ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор

"Алфа Рисърч" прогнозира 40% избирателна активност
8 май 2024 09:08, Петър Бойчев
337
ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

Най-сериозната щета, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. Те се явяват донор за избиратели на други партии, но не привличат избиратели от тях.

Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV. Тя представи проучване реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април-2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

Тя обясни, че нагласата за гласуване на хората зависят от няколко фактора: изключително сгъстения цикъл на провеждане на изборите, публичните скандали преди, по време и след ротацията и таймингът на сезоните. Ако хората имат желание, те ще отидат до урните да гласуват, посочи Димитрова.

„Алфа Рисърч“ констатира, че ще има избирателна активност за националните избори около 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, отчете тя, която очаква все пак малко по-висока избирателна активност за националните избори.

Електоралните нагласи за НС: ГЕРБ-СДС влизат като фаворит с 25.4%, следвани от ПП-ДБ със 17.5%, ДПС – 14.9%, „Възраждане“ – 14.6%, БСП – 8.5% и ИТН – 5.2%.

Големият проблем за коалицията на ГЕРБ-СДС ще вотът в София. Основният проблем на ДПС е да накара избирателите си да отидат до урните. „Възраждане“ например привличат избиратели от други политически сили. Има потенциална възможност част от избиратели на „Възраждане“ да отидат в посока ИТН, Солидарна България и Левицата.

По отношение на европейските избори Боряна Димитрова посочи, че картината е сходна с националните избори. Електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент са следните: ГЕРБ-СДС води с 25.1%, ПП-ДБ с 18.5%, Възраждане с 14.8%, ДПС с 14.4%, БСП с 8.0% и ИТН с 4.8%.

Границата за евродепутат е 5.88%, докато за парламент малко над 4%. ГЕРБ и ДПС вероятно ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да имат трима сигурни евродепутати, а големият губещ ще е БСП на европейските избори. Вероятно е „Възраждане“ също да изпратят свой човек в Брюксел.

Проучването е реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април - 2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
6
 
9
 
! Отговори
Миро преди 4 месеца
ПП-ДБ отиват към дъното и няма какво да ги спре.
181
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
Резултатът засега не е известен. Някои селскостопански предприятия и ферми все още остават под контрола на ВС на РФ.
180
1
 
6
 
! Отговори
силно притСнена преди 4 месеца
Много страшно гледа Лидера, чувства се вече шампион ли?!
179
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
В тази връзка може да възникне въпросът за оставката на началника на отдела за държавна сигурност Сергей Руди, близък приятел на Андрей Гук.
178
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Двама служители на отдела за държавна сигурност на територия 404 са подготвяли атентат срещу Зеленски - СБУ. Задържани са двама полковници на киевската хунта, служители на отдела за държавна сигурност на т.404, за които се предполага, че са подготвяли атентат срещу Зефюрера. Андрей Гук беше задържан в Конча-Заспа, а вторият, на име Деркач, беше задържан в Сумска област, където отиде за Великден. Твърди се, че задържаните е трябвало да насочат ракетни атаки срещу Зеленски и редица високопоставени украински служители.
177
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Годината е 2025, говорят си двама хохли. - Микола, какво става, загубихме ли войната? - Ние всичко загубихме. - И сега, какво ние част от Русия ли ще сме? - Да, част от Русия ще сме. - И какво сега Крим ще бъде ли наш? - Да, така излиза, Крим е наш. - И за какъв дявол беше всичко това?
176
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом така пишете, Възраждане може и да е първа сила
175
2
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Как няма да са категорични фаворити, като имаме престъпен ЦИК, който ще невалидизира поне 100 хиляди гласове и още 100 хиляди умрели ще гласуват за ГЕРБ. Преди да видя арести в ЦИК и арест на "професор" Константинов, никакво гласуване
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако трябва да умираме на украинския фронт по-добре да се мре на софийския, банкянския и сарайския! Ще вкарате България в гражданска война и едновременно във война с Русия! След това България вече няма да съществува! Всичките крадени пари, колит набихте в имоти(кутийки) ще изгорят и камък върху камък няма да остане! Осъзнайте се! Нито глас за сглобката, ГЕРБ-ПП-ДПС!
173
1
 
12
 
! Отговори
Питам само? преди 4 месеца
Колко ли е платил Бойко Борисов за това социологическо проучване-измишльотина???
172
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Право на мнение! - Не разбирам защо разграничаваш ПП от ГЕРБ и ДПС. Според теб ПП с кой ще се коалират след изборите? Ами с ГЕРБ естествено хахаха Тогава защо не си доволен от това, че ГЕРБ ще имат добър резултат? Може би защото искаш и ДПС да са част от бъдещото управление на ПП и ГЕРБ или има друга причина? Ще обясниш ли как така ГЕРБ са лошите, а ПП добрите и същевременно управляваха заедно и евентуално ще управляват пак заедно. ГЕРБ=ДПС=ПП (такива са фактите)
171
0
 
3
 
! Отговори
до 163 преди 4 месеца
И в лошия има нещо добро, стига да го принудиш да върши добри неща. Всъщност деветте месеца правителство днякъде са доказателство. Но ГЕРБ не издържаха на натиска на Пеевски. Цитат на Пеевски към Мария Габриел на последната кмисия: Ти не си от нашите.
170
0
 
9
 
! Отговори
Ужас! преди 4 месеца
Дъртия рекетьор-охранител-пожарникар-бодигард Боко Тиквата пак ли ще го гладаме и в новия Парламент?!
169
0
 
1
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 месеца
До Анонимен 156 "Не е важно кой гласува,а кой брои бюлетините!"А протеста беше направен от амер.посолство,и то ги вкара в политиката!Защото са червенушки и ги държат на къс повод!Щом ти и такива като теб за 10 години не го разбрахте,значи сте директно за Аспаруховия мост!Нищо лично,дори не ми е жал за вас!
168
1
 
8
 
! Отговори
Фалшименто! преди 4 месеца
Платените фалшименто-социологически агенции пак ни лъжат!!!!!
167
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Главчев във видеоразговор с Шмигал е обещал ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА С ЖИВА СИЛА!!!! Гласувайки за ГЕРБ, ПП и ДПС легализирате започването на военни действия на България срещу Русия! Всеки гласувал за тези престъпници или не ще умре на украинския фронт! Промениха конституцията в частта и за действието на правителството по време на война, направиха корекции във военни закони. Колко повече лампи трябва да светнат????
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе като дадат по телевизията ареста на Борисов след няколко дни, ще видим
165
2
 
5
 
! Отговори
Право на мнение! преди 4 месеца
Ако на Изборите отидат да гласуват 60% от българите, резултатите ще са съвсем различни! Освен това, ако мошенниците от ДПС-ГЕРБ не унищожат пак 500 000 хартиени бюлетини, пезултатите ще са в полза на ПП-ДБ!
164
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
Резултатът засега не е известен. Някои селскостопански предприятия и ферми все още остават под контрола на ВС на РФ.
163
1
 
0
 
! Отговори
до 156 преди 4 месеца
Логиката ти е като на бахур. Тоя преразказ от кого го научи?