Проф. Вълчев: Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан

Ние избирателите сме решили така да изглежда Народното събрание
23 юни 2024 06:30, Инна Ангелова
76

В предаването “Опорни хора” деканът на Юридичският факултет проф. Даниел Вълчев коментира отминалите избори и има ли шанс за кабинет в 50-то Народно събрание?

"Ние избирателите сме решили така да изглежда Народното събрание, то самото няма вина за това как изглежда, но аз бих казал две неща. Първото нещо, което ми се струва важно да се подчертае, е, че голямото разделение в българското общество идва по линията "за" и "против" ГЕРБ”. Една част от хората казват, че те са управлявали много, време е да дойде друг и търсим този друг. Другите си казват, че като гледат кои са другите е по-добре ГЕРБ да са на власт. ГЕРБ са достатъчно голяма политическа сила, за да не може без тях да се направи правителство, а същевременно не са толкова голяма сила, за да могат да управляват самостоятелно”, сподели бившият вицепремир.

Проф. Вълчев допълни, че това донякъде е патова ситуация.

“Другото, което също е важно, е, че на тези избори гласуваха ⅓ от българите. За да видим мащаба на това въздържане от подкрепа и на участие в изборите, бих припомнил, че през 2001 година, когато аз за първи път станах депутат НДСВ спечели почти два милиона гласа, а на последните избори всички партии, които изпратиха депутати в Народното събрание заедно спечелиха около 1,8 милиона", каза още професорът.

Пред Bulgaria ON AIR Вълчев допълни, че причината хората да не излязат и да гласуват не е отвращение, а по-скоро това, че българите разбраха, че няма смисъл от участието им. Бившият политик допълни, че под експертен кабинет, каквото е предложението на ИТН, се разбира да е съставен от хора, които не са ярки политически фигури.

“Служебното правителство по замисъл има някаква експертност при него, просто заради тези промени в Конституцията стигнахме до положение, че единствено политически лица могат да бъдат министър-председатели на служебни правителства", допълни още Вълчев.

Според него коалиционната култура означава ти да имаш различни политически виждания от някой друг и въпреки това в името на някой по-висш интерес да се съчетаете.

“Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан. Няма основна причина за това. ГЕРБ с годините успяха да създадат една същинска партия, те имат структури, имат набор от хора, по-млади, по-стари, поддържат се помежду си. Имат харизматичен лидер, да, може да го харесваме, може да не го харесваме, но Борисов винаги ще каже нещо, което ще отекне, не може да се отрече, за разлика от Николай Денков. Това е даденост, природа, дарба. При отсъствието на някой сериозен играч отсреща, това е партия, която сериозно си стои в българския политически живот", коментира Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от Избори 2024
Партия "Величие" напът да се разцепи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МУТРАТА ПРОФЕСОР ВЪЛЧЕВ
50
4
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 седмица
ЦЯЛОТО СОЦ ПОКОЛЕНИЕ ПО МАТРОСОВСКИ БРАНИ ГЕРБ, НО МЕЧТАТА ЗА СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА БЕ СРИНАТА ОТ ПРОМЯНАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА.
49
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Ами като нещеш с добро, те оставям на ангелчета!
48
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Електронното банкиране Сергей.... Имаш пари да ми даваш и имоти!
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Елементарният пожарникар се оказа долна мутра
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИЗЧЕГЪРТАН ГЕРБ
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е ТОЗИ ПЪТ ГЕРБ Е ИЗЧЕГЪРТАН
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 40 - твоите заключения за "елементарния пожарникар" показват абсолютната ти нищожност, която размахваш великодушно!
43
3
 
8
 
! Отговори
Борисов бил даденост преди 1 седмица
Пределно ясно е на какво учи своите студенти този професор, който възхвалява строителя на Кремълския поток, заобиколил Украйна и дал възможност на руските военно-престъпници да убият повече от 1 000 деца, да осакатят още 1 000 деца и други 100 000 да бъдат отвлечени в Русия за бъдещи еничари. Все пак, добре че след края на тази война путинистките и етническите партии у нас ще бъдат поставени извън закона, а главатарите им ще бъдат съдени за национално предателство от Военния трибунал...
42
3
 
6
 
! Отговори
2020 ГОДИНА преди 1 седмица
КОИ БЯХА НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА :РАДЕВ +КОРНЕЛИЯ +КИРО И АСЕН +МАЯ МАНОЛОВА +ТРИОТО С КОВЧЕЗИТЕ +ЙОЛО ДЕНЕВ........... ТОВА СА РУСКИТЕ АГЕНТИ, КОИТО ПРЕЗ 2020 СПРЯХА БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА....... РУZКИ АГЕНТИ НА ВЛИЯНИЕ.....!!!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки, който се доноснел до ГЕРБ бивал изчегъртан. Изчегъртват некадърниците с амбиции да извършат невъзможни за тях неща, въпреки мераците им!
40
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Квота НДСВ и повече не го обиждай! Какво не ви харесват яростните ми ангелчета - специалисти в ръкопашен бой, огнестрелен бой, шпионаж, контрашпионаж, участвали в поне десетина мисии и конфликти, ветерани от къде се сетиш! Идеални са! https://m.youtube/watch?v=jtAmFKaThNE
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професоре,жалко е ,че си професор ,но нямаш явно толкова акъл.Един елементарен полу човек като Хойко употреби много такива умни и красиви ,като Габриел ,знайни и незнайни професори ,и ви изхвърли като носни кърпички.а вие продължавате да го величаете,тоя ,един елементарен пожарникар
38
6
 
7
 
! Отговори
Толкова е просто преди 1 седмица
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
37
1
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Пък славуцата така мечтае да ги обдлужи т лъ стите. Все не и се получава и има друга кадъна пред нея
36
4
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 1 седмица
Много плювалници тук. По стил и мазане много приличат на Кирков възпитаници. Ясно, трето поколение активни борци за кокала.
35
1
 
8
 
! Отговори
Неизлечимо болен преди 1 седмица
До 22 Парадокс Бг Двама човека спират прогреса на целия български народ - Бойко Борисов и Делян Пеевски! Това е ужасно скъпо за българските данъкоплатци! Време е двамата мутро-мафиота да се оттеглят от политическата сцена!. . . . Няма такъв пример в историята - да се оттеглят от политическата сцена! Или се оттеглят с една глава по-къси (на френски гилотина) или с няколко оловни 9 мм (Чаушеску) Промяна без кръв няма да стане вече! Нещата много са се затлачили!
34
3
 
6
 
! Отговори
Само дето преди 1 седмица
И кучатта на село разбраха че руснаците докараха Царя да сп рат България
33
0
 
1
 
! Отговори
Стига с тези преди 1 седмица
комунисти! Отваратихте цял народ, не че нещо народа е много умен, де! Избирате десетилетия едно и също и очаквате промяна! На медицински език има диагноза за това! Гледа сеира вече от далеч т.в. отвъд граница! Злобейте сега с лайковете си!
32
2
 
11
 
! Отговори
Диагноза българин преди 1 седмица
Вълчев, мерси ти за харизматичния крадец. Ти си го избирай, като те възбужда