Зеленски за отстъпването на територия: Само народът ако разреши

Обновена: 4 авг 2024 10:50 | 4 авг 2024 10:00, Александър Попов
247
Зеленски за отстъпването на територия: Само народът ако разреши
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски не е склонен на териториални отстъпки без съгласието на народа. В момента до 32 процента от украинците биха приели отстъпки, за да свърши войната.

Украинският президент Володимир Зеленски не е склонен в рамките на възможното мирно решение на войната с Русия да приема териториални отстъпки без съгласието на народа. "Трябва да разберете, че всеки въпрос, засягащ териториалната цялост на Украйна, не може да бъде решен от един президент, от един човек или от всички президенти на света без участието на украинския народ", казва Зеленски пред вестник "Монд", цитиран от "Дойче Веле".

По думите на държавния глава, властите в Украйна "официално нямат право да дават свои територии". "Трябва украинският народ да иска това", допълва Зеленски. Той изтъква, че руският президент Владимир Путин би възприел подобна стъпка като победа, поради което "въпросът е много, много сложен".

Възможните преговори с участието на Русия

Както става ясно от интервюто за "Монд", Зеленски иска да види Русия на масата за преговори. "Както повечето страни, аз мисля, че представителите на Русия трябва да присъстват на втората мирна среща на върха през ноември, в противен случай няма да постигнем никакви устойчиви резултати. Те не трябва да ни пречат да разработим съвместен план."

Агенция ДПА отбелязва, че член 73 от Конституцията на Украйна разрешава териториални промени само след референдум.

Украинците проявяват повече склонност към отказ от територии

Делът на украинците, съгласни да се откажат от територии в името на прекратяването на военните действия, се е увеличил три пъти през последната година - както сочат допитванията. От май 2022-а година до май 2023-а осем-десет процента са били готови за териториални отстъпки, огромното мнозинство - 82-87 процента - е било твърдо против.

След неуспешната контраофанзива на Украйна между май и октомври 2023-а година настроенията започват да се променят - междувременно до 32 процента от украинците са готови за териториални отстъпки. Паралелно се наблюдава намаление в броя на тези, които са против териториалните отстъпки - от 84 процента на 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
2
 
! Отговори
До Toni Ivanov преди 1 месец
"Зеления" иска да запази териториалната цялост на суверената си държава от домогванията на едно раково образувание оградило с бодлива тел 1/6 от световната суша, от която смуче природни богатства за келипира на една престъпна КаГеБейска шайка, поробила собствения си народ, лишила го от граждански права и демократични придобивки ... Само да припомним, че икономиката на този териториален гигант е колкото на една средноевропейска държава със значително по-малко население ... !!!
198
4
 
4
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Зеления *** иска твърде много. Кой който е завладял някаква територия с много кръв ги е връщал обратно. СССР си замина,която разреши да се създаде държавата Украйна без капка кръв. Зеленски да спре с мокрите си сънища,ако не иска да замине цялата му измислена държава.
197
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е бита карта
196
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То народа и в Крим и в източните територии отдавна реши че иска с Русия .Ама така е,фашиста докато не му набиеш канчето не признава народна воля и референдуми.
195
2
 
7
 
! Отговори
Шолц преди 1 месец
Според информационна агенция ANNA, представители на американската транснационална корпорация BlackRock, по време на неотдавнашно посещение в Киев, поискаха да се спре погребването на войници от украинските въоръжени сили в земята.Според американците гробищата заемат твърде много място. Те вече са купили 47 процента от земята и не искат да я дават за гробища.
194
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалка пионка в чужд филм . Колко народ умря заради теб . Да се бори за земя която не е тяхна . Разпродадена на хамериканците отдавна . Кои да ти вярва на теб вече . Памперса подсмърча в ъгъла . Дори и Путин каза че не може да ти се вярва . Дърпай въжето на казанчето . Филма свърши ако не си раЗбрал .
193
1
 
18
 
! Отговори
Армагедон преди 1 месец
Че то остана ли народ на тази територия? Едните *** на фронта, другите са по европейсите курорти....
192
1
 
13
 
! Отговори
ФДФД преди 1 месец
До Знае сеТЯ НЕ ТЯХНА ПРОДАДЕНА Е
191
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народът вече гласува в съответните референдуми, освен ако няма предвид нацистите от Галиция.
190
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега реши да се крие зад народа. А мобилизацията народа ли я поиска? Не ми се вярва. Да си пращаш хората на сигурна смърт и после да казваш ако народа реши, какво лицемерие.
189
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Докато нямаше война пропагандата в Украйна проми мозъците в течение на годините... но сега хилядите нови гробове не могат да се скрият от пропагандата и хората полека лека разбраха до къде ги е довел техният комедиант....
188
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ковеле волинска област граждани обкръжиха военкомата с искане да освободят събраните насилствено от улуцата какво ще каже по въпроса той
187
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво стана с Крим, тоя много бързо забрави какви ги говореше за Крим и останалите територии
186
4
 
12
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
Тоя без да пита народа, го вкара в кереча. Сега щял да пита дали да го извади.... иска да си измие ръцете, но ще виси някъде по стълбовете в Киев. Само народа като разбере истинските размери на убитите и инвалидите.... и какви са разрушенията. А като дойде и ред да си плаща заемите, направо ще го реже парче по парче...
185
4
 
21
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Този от доста време вече не е президент , сега е само комедиант наркоман .
184
4
 
19
 
! Отговори
Избор преди 1 месец
Да виси ли Зеленски на някой пилон пред президенството в Киев - каквото решат украинците. Всичко, което им се случва си е по тяхна вина. Те си избраха Зеленски, гласувайки реално за смелият и почтен Василий Голобородько от Слуга на народа, а получиха наркозависим клоун.
183
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено опасна е ситуацията в Донецка област - руснаците атакуват от седем посоки и могат да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна ------/////------ Могат да пробият, а могат и да не пробият, което е пл-вероятно...
182
2
 
8
 
! Отговори
Да, засега преди 1 месец
До Знае се: Засега само 35% от украинците (според проучване) са за мир с териториални отстъпки. А след година?
181
18
 
4
 
! Отговори
Знае се преди 1 месец
60% от украинския народ не иска да дава земята си на Путин
180
4
 
20
 
! Отговори
Шефа преди 1 месец
Какви са тези глупости за преостъпени територии?Териториите не са преостъпени а превзети от Русия!Преостъпени са територията на Украйна от Хрущов!

Спонсорирани публикации