото до стигне до Драгалевци,хем Черни връх не беше ремонтиран.Сега ще копат пак.А от Д.Манчев трасето отива във Витоша в Полето.Другите 3 станции в Ст.град са правилно и точно избрани.Метрота за Ст.град е жизнено необходимо от поне 25 години..Но няма да стане близките 10 години...
14
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
А ти, козарче....
13
1
 
35
 
! Отговори
Дико Сашев преди 1 месец
Отново се прави това, което е по-лесно, а не това което е по-удобно и полезно за живущите в Студентски град. Много по-практично щеше да е ако се направи разклонение от Линия 1, защото тя свързва СУ, УАСГ и БФ на СУ, недалече са и ФХФ, ФМИ, ФЗ на СУ, след това са МГУ, ТУ, ЛУ. Но идеята на общинарите е, че студентите са там не за да учат, а да ходят до мола и до НДК. Затова ще им направят удобен транспорт към тях.
12
2
 
4
 
! Отговори
До оня от театъра преди 1 месец
А , ти си овчарче !
11
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Те , всички студенти имат коли , какво метро..?! В Студентски град няма къде да паркираш !
10
8
 
4
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 месец
Плюйте кравофили, само това можете!
9
5
 
24
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 месец
На кого ще върши работа тази метролиния, след като няма да минава близо до никой университет? Представете си какво обикаляне ще падне, ако човек иска да стигне с метро от Студентски град до ТУ. Много по-бързо ще бъде с 94 или 280.
8
3
 
8
 
! Отговори
София е Бейруд преди 1 месец
А там какво стана с огромният исках до УНСС?Май Някой щеше да строи мол и профука парите по хазарт и бело.
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 1 - София е абсолютно гето от 20 години насам!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не мислиш, че чуденците, които учат в БГ живеят в Студентски град? Студентски град отдавна не е това, което беше. Да, сега има много по-голяма нужда от метро, но то определено не е толкова приоритетно, колкото други места.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като бях студент колко години ми мина в път до Студентски град... Може ли толкова години да не направят едно метро до Студентски, да не говорим и колко много чужденци вече учат в София и метро там няма
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бизнес Парка го направиха за нула време, сега се строи бързо, не като през соца, всичко бвно и криво щото робите от кеча толкова могат

Спонсорирани публикации