Ще доведе ли политическата криза до събуждане на електората?

Грешката на Доган са двамата председатели в ДПС
5 сеп 2024 18:00, Анисия Иванова
108

"Най-голямата грешка на Доган беше да сложи двама председатели на една политическа партия на ДПС, защото правило в организационната психология е, че когато има двама председатели, се получава конфликт и след това организацията е взривена. Затова бях сигурна в лошия край. Последствията са и от гледна точка на закона, и от гледна точка на това, че се получиха грозни сцени, които демотивират обществото да отиде да избира. Последствията са и положителни. Положителното е, че всичко се рови и излиза в момента. Все по-свободно се съобщават нещата, които се знаеха преди, но не се изговаряха публично", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Според проф. Николай Найденов за доверие в родните политици остава място само по линия на вярата.

"Ще се присъединя към мнението, че има нещо позитивно в тази промяна и това е, че върховете вече не могат да живеят по старому. Виждаме, че влизат в конфликти хора, които са били в съвършен синхрон дълги години. Не е хубаво в краткосрочен план, но това е единственото нещо, което ще накара електората да се върне към рационалните основания за преценка на политиката, да преосмисли кой какво казва и да спре да чака спасители. Такава криза, каквато в момента се забелязва, докарва до това, че електоратът може да се събуди", допълни политологът за Bulgaria ON AIR.

Проблемите в политиката остават нерешени дълги години

По думите на проф. Христова, ако не бяха слаби партиите, нямаше да има нужда от коалиции, а това усещане за недържава ще доведе до това още хора да се отдръпнат.

"Няма полезен ход. Ако не признаеш едните, другите ще скочат и може да стане такава неразбория в държавата и целият изборен процес да бъде провален. Видяхме, че сблъсъкът между двете части на ДПС доведе до това, че се наруши законът. Нарушението на закона показа нещо, което беше абсурдно - показа, че няма МВР, няма служби, които да наложат една институция да почне да работи и да наложат ред на тези, които чакат да бъдат регистрирани. Това в една европейска държава не би могло и не би трябвало да се случва. Не могат да бъдат мобилизирани хората, независимо в каква партия се съберат, защото в момента има срив на политическото и нямат авторитет", коментира гостът.

Проф. Найденов посочи, че няма публичен скандал, който да е разрешен и да е изчистено в съзнанието на обществото кой е виновен и кой е невинен.

"През тези 35 години се натрупаха много нерешени проблеми. Всичко се потулва. От началото на прехода досега виждаме еднаква картина. Обединенията между партии стъпват на гнила основа и когато има по-големи сътресения, много лесно се получават конфликти. Ако има 20 партии в коалицията на БСП и всяка иска по един представител в парламента, колко ще останат за самата БСП", поясни политологът.

Няколко коалиции ще трябва да направят правителство и в него задължително ще трябва да участва ГЕРБ, категорична е проф. Христова.

"Със сигурност ПП-ДБ иска да състави правителство, въпросът е дали ще ѝ се връчи мандат. Към днешна дата хората не са мотивирани да гласуват. "Възраждане" ще бъде на добро представяне заради факта, че са най-силно представената опозиция. Те са яхнали вълната на консервативно-патриотичното присъствие и отразяват много емоционални нагласи в страната, които не са легитимно представени от другите партии. Те, заедно с ГЕРБ, най-вероятно ще бъдат на предни позиции. Почти никой няма да се съгласи с тях да прави правителство. Иска ли ГЕРБ да има правителство е най-важният въпрос", добави политическият психолог.

За проф. Найденов инстинктът за самосъхранение на политиците е задействан.

