ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ае,буце защо не стане крал до живот и да не ни занимава с избори.Всички знаем,че е крал,та дрънка.
93
4
 
11
 
! Отговори
Киро тъпото преди 4 месеца
Търсим спонсори ( с официален и неофициален кеш.) Правим пълно обслужване, всякакви поръчки. Спешно
92
8
 
7
 
! Отговори
Каква битка!? преди 4 месеца
След вчерашната поредна издънка на Кирил Петков и сие, както и последвалото разследване в САЩ, ПП-ДБ са на ръба!
91
3
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 месеца
Гледам отчаянието поръчково продължава. Как е ? Някой вярва ли на резултата на plastik p i di rastik?
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Не бе пич , коментираме простаци и лексиката е проблемно ориентирана .
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо ново, и преди 20 години като посочиш на костовиста недъзите и греховете му той почва да прави заклинания за ДС.А истината е потресаваща, ТБД е пред катастрофа и закриване заради сбъркания изначално преход.А се оказа, че не малко костовисти, да не кажа всички са от БКП и ДС.
88
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ППейците пак ще управляват, някакси, ще видите. Но по добре от максудците, де, че тия ка пу ти, ще искат новини на руски, да се радва простолюдието.
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пръв път влизам тук и за последен категорично ! Това медия за простаци ли е ?
86
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Долу русия в България
85
7
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 4 месеца
Вижте сега, Пеевски държи всички партии. За която и партия да гласувате, Получавате Пеевски. Направо гласувайте за ДПС и няма да се чувствате излъгани.
84
1
 
7
 
! Отговори
машала аферим преди 4 месеца
Кирето освен , че " обслужи " персонално Буци с изпиране и пр. домакинска дейност , обслужи и предизборната кампания на партията му . Не , че мнага вярвам за статистиките за такава победа , но си е петно за народа .
83
3
 
12
 
! Отговори
Киро и Лена преди 4 месеца
След като се борите за второ място (според мен сте четвърти) е нужно да плюете не по ГЕРБ а по Възраждане и ДПС, грешна ви е стратегията!
82
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще си гласувам пак за ПП, всякакъв руски уклон да бъде наказан
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако има някой, който наистина вярва на социологически проучвания по политически въпроси, му препоръчвам спешно да отиде на доктор. Да не отлага! Проучванията не показват обществените нагласи, а формират такива!!! Ако някой не схваща, няма смисъл и на доктор да ходи.
80
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За ДПС ще гласувам дори, но за руските дупки от гнусното възраждане, никога. Тая партия да я забранят, че неандерталците я харесват. Трябва да разчистим русопишките от България
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Процента на ПП-ДБ ще е максимум 10 от които 6% идват от ДБ!
78
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глас за Промяната! Наситихме се от другите.
77
9
 
19
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 4 месеца
Поздравления за целокупния български народ. Още един-два скалъпени скандала и може да видим това, което знаем от отдавна - ГЕРБ и ДПС заедно на власт. Тъкмо след 3-4 години да станем 5 милиона и да почнат да се настаняват нови обитатели на тая територия. Предлагам като първа мярка на новото правителство да отпадне учене след 7 клас, а унивеситетите моментално да затворят. Няма смисъл от тия работи. Те Баце и Шиши ше ни казват какво да правим и може да върнем ТКЗС-та и да почваме с петилетките.
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното е да не се връща социализма, че беше баси скуката, не можеше да се мръдне от тъпата България, нямаше марихуана, само българска и скапана руска музика и филми. Подобна малоумщина да се забрани в конституцията. Лошото е, че елементарните българи с друго не могат да се справят, освен с крак върху канчето
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Таман се бех засилил да подкрепям Буци и да се ситуирам в общия резил на това племе , ама щом му е комфортно ще окажа помощ на друг , че да го докараме поне до паритет , пък белким държавицата ни се спаси така да се каже от напъните ив да я " оправят " и този път , пък после пак на избори докато се появи нещо различно , с възможности извън нефелност , мафия и пр. Абе народ , какво да го правиш , смотан и объркан .