„Тренд“: ГЕРБ първи с 9% пред ПП, „Възраждане“ диша във врата на ПП

Проучване прогнозира 6+2 формации с парламентарно представителство в 48-ото НС
Обновена: 30 сеп 2022 22:22 | 30 сеп 2022 08:20, Елка Василева
601
„Тренд“: ГЕРБ първи с 9% пред ПП, „Възраждане“ диша във врата на ПП
Снимка: "Тренд"

6+2 формации с парламентарно представителство в 48-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред „Продължаваме промяната“, а Възраждане регистрира ръст. 26% от решилите да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят.

Още по темата
Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+.

На прага на предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии се увеличава.

ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25.7% от гласуващите, докато при „Продължаваме промяната“ ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите.

При „Възраждане“ се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13.9% от гласуващите.

ДПС стои стабилно на позиция от 11.9% от гласуващите, но Движението има потенциал да повиши относителната си тежест заради вота от чужбина.

8.7% от гласуващите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП, а 7.6% за Демократична България.

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.  

Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд и затвор за ГЕРБ.
360
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Радев е ***, но благодарение на него и на реакцията му Борисов беше изпъден от властта.
359
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще вкарат Бойко Борисов в затвора! По времето на Борисов натискаха Възраждане и искаха закриване на партията.
358
6
 
10
 
! Отговори
БГ реалност преди 1 година
От Радев започна всичко. Омразата не е градивна. Заради този човек загубихме две години време.
357
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време ни е за Възраждане!!!
356
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ще спечелят, а Възраждане ще чакат протестърите на ПП на жълтите павета да ги тричат!
355
4
 
13
 
! Отговори
1280 преди 1 година
Радвам се, че кампанията свършва. Всяка вечер сядайки да вечерям след рекламите за дамски превръзки и лекарства срещу диария излиза Кокорестия с оцъкления поглед. Отяжда ми се съвсем, от уплах не заспивам преди 4 и 30 и вече за месец съм с 15 кг надолу. Сега ще мога да кача малко, че съвсем изпосталях, а зимата ще е тегава заради крадливите и лъжливи аматьори от ПП и ДБ
354
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителство няма да има и ще ни управлява Румен Радев. Дано не ни навлече пак някакви задокеански недоразумения, чиито разходки и прищевки да плащаме. Надяваме се да си е взел поука
353
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко тиквата е за затвора.
352
2
 
6
 
! Отговори
Мата Хари преди 1 година
Пак ще действам !
351
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 1 година
Само едно нещо искам да се случи-да видя Румен Радев в затвора,защото той ги докара тия мошеници,които ни докараха до това положение
350
3
 
9
 
! Отговори
Да, да, ама... преди 1 година
Проучването е проведено в гр. Симитли и е платено лично от шкафа на Поли Апостолов.
349
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво иска България ако спечели Възраждане.Първо не иска еврото,второ иска добри отношения с Путин и евтин газ.Само че ако спечелят да не обърнат и те палачинката.Съмнителни са тея от Възраждане много говорят ама какво ще свършат не се знае.
348
4
 
7
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Като виждам какво направиха тия престъпници за 8 месеца,ако изкарат цял мандат то нищо няма да остане тука
347
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ще са първи в неделя със сигурност, не вярвам на "социолози" на които 25 процента от анкетираните " не знаят за кого ще гласуват". Колкото по бързо влезе Борисов с хората си в затвора, толкова по добре за България
346
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 100 000??? Герб домъкна римляни с автобусите от цяла България да ги подкрепя и ядоха бой. Кой нормален ще дойде безкористно да подкрепя Боко тиквата, Лъчо мозъка, свинетка, леля Цецка, Цв.Цв., Деса ***, Томи маргарина, Сачева младата бабичка, Красен Крадев, Кунг фу панда Манев, тома биков, фурнаджийската лопата Каназирева, Кики ботокса... Всичките са компрометирани ***.
345
1
 
2
 
! Отговори
Лошо възбуден преди 1 година
Бай Ставри ,ей усетихте на къде отиват нещата и свалихте хубавите хора !
344
3
 
14
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Ако изборите бяха поне декември или януари ПП нямаше да влязат в парламента,ама сега още някои будали не са усетили съвсем какво ни причиниха тия мошеници
343
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София, Пловдив, Варна и Бургас мразят Бойко Борисов. За това се крие и не излиза да се снима сред хората, както прави в Симитли.
342
2
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НАИВНИЦИ, УТРЕ ИДВА БАБА ЯГА УРСУЛА И ТЯ СЛЕД СЪОТВЕТНОТО СЪГЛАСУВАНЕ С "КОЗЯК", "ДРАГАН ЦАНКОВ" И "МОСКОВСКА" ЩЕ ВИ НАПРАВИ ПАРЛАМЕНТА!!! КАКВИ СМЕ СЕ РАЗЛИГАВИЛИ ТАКИВА - САМИ ДА СИ ИЗБИРАМЕ УПРАВНИЦИТЕ, ТОВА ДА НЕ *** МИ, ДОЙДЕ МИ ИМА СИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ КАКВА Е ТАЗИ "ДЕМОКРАЦИЯ" ЗА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ СЪБЕКТИ БЕЗОБРАЗИЕ ЩЕ ВИДИТЕ ВИЕ КАТО БАБА ЯГА СЕ РАЗВИХРИ С МЕТЛАТА - СВОБОДНИ ИЗБОРИ ТРЪГНАЛИ ДА ПРАВЯТ В ЕС.