ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Герб повече от 300 000 гласа не могат да съберат след като Асен Василев не им позволи да лапнат парите от пенсиите.
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз лично ще гладувам за ГЕРБ, а шарлатаните ако искат да плюят колкото си искат. Така съм решил и смятам, че по времето на ГЕРБ се живееше по-добре.
112
3
 
8
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 месеца
Проучването е правено в централата на ГЕРБ. Друго обяснение няма.
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Герб с косфортна преднина за затвора пред останалите. Кой ще е 2-ри?
110
7
 
7
 
! Отговори
Нагъзян Изотзадзе преди 4 месеца
Бойко Борисов ще спечели изборите, а ХараКирчо и Кокорчо ще хванат бързия влак за Видин! (от гара Север)
109
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На миналите избори пак печелаха и накрая разгром за герб
108
5
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 месеца
ГЕРБ ЩЕ Е ВТОРИ КАК КОЙ?
107
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ УМРЕ 12%
106
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ ПОВЕЧЕ ОТ 17% НЯМА ДА СЪБЕРЕ.
105
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
До Боби... Само като видя Киро, Асан и Нестимир ми идва да гласувам не за Боко ами за Рундю, Корнелия и Доган заедно.
104
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП-ДБ пак ще управляват. ВЪПРЕКИ СТЪКМИСТИКИТЕ НА ГЕРБ.
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нормално, като над половината хора не си мърдат Д-тата да гласуват, така ще е!
102
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ППДБ откога са алтернатива. Ми те се гушнаха с лошите гербера, те бяха проект на Чорапа. Те правят всичко за пари. Молеха се по нац. телевизия да останат на власт. Не ми говорете за алтернатива. Такава просто няма. Има време още май само синя България са ми малко интересни засега
101
3
 
5
 
! Отговори
Киро тъпото преди 4 месеца
До 114.Отчаяни сме , опитваме да привържем негласуващите. Толкова сме отчаяни, че сме тръгнали и в откровено турски региони. Дали остана някой , който да ни се върже. уср може ли да гласува? Трябва да го драснем в Конституцията, защо не
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Боби Българинът е клиентелист и футболен запалянко и на избори , прави си " тънки " сметчици , ако може нещо да изкопчи и вика за проваления си отбор , койно на всичко отгоре проваля и държавата му , ама какво му пука за държавата , службица нещо , парици да паднат .
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Боби - Бойко управлява чрез жени, не сте ли забелязали? Женското управление е спасението на България. Само ГЕРБ и това е.
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП-тата само за 15% ли са събрали парички тоя път? Толкова бързо ли изшмъркаха чувалите с кеш?
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ ПОВЕЧЕ ОТ 18% НЯМА ДА ИМА
96
9
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
И какво ще промени ГЕРБ според вас? Какво ново очаквате от това, че да гласувате за тях? Просто ми е интересно. Нямате за кой да гласувате, че опряхте до тях, или очаквате невъзможното да се случи и да станат други?
95
9
 
7
 
! Отговори
До 96 и подобни преди 4 месеца
До Анонимен По-добре погледнете кандидатите от Синя България, които се явяват на дебатите и други от листата - млади, образовани и за разлика от тези на ПП-ДБ, са напълно с ума си и са наясно с реалностите в страната!