България избира днес: Петият президент

Партийните централи преразпределят подкрепа, но избирателят решава
13 ное 2016 07:00,
259
България избира днес: Петият президент
Снимка: Reuters

Кой ще бъде петият президент на България? Това решаваме днес в балотаж на изборите за държавен глава.

За влизане на "Дондуков" 2 се състезават кандидатът на БСП Румен Радев и претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева. От другата страна на изборната барикада са 1,6 милиона българи, които ще решат надпреварата с гласа си.

Дните между първия и втория тур на изборите минаха в прехвърляне на гласове от различни партийни централи към двамата, които стигнаха финала. Сухите цифри сочат, че разликата между Радев и Цачева в гласове е 130 000 гласа.

Кой от двамата на какви гласове може да разчита за успеха?

Още в нощта на изборите Румен Радев обяви, че няма да иска подкрепа на никоя партия за втория тур на вота, защото диалогът му е с българските граждани. И наистина, нито една партийна централа не призова публично избирателите си да гласуват за кандидата на БСП.

И все пак подкрепа за Радев и Йотова може да се очаква от силен играч като ДПС. От движението още в нощта на вота казаха, че е нужна промяна в президентството. По данни на ЦИК гласовете, дадени за подкрепения от движението кандидат, на първи тур са били 253 722.

АБВ, лява партия, потенциален партньор на БСП, макар и в доста обтегнати отношения, също не дава явна подкрепа за никой и призова привържениците си да гласуват по съвест. Гласовете, които те могат да преразпределят, са 125 489.

И другите двама големи играчи, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, не призоваха избирателите си да гласуват за който и да е от двамата състезатели. Гласовете, които обединените патриоти могат да пренасочат, са цели 572 673. А тези на Марешки – 427 685.

От това кого предпочетат избирателите на Каракачанов и Марешки всъщност зависи резултатът от изборите. Защото дори и само част от привържениците им могат да решат битката за държавен глава.

През изминалата седмица Цецка Цачева получи шумна, но половинчата подкрепа от Реформаторския блок. Сините призоваха гласоподавателите си да дадат вот за кандидата на ГЕРБ. А те са 224 639 на първи тур. Самият кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обаче не се включи в подкрепата.

Публичната си подкрепа за Цачева даде и ДОСТ на Лютви Местан. Това се случи и преди първия тур, но въпреки засиления вот от Турция за кандидата на ГЕРБ, тя така и не успя да се класира първа за балотажа.

Дали призивът на партийните централи означава, че поддръжниците им ще се съобразят с него, предстои да стане ясно скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев или Цачева.Има една шепа хора ,за които това има значение.Разни лобита,наши и ваши.Интриги,далавери,задкулисни игри.Когато играчите са едни същи това вездесъщо статукво ще се запази.В България то е константана величина
138
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи междинни резултати към 10 часа.Самолета - 68 %, таратайката - 23 %.Надявам се оттук самолетът да продължи да увеличава преднината си.
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бягайте далече плъхове кpacтави, Генералът идва да ви смачка тиквите...
136
1
 
18
 
! Отговори
Глас народен..... преди 7 години
Радев,обеща борба с корупцията по високите етажи на властта. Ако до половин година няма хора в затворите и теб ще изринем. Народът вече не прощава лъжи....пример Боко.
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църкайте антибългарски мишки, времето ви изтича... Бавно, но сигурно.Скоро ще красите крайпътни дървета...
134
10
 
1
 
! Отговори
Алена преди 7 години
Като ви чета коментарите,стигам до единственият верен извод-ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ!!!!!! МИШКИ.............
133
0
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Днешна Русия е крайно дясна, капиталистическа страна. БСП и Атака клонят ли към днешна Русия? Е тогава за какви "леви" партиипретендират, че са?Реалността е - липса на автентична идейно-лява партия в цял свят. Затова навсякъде гласуват около 50% от хората.
132
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
агнешки рубладжийски главички
131
2
 
22
 
! Отговори
ГЕРБЕР КЕФ преди 7 години
Аз само да кажа, ако Цецка загуби изборите и Бойко спази обещанието си да подаде оставка, министрите на г-н Пеевски (Влади Горанов, Божо Лукарски и Лилето Павлова) ще загубят министерските си кресла? Кунева, Москов и Ненчев и те изхвърчат? Как да не гласуваш с кеф за генерал Румен Радев.
130
1
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffelи преди 7 години
Имам УАЗ патриот. Ти нямаш:)
129
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рублорад срещу Българка
128
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСБОГОМ ДЕДО РУБЛОРАД, УСПЕШНО ПРИЗЕМЯВАНЕ НА КРИМ
127
0
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Да маневрирахме на задния рубеж. Колко сте ***. Използвате казармени лафове. От там където никога не сте ходили.
126
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма рубли, няма рублорадев, скоро няма да си купа Москвич
125
6
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Бсп е партия с най-голямо разминаване между "опаковка" (или претенции за "опаковка") и съдържание. Няма друга такава партия с пълна противоположност между "съдържанието" (крупният индустриален капитал) и "опаковката" (леви, социалистически претенции)
124
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЯ НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ АУУУ, ИСКАМ СИ СОЦИАЛИЗМА И ДА КРАДА - И ДРУГИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЛОЗУНГИ
123
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимание, търсят се агнешки главички с малко мозък и голям език за да лаят срещу Европейското развитие и да хвалят социалистическия ***.
122
15
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
И ТУК КАКТО В ГОЛЯМАТА БРАТСКА СТРАНА ЗАД ОКЕАНА ДРУГАТА СЕДМИЦА ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ЕДНИ ПРОТЕСТЪРЧЕТА С ПЕТОЛЪЧКИ И ЩЕ ВИКА: ТЯ НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ.
121
4
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Тиквата ни нарече агнишки главички хайде да отидем до урните и да се преброим!
120
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ген. Радев как се е грижил за армията личи - подаде оставка и тогава тръгна сделката за новите самолетни двигатели.