Проф. Вълчев: Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан

Ние избирателите сме решили така да изглежда Народното събрание
23 юни 2024 06:30, Инна Ангелова
76

В предаването “Опорни хора” деканът на Юридичският факултет проф. Даниел Вълчев коментира отминалите избори и има ли шанс за кабинет в 50-то Народно събрание?

"Ние избирателите сме решили така да изглежда Народното събрание, то самото няма вина за това как изглежда, но аз бих казал две неща. Първото нещо, което ми се струва важно да се подчертае, е, че голямото разделение в българското общество идва по линията "за" и "против" ГЕРБ”. Една част от хората казват, че те са управлявали много, време е да дойде друг и търсим този друг. Другите си казват, че като гледат кои са другите е по-добре ГЕРБ да са на власт. ГЕРБ са достатъчно голяма политическа сила, за да не може без тях да се направи правителство, а същевременно не са толкова голяма сила, за да могат да управляват самостоятелно”, сподели бившият вицепремир.

Проф. Вълчев допълни, че това донякъде е патова ситуация.

“Другото, което също е важно, е, че на тези избори гласуваха ⅓ от българите. За да видим мащаба на това въздържане от подкрепа и на участие в изборите, бих припомнил, че през 2001 година, когато аз за първи път станах депутат НДСВ спечели почти два милиона гласа, а на последните избори всички партии, които изпратиха депутати в Народното събрание заедно спечелиха около 1,8 милиона", каза още професорът.

Пред Bulgaria ON AIR Вълчев допълни, че причината хората да не излязат и да гласуват не е отвращение, а по-скоро това, че българите разбраха, че няма смисъл от участието им. Бившият политик допълни, че под експертен кабинет, каквото е предложението на ИТН, се разбира да е съставен от хора, които не са ярки политически фигури.

“Служебното правителство по замисъл има някаква експертност при него, просто заради тези промени в Конституцията стигнахме до положение, че единствено политически лица могат да бъдат министър-председатели на служебни правителства", допълни още Вълчев.

Според него коалиционната култура означава ти да имаш различни политически виждания от някой друг и въпреки това в името на някой по-висш интерес да се съчетаете.

“Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан. Няма основна причина за това. ГЕРБ с годините успяха да създадат една същинска партия, те имат структури, имат набор от хора, по-млади, по-стари, поддържат се помежду си. Имат харизматичен лидер, да, може да го харесваме, може да не го харесваме, но Борисов винаги ще каже нещо, което ще отекне, не може да се отрече, за разлика от Николай Денков. Това е даденост, природа, дарба. При отсъствието на някой сериозен играч отсреща, това е партия, която сериозно си стои в българския политически живот", коментира Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от Избори 2024
Партия "Величие" напът да се разцепи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Този позьор Вълчев е творение на Любен Гоцев и това е достатъчно!
30
0
 
5
 
! Отговори
30404 преди 1 седмица
*** от политици предпочита да остави държавата без правителство години наред само защото би загубила някой процент на изборите ако направи коалиция. Това показва много добре колко им пука за държавата всъщност.
29
2
 
13
 
! Отговори
Потърпевщ. преди 1 седмица
Уважавах до днес Вълчев,защото го имах за мислещ,разумен индивид.Как ще величаеш един *** субект,който си служи с оскъдни думи изломотени тук, там.Да не би да ти свършва мандата на сегашната ти работа и да проявяваш някакъв мазнеш към банкянският.Каква харизма може да има един бандит от 1992 година,когато рекетираше куфарните и гаражните търговци,решили по този начин да изхранват семействата си.Г-н Вълчев,използвай главата си,не допускай празноти в думите си.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не вълчев не ,всеки който докосне ДПС
27
6
 
14
 
! Отговори
Право на мнение! преди 1 седмица
За съжаление Мафията на Борисов-Доган-Пеевски отново е завладяла и разклатила устоите на Държавата.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ-МАРТ 2020Г/МАРТ 2021Г ИНФЛАЦИЯ 0.6%ПРИ БОРИСОВ, НО В ДЕНЯ КОГАТО ЕК ОБЯВИ ЧЕ Е ВЗЕТО РЕШЕНИЕ БГ ДА Е ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА ЕДИН ЮМРУК СЕ ВИРНА, ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ СЪЗДАДЕНИ ОТ ДС ОТДЕЛ НА РУСКОТО КГБ РАЗВЪРЗАХА КИСИИ И СЕ ЗАПОЧНАХА ЕДНИ ПРОТЕСТИ.. А ТЕТКА НИНОВА КАТО МИН НА ИКОНОМИКАТА СЪТВОРИ ИНФЛАЦИЯ 18% А ПОСЛЕ 30%, А ДИЗЕЛЪТ ЛЯТОТО НА 2021Г СТИГНА 3.90ЛВ СПРАВКА ФУЕЛО- ТА НИЕ ПАК ИЗБИРАМЕ ГЕРБ- САМО НА НЕГО ВЯРВАМЕ- ДРУГИТЕ СА ШАРЛАТАНИ
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
23- НЕ ТЕ- НИЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИСКАМЕ ГЕРБ И ДПС ДА НИ УПРАВЛЯВАТ - В ТЯХ СМЕ СИГУРНИ- ЗА ДРУГИТЕ БАЩА ИМ РЕЧЕ- ТЕ СА ШАРЛАТАНИ...
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки, който се докосне до ДПС, също бива изчегъртан. Но ГЕРБ и ДПС докоснат ли се един с друг - тепърва предстои да видим какво ще се случи.
23
4
 
