Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател

Дронът ще бъде с голям обсег, отчитат военни експерти
13 сеп 2024 21:22, Инна Ангелова
286
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател
Снимка: Pixabay

От миналата година Русия произвежда нов дрон с голям обсег, наречен "Харпия-A1“, използвайки китайски двигатели и части, и е използвала това оръжие във войната в Украйна, съобщиха два източника от европейско разузнаване и документи, предоставени на Ройтерс.

Разузнавателните данни – които включват договор за производство на новия дрон, кореспонденция на компанията относно производството и финансови документи, сочат, че Ижевският електромеханичен завод (ИЕМЗ) "Купол", който е дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей“, е произвел повече от 2 500 дрона "Харпия“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

Съществуването на нов руски дрон, при чието създаване е използвана и китайска технология, не е съобщавано преди досега. ИЕМЗ "Купол“ и "Алмаз-Антей“ не отговориха на запитванията за коментар, посочва Ройтерс.

Двата източници от разузнаването заявиха, че "Харпия“  е бил използван срещу военни и граждански обекти в Украйна, с което са нанесени щети на критична инфраструктура и са били причинени както и цивилни, така и военни жертви. Те споделиха с Ройтерс снимки от Украйна, показващи отломки от "Харпия“, без да предоставят повече подробности.

Самюел Бендет от базирания във Вашингтон мозъчния тръст Център за нова американска сигурност заяви пред Ройтерс, че ако наличието на "Харпия“ бъде потвърдено, това ще означава отклонение от досегашната практика Русия да разчита на ирански безпилотни самолети с голям обсег на действие.

Иран, който не коментира за тази информация, е доставил повече от 1000 дрона камикадзе "Шахед" на Русия от началото началото на нейната инвазия през февруари 2022 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.

"Харпия“ "много прилича на "Шахед", но има няколко отличителни черти, включително уникална перка и двигател "Лимбах Л-550 Е“(Limbach L-550 E), съобщи Европейската агенция за Ройтерс. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach. Компанията не отговори на запитване за коментар.

Ройтерс разгледа договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и ИЕМЗ "Купол“ за създаването на фабрика за производство на безпилотни самолети. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Бляд преди 1 ден
Русия ще започне да прави пирони !!!
175
0
 
0
 
! Отговори
Русофилчев преди 2 дни
Попитали радио ереван-има ли фашисти в Украйна?Радиото отговорило:да има дойдоха от Русия!
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иран и Северна Корея дават разрешение на Русия да използва техните ракети в Украйна, а САЩ не дават разрешение.Русия е неспособна и фашистка държава, която е заплаха за мира в света.
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"с китайски двигател" - ясно ))))))
172
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 дни
"Велика" сила, нормално.
171
1
 
1
 
! Отговори
Петър преди 3 дни
Правилно...
170
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русия била сглобявала с китайски части... И какво от това? Той и Мъск сглобяваше теслите с китайски мотори и контролери за батериитер. Че и батериите бяха китайски. И не само той. Цяла Северна Америка, както и Щжна Америка и Европа използват масово китайски части. Дори японците ги ползват, понеже в голяма степен са по - качествени и са 100% по - евтини. Мислиш ли, че някой ще построи цял завод за производство на 5000 двигателя годишно?
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Щом дроновете убивта нацисти, технологията и името нямат значение. Мачкай Вова
168
3
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 3 дни
:) Въщност Русия сглобява катйски с части нещо си и се мисли за егати силата:) Супер са кво. Егати великата държава.
167
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
От което следва Китай да получи санкции. Както и Иран, Турция и всички които зареждат Русия с оръжия, и части за тях.
166
6
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 дни
Имам едни познати руснаци живеят в България, и като си говорим нещо и все стигат до извода "в Росия е по-добре". И всеки път като ги питам защо не си ходят в Росия и мълчат като на*рани.
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател ----------- нещо като новата лада ще да е
164
1
 
6
 
! Отговори
Мухахаха преди 3 дни
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател..... Останалите части били КУПЕНИ от Американски компании... белгийски компании... японски компании... Да живеят "работещите" санкции. Абрее, някой знае ли защо "разкритите" от джурналистти работещи станции на Старлинк на Мъск ВСЕ ОЩЕ се използват от руската армия на фронта с Украйна? ОЩЕ работещи санкции ? Потърсете инфо и за ITER -първия европейски термоядрен реактор и ВАЖНОТО и продължаващо участие на РУСИЯ в проекта.
163
1
 
3
 
! Отговори
ШвестерЕС преди 3 дни
САЩ произведе СаЩ. Тлъсти праааасете и Били Гейтс Хазарта
162
1
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 3 дни
Нормално, технологията се развива много бързо по време на война, армиите на Русия и Украйна в момента са едни от най боеспособните в света, защото водят птлнимащабна война, а не бой с племена, по укр източници, руснаците толко са скъсили веригата между разузнаване и бойни части, че почти в реално време удрят открити цели, за сравнение в началото е отнемало часове, докато мине по веригата
161
0
 
4
 
! Отговори
немски двигатели преди 3 дни
160
2
 
13
 
! Отговори
. преди 3 дни
Не вярвам това са жълти новини , всички знаем че Русоя е една дивашка изпстанала държава в която се пие водкапо цял ден и се танцува с мечки ! Така казаха по CNN.
159
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тук е впрегната цялата укро-урсула пропаганда да пише коментари.... ха хаха
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
52 държави спонсорират ***,всеки си гледа интереса!
157
2
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 3 дни
Че натото нали и то доставя оръжие на урките, кво толкоз ?? Русия е в БРИКС, т.е съюзник доставя на съюзник