Екоактивистите вече атакуват и паметници: Напръскаха Стоунхендж с боя

Ще се установява дали камъните са повредени
19 юни 2024 22:30, Нели Христова
134
Екоактивистите вече атакуват и паметници: Напръскаха Стоунхендж с боя

Протестиращите екоактивисти от "Просто спрете петрола" ("Just Stop Oil") напръскаха Стоунхендж с оранжева боя.

На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как двама души, облечени в бели тениски с надпис "Just Stop Oil" тичат към древния паметник с флакони и пръскат боя по камъните. Последва сблъсък с граждани, които се опитват да спрат активистите.

Активистите са вече арестувани, пише "Дейли мейл". 21-годишната студентка от Оксфорд Ниам Линч и 73-годишния Раджан Найдун са задържани по подозрения, че са повредили историческия паметник.

Напръскани с боя са няколко камъка. Тепърва предстои да се установи дали те са сериозно повредени.

Министър-председателят Риши Сунак осъди нападението като "позорен акт на вандализъм спрямо един от най-старите и важни паметници в Обединеното кралство и света". Той каза, че организацията трябва да се срамува от своите активисти.

От "Просто спрете петрола" излязоха с позиция след инцидента:

"Правителството на обединеното кралство се ангажира да изпълни искането ни за спиране на използването на петрол, но всички знаем, че това не е достатъчно. Ако употребата на въглища и нефт продължи, това ще доведе до смъртта на много хора. Трябва да се обединим, за да защитим човечеството, иначе рискуваме всичко".

От организацията поискаха правителството да подпише незабавно договор за постепенно спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г. Те увериха, че е използвана оранжева боя от царевично брашно, за да бъдат напръскани камъните и тя "скоро ще се отмие от дъжда".

Стоунхендж като е може би най-известният праисторически паметник в света.

Той е построен на няколко етапа, като първият е ранният монумент хенге, издигнат преди около 5 000 години.

Каменният кръг е издигнат през късния неолит, около 2 500 г. пр. През ранната бронзова епоха наблизо са построени погребални могили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от Коронавирус
Ваксините срещу COVID довели до увеличаване на смъртността?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евроатлантически ценности
57
0
 
5
 
! Отговори
История даге преди 1 седмица
Като спрем петрола на 500 милиона араби кво ще ядат, досега инвестираха само във псевдо моделки, пенсионирани фудболисти , лъвчета , тигърчета , мезонети в Лондони и тунинговани супер скъпи коли. След 5 години като им свърши кешовицата ще го карат на камилско и фурми ако са им останали...
56
2
 
3
 
! Отговори
В коя страна? преди 1 седмица
В коя страна фашистите не са диваци и варвари?!
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А еко активистите защо се възползват от земните изкопаеми, с кво са отишли до стоунхендж и от кво е направена боята дето пръскат, не съм видял еко активист да не ползва транспорт или да си е спрял тока, а колко дървета са засадили тези двамата, само голи приказки от тея ***, нека дадат пример и спрат да се възползват от изкопаемите и другите вредни производства и тогава да лaqт колкото искат.
54
0
 
4
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 седмица
До Еко13 Да пропуснал съм момента когато са се върнали , но реално си играят на влизам -излизам и Младежите продължават да си карат 7 литровите джипове за да ходят до училище и магазина...
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без репортаж, натрошаваш им някои дребни костици и да видим дали ще идат пак
52
2
 
2
 
! Отговори
Еко13 преди 1 седмица
До Груйо МихаловБайдън върна САЩ в Псрижкото споразомение преди 3, но наесен Тръмп пак ще ги изкара ако спечели...
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да пробват и със Sagrada Família в Барселона. Испанците ще ги направят на паеля с еко дарове.
50
1
 
10
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 седмица
Да пробват с Великата китайска стена ,Статуята на свободата или Тадж Махал ще ядат после само със сламка 6 месеца. Между другото Китай ,САЩ и Индия оделят 70% от глобалния въглерод , а не са подписали нищо. САЩ бяха подписали Парижкото споразомение но Тръмп ги оттегли, а Байдън "забрави " да ги върне. България оделя 0,01% и е подписала всичко що има за подписване ...
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еко активните да нападнат тия, дето секат горите сече се на поразия нито едно засадено дърво за 35 години
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълно с екоактивисти навсякъде. Влезе ли човек в градския транспорт веднага разбира, кои са екоактивисти и милеят за озоновата дупка, като пестят топлата вода.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблема е в толерантността, ако бъдат пребити 1 път както си трябва - няма да има еко талибани и ЛгБтЯ активисти дето се разхождат по *** по улиците.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо няма да спрат. Всичко е да се приберат едни пари.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама как ще забранят петрола бе тия хора чуват ли се изобщо? С какво ще пътуват хората? Че и въглищата щели да забраняват, дори Титаник по техните стандарти е трябвало да бъде забранен, а съвременните кораби и самолети са на Дизел. Да се върнем към дървените кораби с греблата и каруците ли?
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като спрат петрола ще ходят с цъpвyли без подметки.
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ако спрат петрола с какво ще идете до Стоунхедж бе, пъпеши?
42
1
 
17
 
! Отговори
Болни мозъци преди 1 седмица
Болни мозъци. Като онова недоклатеното Гретка
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако не спрем петролът ще умрат много хора. Ако спрем петрола пак ще умрат много хора. Корпорациите не искат да умират много хора защото няма да има на кой да продават петрол. Има обаче други които искат да умират много хора защо те искат цялата земя за себе си.
40
1
 
18
 
! Отговори
Неандерталци преди 1 седмица
а не "еко-активисти". Никой и нищо не може да спре употребата на изкопаеми горива в страните от така наречения "трети свят" - и без това са затънали в мизерия, а такава лудост би обрекла населението им на гладна смърт, вместо да се развиват икономически. Всички тези умствено изостанали активистчета просто са маша в ръцете на самозабравили се милиардерчета, които искат да станат и трилионерчета от "зелените" далаверки.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И как ще се транспортират марулите на тия веган еко талибани? Тировете са на дизел. Няма алтернатива. Ниско образовани или платени активисти .