Да опознаем съседите - виртуално приключение из Балканите

Спонсорирано съдържание | 28 авг 2024 08:30, Александър Попов
8
Да опознаем съседите - виртуално приключение из Балканите

Септември е месецът, заседнал между края на лятото и началото на есента. Това е моментът, когато нито е твърде горещо, нито – студено, а природата е като извадена от пейзаж на известен художник. Имайки предвид и почивните дни в страната, периодът се превръща в перфектен за едно семейно бягство до съседна държава с кола или ван.

Но колкото и лесно да звучи това пътуване, винаги трябва да сме подготвени с няколко основни неща – аптечка, зарядни, облекло за неочаквани метеорологични условия и, разбира се, добра мобилна мрежа. Независимо дали вече сме посещавали тази държава, дали знаем езика и с колко пътни карти сме се заредили, добрият роуминг е от изключителна важност. Той може да ни спаси, ако се изгубим и да ни свърже с близките у дома при спешна нужда.

С роуминга от А1 не трябва да се притесняваме как ще останем свързани със света и най-близките си хора, а след като компанията обнови условията си по-рано тази година, цените сега са още по-изгодни, а активирането – лесно и удобно. Може да активирате роуминга от А1 през мобилното приложение Моят А1 или чрез SMS с текст „ОК“ на кратък номер 17280 за частните клиенти. Така например ще получите неограничени минути за разговори и вече 2000 MB мобилен интернет в Турция, Сърбия, Великобритания и Северна Македония, които попадат в зона 2, срещу дневна такса от 4,99 лева.

И ако вече планирате вашето септемврийско бягство на Балканите, ето какво да посетите:

Турция

Точно от другата страна на границата се намира нашата красива съседка Турция, която представлява очарователна смесица между Изтокa и Запада. И макар всички да се възхищават на Истанбул, страната предлага много други места, богати на култура, история и природа. Одрин е един такъв пример. Някога столица на Османската империя, днес градът е дом на много исторически сгради, оживени базари и красиви улички. Там се намира и известната джамия Селимие, част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Пазари като Али паша пък предлагат на посетителите възможността да се потопят в истинска ориенталска атмосфера и да закупят традиционни турски изделия и храни. Одрин е  известен и със своите мостове като Меджидие мост, който е идеално място за разходка с красивите си гледки към река Марица.

Сърбия  

Сърбия е още една наша Балканска съседка, която можем да посетим по време на празниците. Известен с разнообразната си кухня и гостоприемни жители – Ниш, един от най-старите градове в Европа, разполага с впечатляваща история и запомняща се архитектура. Нишката крепост например е една от най-впечатляващите и добре запазени крепости на Балканите. Разположена на стратегическо място на брега на река Нишава, тя е била важен военен и търговски център през вековете. Там се намира и Медиана –лятната резиденция на император Константин Велики, която разполага с красиви мозайки и възможност за разходка с екскурзовод, който да ни сподели още вълнуващи исторически факти. Друг интересен обект е Челе кула – уникален и същевременно зловещ исторически паметник, построен от черепите на сръбски бунтовници като предупреждение по време на османското владичество. Не на последно място – Ниш е чудесно място за уикенд разходка, а в автентичните ресторанти и кафани може да се насладите на традиционна сръбска храна.

Както вече споменахме – и Турция, и Сърбия са част от Зона 2 на роуминга от А1, като срещу дневна такса от 4,99 лв. може да се възползвате от неограничени минути и 2000 MB на ден.

Черна гора

Често подценявана като туристическа дестинация, Черна гора е място, изпълнено със спиращи дъха гледки и запомняща се история. Един от най-впечатляващите градове там е Котор. Често наричан „Невестата на Адриатика“, този град е невероятна комбинация между балканска, средиземноморска и венецианска култура и е част от световното наследство на ЮНЕСКО, поради богатата си култура.

Черна гора е част от зона 3 на роуминга от А1, като срещу дневна такса от 9,99 лева получавате 2000 MB на ден и минута разговор само за 0,19 лева.

Албания

Част от зона 3 на роуминга от А1 е още една близка дестинация, която можем да посетим с автомобил. Албания разполага с множество девствени пейзажи и богато културно наследство. Посетете Гирокастра, известен още като „Град на камъка“, и се насладете на спиращата дъха гледка над града от най-големия замък в Албания или вкусна традиционна храна в малките кафененца. В този красив град ще се нагледате и на малки чаровни улички с дюкяни за сувенири, облекла, чанти, шапки и други ръчно изработени неща.

Сред всички тези балкански дестинации има по нещо за всеки, който смята да се възползва от празниците през месец септември. А за онези, които няма да имат тази възможност – запазете си това виртуално пътуване за следващия път.


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 1 седмица
До Като пътувам Защ не си смениш паспорта? Съвсем да се инфилтрираш. И е по-престижно.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
'Айде, нека първо авторът, г-н Попов, да опознае историята на собствената си родина, 'щото кулата в Ниш е от черепи на български въстаници. Има безброй писмени свидетлства за българския етнически характер на Нишко от средните векове до края на 19-ти век. АМАН от недоучили журналистчета!
3
5
 
5
 
! Отговори
Като пътувам преди 2 седмици
В чужбина като ме питат откъде съм ги лъжа че съм сърбин по престижно е и не е толкова срамно като да си българин.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А1 е шит
1
0
 
7
 
! Отговори
Я1 преди 2 седмици
Никога повече няма да ползват а-1, всичко им е смотано, включително цени, обслуживание и апа. Добре че преминах от тях към Вивакома, в пъти подобре. И запазих си номера на а1.

Спонсорирани публикации