Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
25
 
! Отговори
гласоподавател преди 1 седмица
Като иска избори като при гърците, спешно да направи и гласуването в чужбина като при гърците! Да не трошат държавна пара за секцийки с 30-40 гласували на екзотични острови! Гласуване в чужбина САМО с активна регистрация и по пощата! Гледайте гърците - те са го измислили!
15
6
 
15
 
! Отговори
жорето преди 1 седмица
Уважаема редакция,Не е грях да редактирате малко изказа на тоя еднокнижник. Да бе, чел една книга, защо ми го подчертаваш. Дайте му избори на тоя, белким го изперете докрай.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости се лъжат тук от безработни безделници
13
15
 
5
 
! Отговори
Време е за СССР преди 1 седмица
Радев - Руски АгентВъзраждане - Руски АгентиВеличие - Руски АгентиИНТ - Руски АгентиБСП - Руски Агенти Време е......
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шарлатаните в канала при чалгарите Божков свободен делата срещу оригарсите в забвение спец съд закрит Гешев уволнен държавата разрушена 30% инфлация пари от Европа няма
11
7
 
25
 
! Отговори
Г557дт преди 1 седмица
Пак ПП-ДБ са му в устата, нали с ИТН мислят еднакво? Между другото до къде стигна пазаруването на депутати от Безличие?
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По лесно е да събаряш.
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Явор-Слави никога не е печелил избори за да има възможност да направи правителство сам. Попрочети малко. Напротив, каквото е казал, винаги го е правел.
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте бъркали където Не ви е работа Борисов! Ако толкова искаш българина да гласуеа.Ндправете Гласуването Задължително!! Но не ви стиска,защото тогава ГЕРБ ще е малцинство ! Върви си вече Мутро!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нова избирателна система
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стяга се да управлява пак с ДПС, няма с кой друг...Може и да му се объркат сметките. Остане ли в опозиция, усеща къде ще отиде...
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искаме да има остракизъм, като при древните гърци. Избори за изпращане на политиците в изгнание. Напишете имената на Бойко и Пеевски на едно листче и ги изпратете в изгнание далеч от България, в някоя уютна свинеферма в Австралия, например.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
целото Магнитски на една маса.....
3
3
 
18
 
! Отговори
Явор преди 1 седмица
Никой не би подкрепил такова правителство и правилно. На Борисов не може да се вярва, но тука не знам как са нещата. Слави преди три години, когато беше първа политическа сила, избяга като ученик в гимназията от контролно, когато мандатът беше в него и му се полагаше, а сега, когато е пети или шести, иска да доминира. Но, както всеки знае, към твърденията на Борисов винаги трябва да се отнасяме с подозрение.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Роденият като бандит, лъжец и крадец ще умре като такъв. Какъв кабинет на малцинството?! Ппростият матриал е лесно да го излъжеш. Та нали с ДПС сте в негласна коалиция от години. Заедно разпределяте порциите, обществените поръчки и еврофондовете и крадете като за олимпийско. МЕРЗАВЕЦ И СТРАХЛИВЕЦ!
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тънки сикаджийски сметки. Масово платиха на интегриращите се ,да не ходят да гласуват и сега ще се прави че решава проблеми.