Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изборната система не прави обръчи от фирми , мафия , кражби и още многоо престъпления .Това го правят хората .Погледнете например ДПС , това си е организирана група , която дори не близо до партия . Политиците от последните 34 години са проблем , не системата .Сигнахме до там , че падишаха от сараите да определя всичко в държавата .Няма отговорност за грешни и направо вредни решения на политици .Например Кунева и затварянето на 2 блока атомна енергия .
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боко не може да си намери място, ту беше първа сила и искаше с правителство с ПП. После искаше с ДПС и ИТН. Сега иска с малките. Нема лабаво.
52
2
 
12
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 седмица
Глупавият необразован Бойко Борисов развали работещо правителство. Сега се прави на жертва.Да изгние дано!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
има референдум за 100% мажоритарен вот, на който гласуваха 3,5 млн. души с 1,3 млн. повече от последните избори, това трябва да се въведе, а не някаква гръцка, която само ще увеличи броя на депутатите с 50
50
2
 
5
 
! Отговори
Единственото... преди 1 седмица
...нещо, което може да ме накара да гласувам, е да направят приложение в телефона ми, на което да го правя от вкъщи....
49
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те пп си бяха шарлатаниНе е нужно борисов да им вади далаверите
48
1
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 1 седмица
Искал избирателна система като в Гърция. Иска щото с има/няма 200000 гласа ще си премерства, ще усвоява кинти базнаказано и ще се тупа в гърдите. Нищо, че две приказки не може правилно да върже. А нещо за мандатност на народните избраници? Например макс 2 мандата и толкова. След това на трудовия пазар. Голямо натискане за депутатски места, щото имунитета е важен, че токувиж някой се озовал в кауша. И валидност на вота с минимум 51% активност и външен вот само с 1 година уседналост и данъци в БГ.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България в Гърция като провинция България!
46
7
 
16
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Борисов, Пеевски и Трифотов сатанизираха ПП-ДБ и се нагушиха с купени гласове, сега да си поемат отговорността, която резултатът от изборите им вменява, а не да я прехвърлят пак на ПП-ДБ!!!
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
E къ малцинстов ве??? ВИе с ДПС и копейки, безразличия и славчовци си имате даже конституционно мнозинство
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диктатура. Смешници, окачили на стените портрети на хора от отминали епохи защото няма с какво ново да се похвалят, а винаги припомнят някаква велика история.....с която трябвало да се гордеем. Изфабрикувани клоуни на диктатурата
43
6
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Пп/дб изпраха герб и дпс в замяна -иванов получи договори за -50 милярда с лестин хаус които всички ще плащаме много годиниПродаде се добре с денков и кирчо
42
2
 
8
 
! Отговори
Ако зависи от преди 1 седмица
Мен, изборната система трябва да се смени!1 Никакви секции из целия свят. Дайте разчет колко милиони на всеки три месеца отиват излишно за тези избори!гласуват тез, които нямат нищо общо с БГ 2. Да се вдигне % влизане в НС 3. Да се наложи ценз- висше обр- с доказани, а не купени дипломи, най- малко два езика; чисто съдебно минало: здраво семейство с български традиции и задължително деца; под 100 кила и НЕ ПОВЕЧЕ от ЕДИН Мандат; да не ползват служебни коли и правителствения самолет за секс и т
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направо върни чл. 1 за ГЕРП и вечно ГЕРП нали Лойчев
40
3
 
6
 
! Отговори
Решението преди 1 седмица
Вдигнете прага за влизане в Парламента като в Германия и ЕС от 4% на 5% !!!
39
1
 
3
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Тоя МОЖЕЩИЯТ дето така се перчи пред мисирока и им пълни главите с глупости що не го попитате директно в очите ще съставя ли правителство кво е седнал да реве
38
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 1 седмица
До АлексТози можееш да промени цяла България ако беше приел гласовете на ГЕРБ за мажоритарен вот. Но се оказа комунистическа подложка...
37
9
 
7
 
! Отговори
Малкия от ПРОМЯНАТА преди 1 седмица
ППДБ му предложиха работеща версия - Ротация. Бойко Борисов провали ротацията и сега не може да състави кабинет. ОСТАВКА НА БОРИСОВ - ИЗЛИЗАЙ В ПЕНСИЯ, НЕМОЖАЧ.
36
6
 
7
 
! Отговори
Реалността преди 1 седмица
Борисов и Пеевски, НЕ гласуваха реформаторските закони за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби, изисквани от Европейския съюз, които ПП-ДБ изготви за да получим повече от 4 милиарда от ЕС по ПВУ!!! Борисов и Пеевски събороха безмислено едно добре работещо Правителство, защото мислеха, че ще си купят е осигурят повече депутати в един следващ Пърламент! Заради Борисов и Пеевски България ще загуби повече от 4 милиарда от ЕС по ПВУ! Борисов и Пеевски са вредни за България!
35
6
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Логиката е проста - славчо ще бьде подкрепен от герб , дпс и хопНов кабинет на доган