12
 
! Отговори
Мдааа преди 1 седмица
Несвързани думи и изречения боботи необразования Борисов. Но какво да се очаква от един *** човек?!? Той е *** и вие сте прости.
22
4
 
16
 
! Отговори
Срам и позор! преди 1 седмица
Корумпираните Борисов и Пеевски искали да управляват България?! Това е срам, позор, падение! Това е показател за липсата на Правосъдие в България!
21
4
 
17
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 седмица
Двама човека спират прогреса на целия български народ - Бойко Борисов и Делян Пеевски! Това е ужасно скъпо за българските данъкоплатци! Време е двамата мутро-мафиота да се оттеглят от политическата сцена!
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
15- аз не чух от ГЕРБ една лоша дума за опонентите им от ПП, но в замяна на това ококор, Просто Кире, Цончу и още няколко дуднеха с удоволствие как са изчагъртали ГЕРБ- те паднаха сами в капана си а сега лъжат на воля как най много са увеличили пенсиите- ами не е вярно- ИМАМЕ ПИК ОТ НОИ И С ЕГН ЛЕСНО МОЖЕМ ДА ПРОВЕРИМ ДАЛИ Е ТАКА- НЕ Е- НЕ СМЯТАЙТЕ 1 ЮЛИ - ТОГАВА СЕ ИНДИКСИРАТ ПЕНСИИТЕ ПО ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛО ВЪВЕДЕНО ОТ ГЕРБ..
19
5
 
13
 
! Отговори
Г557дт преди 1 седмица
ГЕРБ саопасни луди! Защото изцяло тяхна е вината за поне две съзнателно саботирани и провалени правителства, само и само ПП да не са на власт и да не назначат свои хора на мястото на корумпираните кадри на Бойко. Сега не крият, че искат изцяло те да командват парада, но пак търсят ППДБ за подкрепа. Това е безумно и ненормално поведение!
18
3
 
7
 
! Отговори
Опонент преди 1 седмица
Ей, само тия "шарлатани" са ви в устата! Все повече се убеждавам, че те са истинската алтернатива, макар и пълна с кусури. Останалите в тоя цирк са нагли простаци, мафия и върли путинофили. Продължавайте да плюете ППДБ за всичко в същия дух и без нищо да правят на следващи избори ще си удвоят гласовете.
17
4
 
9
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 седмица
Един от най-важните закони, за да си вземем парите от Европа по ПВУ, е този за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби. ГЕРБ са искали да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г., но така не само не минава пред Европейската комисия, а най-важното - не работи за българските граждани.ПП/ДБ са внесли работещ законопроект, който да е справедлив и да няма изключения за такива като Борисов. Борисов не е искал този закон да покрива сигналите за корупция по време на неговото управление! Защо ли??? Никой не е над закона, но Борисов мечтае да Е!!!
16
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
ПП-ДБ отдааавна не са на власт!!! Докога смятате да плюете по тях?! Те са в опозиция! Вниманието сега е към "Шведската тройка" ГЕРБ-ДПС-ИТН!!!! Защо постоянно ни отклонявате вниманието към ПП-ДБ, не ви ли омръзна да са ви изтривалка за поразиите на Бойко Борисов и ГЕРБ???.....Или да отвличате втиманието от тримата мъже, които си седнаха в сутовете: Боко, Шиши и Чалгаря?!!!!
15
4
 
9
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 седмица
ПП/ДБ внесаха работещ законопроект, който да е справедлив и да няма изключения за такива като Борисов. Борисов не е искал този закон да покрива сигналите за корупция по време на неговото управление! Защо ли??? Никой не е над закона, но Борисов мечтае да Е!!! Затова се разтури Сглобкката!!!
14
4
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
ПП-ДБ са най-добрата партия,компетентни, политически адекватни, добре образовани, културни, типични европейски политици! Всичко друго е ***, ниска култура, врясльовци, популисти с изтъркани клишета, които си служат с вулгарни, гнусни интриги, манипулации, лъжи, простащина, без идеи, без компетентни хора и експерти, но пък владеят това да оплюват и унизяват почтените!!!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали ПП се издъниха заради ГЕРБ или заради милионите ЕВРО и ПУДЕЛИТЕ в дома на бивш мин на МВР заради престъпници пренасяли цигари през граница за милиони, посещавали го в мин на МВР, заради загиналите полицаи и разхлабените граници- нали затова не ни приемат в Шенген по суша...но не му пречеше денонощно да дудне как един ром изтеглил 60 мил от банка и ги бутналв чували....
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професоре- тая опорка/легенда не върши никому работа- обяснете в детайли как се случи последния път, как ГЕРБ изчагъртаха ПП- като ГЕРБ им позволиха да управляват първи след като бяха втора политическа сила, а после ПП се направиха на откачени и нищо не им харесваше с ясната цел да разбутат седянката и да идем на избори за 6 път- та кой КОЙ ИЗПЛИСКА ЛЕГЕНЯ- ГЕРБ ли?!