Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Логиката е проста - славчо ще бьде подкрепен от герб , дпс и хопНов кабинет на доган
35
0
 
6
 
! Отговори
изход преди 1 седмица
няма експерти които данеса участвали в министерства назначени от партии. Други са гласували за предпочитана партия и политика. Изхода е да внесем експерти от новооткрит остров .
34
3
 
7
 
! Отговори
Мутри ВЪН! преди 1 седмица
Изправи се БГ.
33
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
"Другият вариант е да сменим избирателна система" да. Да спре хаоса. Така не става нищо смислено.
32
2
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Чалгаринът със 6% иска да управлява.Не можа да го направи,когато спечели избори.Каква е логиката сега да успее?
31
14
 
9
 
! Отговори
Мария преди 1 седмица
Достоен българин!Гордеем се с вас г-н Борисов!Всичко останало е срам,срам за България!Негодници,затова мразите Борисов и се гаврите с народа!Алчни,некадърни,само смучат народа,нищо друго
30
6
 
7
 
! Отговори
Видимо преди 1 седмица
Какво ревете, не мога да разбера като сте вкарали в парламента само леви партии? Оплаквате постоянно, но не ходите да гласувате и бутате ДПС към първото място. Единствените десни формации, ВМРО и Синя България, едва събират 55 хиляди гласа. В края на краищата заслужаваме си жалката съдба, след като сме дебилни на 90%.
29
2
 
9
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Бацето сьн не го лови за милярдите които още чака от -есНа мен ми е все тая - нищо няма да получа от тях , както бе и до сегаЕдни хора ги делят -останалите плащат заемаНови избори и дано хората гласуват
28
1
 
2
 
! Отговори
Йоцо А преди 1 седмица
И аз имам решение за теб!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диктатура. Смешници, окачили на стените портрети на хора от отминали епохи защото няма с какво ново да се похвалят, а винаги припомнят някаква велика история.....с която трябвало да се гордеем. Изфабрикувани клоуни на диктатурата
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И каква стана? ППДБ не желаят да са параван на АГЕНТИТЕ БУДА, САВА И ДЕБЕЛЯН . Нали ти събори сглобката мутро. Нали не искахте да изпуснете власта в ДАНС, регулаторите, правосъдната система и постоянно саботирахте правителството на "фалшивия" академик Денков със стачките на милиардерите - авери, т.н. Зърнари. Друго си е да си "истински генерал произведен в чин от Първанов. И как не, вие сте с общ ГЕНЕЗИС. И още, ПРАВОСЪДИЕТО СЪС СЕГАШНИЯ ВСС И САРАФОВ Е ПОРНОГРАФИЯ!
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изключително неправилно! България в по-голяма част от съществуването си е била МОНАРХИЯ! Логично е да бъде президентска република.
24
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
колкото и да оплюваате Борисов, нито Кирчо, нито Кокорчо са му ниво, плямпалници колкото щеш, но работа единствен Борисов върши
23
4
 
17
 
! Отговори
Пациент преди 1 седмица
Вдигнете прага за влизане от 4% на 8% и всичко ще се нареди.
22
7
 
11
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 седмица
От една страна стоят старите мошеници ГЕРБ и ДПС. От друга страна са руските радиоточки Възраждане и ИТН плюс евентуално БСП и Безличие. По средата са застанали ППДБ и се чудят в кой политически ад са попаднали.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДО 24 ПРАВ Е ПОДКРЕПА ЗА ТЕБ
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нова избирателна система ЩОМ тези които влизат в парламента постоянно саботират направата на правителство нямат място там
19
17
 
10
 
! Отговори
Прав е преди 1 седмица
Изключително правилно. България, ако смята да остава парламентарна република, а не президентска, за което няма традиции, трябва да промени избирателния закон. Първият да взима депутати отгоре, за му се помогне да състави кабинет и като награда, че е първи. По-висок праг за влизане. Сега всякакви тиктокаджии с под 100 хил гласа влизат и поставят условия, дори имат претенции да управляват. Преди такива поне само си продаваха подкрепата. Това не може да продължава така. Ставаме за смях.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безработни безделници лъжат яко
17
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-добре президенска република.. околкото да подаряваме 50 депутати на първата партия..