Всеки трети, посетил Крушунските водопади, е чужденец

Има нов пътека за разходки, всичко е обезопасено
4 авг 2024 09:30, Инна Ангелова
19
Всеки трети, посетил Крушунските водопади, е чужденец
Снимка: БГНЕС

С над 30% се е увеличил броят на туристите, посетили Крушунските водопади край Ловеч. Посетителите основно са румънци.

Тенденцията е броят на желаещите от други държави да видят тази травертинова каскада да се увеличава.
За сметка на чужденците, които посещават мястото, родните туристи намаляват.

Кметът на Летница д-р Красимир Джонев споделя пред БТА, че тази година има ръст на туристи. До 30 юли 2023 година през Крушунските водопади са преминали 43 500 туристи, а през същия период на тази броят им е 47 500.  Джонев добави, че по информация от къщите за гости, се забелязва тенденция на отлив при българските туристи и обратно - увеличаване на туристите от Румъния, Украйна и други страни в Европейския съюз.

“Не мога да си обясня тази тенденция точно на какво се дължи, но всъщност, ако сметнем, че в България има около един милион активни туристи и че през Крушунските водопади годишно преминават по 100 – 150 хиляди, то за десетина години голяма част от енергията на един туристически обект е изчерпана“, посочи кметът и добави, че той и екипът му търсят варианти за разнообразяване на нещата, които туристът може да види на територията на общината.

От тази година има и нова пътека към Крушунските водопади, която също е много посещавана.

“Направихме тази година нова пътека на Крушунските водопади, която разнообрази ангажимента на туриста, като дойде на водопадите да прекара повече време там. Тя е кратка, но води до място, откъдето има невероятен обзор към Дунавската равнина с поглед чак до Дунав“, каза Джонев.

По думите му и пътеката към “тайнствения“ водопад вече е по-уютна и комфортна. В отлично състояние са и двете класически пътеки – едната, която води директно до големия водопад и другата, която е обходна и по която се отива до извора.

Кметът отбелязва, че мястото е изключително живописно. Едната пътека отива до най-красивия - перестия водопад, като се гледа отдолу. По старата пътека можеше да се гледа отдолу, в среден сегмент и отгоре. Сега се гледа само отдолу и всъщност има поглед отгоре, когато се качи човек на извора, но така или иначе пътеката е разделена.

„Крушунските водопади съществуват от древни времена. Въпросът е, че Общината направи така през последните 15 години, че се заговори много в обществото и в туристическия бранш за Крушунските водопади”, добави кметът.

Друг туристически обект, които представлява интерес за туриста, е пещерата Голяма Гарваница - най-дълбоката естествена карстова пропаст в България. Това е отвесна дупка, която е обезопасена, съоръжена е със стълба и защитни мрежи. Според Джонев много адреналин коства едно слизане в тази пропаст.
Интересна пещера е също Стълбица, която е изцяло държавен обект.

Друга атракция, която привлича посетители в района на Летница, е старата мелница в Кърпачево, която Общината е предоставила за стопанисване на сдружение “Деветашко плато“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Cgffbj преди 1 месец
Откакто стана злополуката, вече нищо не е този водопад. Само в началото виждаш две водопадчета и после пътеката чак до извора- нищо повече. Не могат да направят пак нещо по пътеката покрай водопада!! Иначе 10 лв е входа
16
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
Една комерсиализирана за пари еко пътека , оградена с ограда за вход , но неподдържана от тия дето искат входа . Иначе пък има Уай Фай . Жалко за местенцето .
15
0
 
0
 
! Отговори
До 13-ти преди 1 месец
Ако имаш в предвид румънците, причината да идват е че им е много близо (Букурещ е на 50 км. от Русе). Другата причина е че в Румъния просто няма природни забележителности, които са популяризирани и направени достъпни за туристи. През пролетта реших да посетя подземните солни мини в с. Слъник в подножието на Карпатите, но се оказа че са затворени за туристи. Работеха само два хотела тип къщи за гости. Всичко беше запуснати и нямаше дори информационни табели.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
13-ти, елементарно - защото до там няма (евтини) полети от една страна и манталитет от друга. Един от най-близките примерни - Плитвички езера, и парк Крка. Друго е да кажеш че си ходил до Милано или Мюнхен (нищо че си кацнал на 150км оттам), вместо вместо видях езерото Комо, или Бодензее (та 95% дори не знаят къде са)
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последно като бях на водопадите преди 3г - бяха тотално занемарени и пътеки и мостчета. Красивите бели стъпала с тюркуазена вода, бяха грозни и сиви. Но така е, като още преди години всеки влизаше там, акато направиш забележка скачаха на бой дори. Показвах снимки правени преди над 10г на децата да видят колко красиво е било. Не мисля, че ще инвестирам най-вече време да отида пак там някога.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризъм: добре. Но защо българите не ходят да гледат водопади в чужбина масово, със достойнство и без притеснения. Има и такива, но за съжаление малък процент от населението.
11
1
 
2
 
! Отговори
Секира преди 1 месец
Е с нашите алчни собственици на къщи за гости и подобни места за спане струват майка си и баща си.С нашите доходи как да ходим?Искаме,ама нямаме възможност.Пак горките украинци са номер едно Ще ходят разбира се.Дезертьорите и украинските кифли с много пари си живеят чудесно тук.Имало война.Има ама пак за най бедните.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно че броя на българските туристи намалява, просто румънците станаха много и даже вече идват с автобуси. Явно техни тур-агенции са включили водопадите в програмата си. Лошото на румънските туристи е че са много стиснати. Рядко сядат да обядват някъде и изобщо не купуват сувенири. Минават и заминават. Така правят и на морето. Идват с личните си коли за една-две нощувки, взети на промоция в интернет. Българите в това отношение са много по-желани като туристи.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той и екипът му търсели варианти за разнообразяване на нещата, но главното, което турист може да види в Летница, е преобладаващия етнос.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинета, ама аз ходя на командировки у едно село, селото е 100 хил областен град, там освен вода и баничка няма други турист услуги. Хател свестен няма, ама едно нищо. Е мерси аз вода и баничка отвкъщи ще си взема.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родните туристи намаляват, защото обедняват.
6
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Ами чужденците идват да харчат пари, а булгериън плащат кредити , кръчми и алкохол.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За румънците разбирам,близо са нормално е да са едни от най масивите туристи,ама виж за ония прошляцu украинците нямам обяснение,нито са в ЕС а на всичкото отгоре водят и война с Русия?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селяните у Летница да копат с мотиките у ТКЗС-то ... кви Куршунски водопади :)))
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е к'во се чудите че ние сме били по-малко като туристи видели тези водопади? Българин който обича туризма е нормално да ги види веднъж през живота си. Айде поне 80% от туристите ни. И като отидеш веднъж, пак ли ще искаш да ходиш да ги гледаш? Това да не е да ходиш на някой язовир всяка година да хващаш риба? Аз съм ходил на тия водопади преди може би 15 години и нямам желание повече да ходя. Не че не са красиви, прoсто няма какво повече да видя.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плъпнали са като скакалци. Кмета е обвързан с тур оператори за този тип туристи. Със сигурност Българите не са обект. Те са любители, които си носят сандвича и водата, като индианци в Ню Йорк
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а всеки у парламента също е чужденец, съдейки по действията им

Спонсорирани публикации