"Идеята на ПП-ДБ да участват в новото правителство, в някои среди веднага ги обявяват за предатели. Каквато и комбинация за правителство да изберат, ще има достатъчно гласове в техните среди, които да кажат "вие ни предадохте". Като се изключи ГЕРБ и "Възраждане", и с проблема на ПП-ДБ и става трудно. Задействал се е механизъм, който досега не сме виждали. Това ще увеличи шансовете да се състави правителство, което да не е 2 месеца", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Избори 2024
Таско Ерменков: Най-важното е, че левицата се обединява
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гласуват основно хората зависими от държавата,администрацията,търтеи на държавна хранилка, робовете на местните дерибеи зависими от държавни поръчки,и тук там някой заблуден.Нормалните хора не гласуват.Така ще си е и занапред...
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доверие на кредит вече не давам! Вие знаете как да извратите изборите, а ние знаем как ще ви отговорим!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На политическия пазар всичко е менте! И 1000 избори все тая!
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли 7 пъти да настъпваш една и съща мотика?
58
4
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 1 седмица
все по-малко хора са електорат. Електорат останаха само заинтересуваните и заблудените овце. Упадъкът на нравите се дължи основно на научно-техническия прогрес. Не е сложно за обяснение, просто не си заслужава писането по въпроса. Развитието на науката и технологиите е неотменимо и въпрос на съревнование. До момента, в който човечеството напълно се видиоти. Политиците са просто по-видимата част от скапаняците, каквито ставаме.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не. В последните години народът поумня ли?! Не от жалки по-малки бачкери за 4к в склада. Няма шанс. Там не се гласува масово. Сред интелектуалците избирателната активност е над 90%, ама при масовка от бедни бачкери няма как. Разпозна ли се, бедняко неук, беден и неграмотен?
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крадците от парламента, които чакат да облекат дрехите на недосегаемите вече са игнорирали народа и са обезсмислили протесния вот на народа чрез.ИК
55
2
 
3
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 седмица
До до малък праз А човечност и състрадание към украинците в Донбас? Или те не са хора?
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 32. Колко трябва да е протесния вот, така че изборите да са нелигитимни?? Щом няма такива граници, значи протестите чрез бюлетините са безсмислени!
53
0
 
2
 
! Отговори
до без мен! преди 1 седмица
Аз ви се чудя как може да лъжите толкова нагло без да ви мигне окото. После си спомням, че сте ооорки, които само външно наподобяват човешки същества. Нищо, продължавай с лъжите. Сметката ти тече...
52
5
 
6
 
! Отговори
до малък праз преди 1 седмица
Помощта за Украйна е въпрос на човечност и състрадание, но къде ти човечност и състрадание в путинофил...
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората вече разбраха че всички политици в България са от едно и също котило. Гласуването на "електората" ще спада в проценти по хипербола. Стига с тия кражби- няколко може и хиляда, да са хитри, но не повече от народа си. Хората им писна да им размахват пръст хора с килийно образование и същите да ги заплашват.
50
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 1 седмица
До 32. Значи дали за тях са гласували или не, си вземат субсидията големите! Брей, как хитро са го измислили. Протесният вот нищо не носи на протестиращите! Затова аз глсувам за партия, която ще вземе 2% и няма да влезе в парламента, но поне да изкара някой лев от субсидия( субсидията да не отиде за крадците от парламента!
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще гласувам за ДПС-Пеевски. Имаме общи врагове: путин и радев.
48
2
 
6
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 седмица
Електоратът си е съвсем добре. Причината, основната причина хората, аз включително да не гласуваме е, че всяка партия, когато дойде на власт прави едно и също. Всички сме за Украйна, ЕС е върхът на сладоледа и никога не сме живели по-добре от сега. ППДБ открито го говорят, Нинова се правеше на умряла лисица, че не продаваме оръжие на Украйна. Аз не искам повече да ме лъжат. А от ЕС ще излезем само с краката напред, щото сме придатък на немската икономика. Защо да гласувам?
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да гласувам??? В сезона на гъбите???
46
3
 
2
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
Пеевски,ако не говореше срещу Русия и президента щях да съм му фен,но ми напомня младините и съм сигурен,че ще смачка като кочан царевица другите И няма какво да му дреме за разни неразбории.Има си закони,има си и полиция,който ги нарушава в дранголника.Пък за бих гласувал,ако на изборите имаше партия на фолкфуриите,поне ще ми е кеф.
45
4
 
2
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ! преди 1 седмица
Ако не гласувате,дефакто отнемате 12 лв. за партията. Това означава по малка субсидия и благодатна почва за финансиране от заинтересовани лица. Гласувайте,с не мързелувайте!!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
докато избора е между местни бивши комунисти и задгранични златотърсачи, народа ще търси алтернативата зад граница.
43
0
 
1
 
! Отговори
Питанката преди 1 седмица
До Пешо Питанката. Абе Пешо, ти не си ли Пешо Копейката? Не е необходимо вечно да се преструваш. Бъди такъв какъвто си. Ако мразиш умнокрасивите стой си тъповато гроззен. Ако харесваш мъже, ходи с мъже. Аман от това лицемерие!