Експерт за машините: Горещият картоф се прехвърля между институциите

Вижда се нежелание да се решат важни въпроси, смятат експерти
Обновена: 30 сеп 2024 13:32 | 30 сеп 2024 13:32, Инна Ангелова
63

“Цялата система от действия, свързани с електронните машини, показва нежелание да бъдат решени важните въпроси”,  заяви преподавателят по Изборни системи д-р Ваня Нушева в "България сутрин".

"Виждаме едно заявено желание и готовност от страна на министър Карадимов, да предприеме действия дотолкова, доколкото Министерският съвет има правомощия. Той проведе поредица от срещи. Има ангажираност от страна на МС. В нашия изборен процес виждаме разпръскване на правомощия между няколко институции. Често виждаме, че ЦИК разчита на съдействието на други институции. Виждаме прехвърляне на горещия картоф между различните институции", анализира тя пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Нушева логично и по-евтино би било държавата да отдели ресурс за това машините да бъдат съхранявани в помещения на държавата, а не да плаща средства на частна фирма.

Как може да се повиши доверието в изборната система?

Според Нушева това може да се постигне само с действия от страна на институциите.

"Темата за начина на гласуване се използва от част от политическите партии за предизборна агитация. Някои се стремят да повишат доверието, коментирайки, че машините са най-сигурни, други - обратното. Разполагаме с машини, всяка от които беше купена за няколко хиляди долара и се използва за това само да натиснеш няколко бутона и да изпринтиш разписката. Абсурдно решение, но то е политически мотивирано", подчерта  преподавателят.

Експертът е на мнение, че се спекулира и със софтуера на машините: "Има интензивна медийна комуникация на министър Карадимов и на Министерството на електронното управление, че са предприети действия за такава проверка".

Грешките и подводните камъни на изборите

"В две големи насоки са дефицитите, когато говорим за преброяване на бюлетините за отчитане на изборните резултати. Едната е проблемът с начина, по който се обучават членовете на СИК, другата - политическата пристрастност и изкушаване на част от членовете комисиите да подправят част от изборните книжа. По отношение на обучението - според ИК, много късно се съставят СИК. Доста формално и общо е обучението. Големият проблем е, че се заменят членове на СИК в последния момент", посочи д-р Нушева.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от Избори 2024
Спецоперация срещу купуване на гласове се провежда в Бургас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Дойде време за търсене на ФЕНЕРА... отивам да си хвана една Светулка.... да ми намери пътя към Фенера.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
С машините не може да се лъже. А без да се лъже, ония няма да видят власт никога. Останалото са само приказки.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Какви институции, там е од депил нагоре!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
16 Само че ПП,ДБ са демократични и евроатлантици само на думи. Искат си "наше МВР", "алабала с президента", шефче, дай малко кеш... милион и половина", както чухме в записа. Пудели, пачки, покрит трафик...Киро раздоваше кодове в парламента, на БСП?! Това ли, наричаш демокрация?
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако се гласува с машини купувачите на ГЕРБ и ДПС ще загубят общо около 700 000 гласа. Не им изнася
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Факира Мити, е български илюзионист. Роден е на 22 февруари 1910г. Баща е на поппевеца от близкото минало Емил Димитров. Създава ветроложкия номер "Иванчо и Гaнчo". Получава наградата "Народен орден на труда" - златен, а през 1939г. голямата награда "Златния ключ" в Париж на международния фестияал на илюзионистите. Факира Мити е почетен член на Клуба на илюзионистите в България. Негови ученици са известните български артисти Мистер Сенко и Астор и Всички днешни Партии!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Факира Мити, е български илюзионист. Роден е на 22 февруари 1910г. Баща е на поппевеца от близкото минало Емил Димитров. Създава ветроложкия номер "Иванчо и ***". Получава наградата "Народен орден на труда" - златен, а през 1939г. голямата награда "Златния ключ" в Париж на международния фестияал на илюзионистите. Факира Мити е почетен член на Клуба на илюзионистите в България. Негови ученици са известните български артисти Мистер Сенко и Астор и Всички днешни Партии!
35
2
 
3
 
! Отговори
С МАШИНИТЕ.... преди 2 часа
....СЕ ПРЕЧИ НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС, ДА УЧАСТВАТ ХОРАТА ОТ МАЛЦИНСТВАТА ЗАЩОТО ТЕ СЛАБО РАЗБИРАТ ОТ ТАЗИ ТЕХНИКА И ЗАТОВА НЕ УЧАСТВАТ В ИЗБОРИТЕ......И ТОВА Е ЦЕЛТА!!!!
34
3
 
6
 
! Отговори
С МАШИНИТЕ: преди 3 часа
...се върти "ВЕЛИКАТА ИЗБОРНА ДАЛАВЕРА"...!!!!С ТЯХ СЕ КОВЕ ПОБЕДАТА НА МИСТЪР КЕШ !!!!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Шайката шарлатани са при чалгаритено сметките си пълнят успешно с милиони Асен Василев си купи сградав центъра на София откъде тези милиони Асене от течовете ли хахахахаха
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ала бала с президента правене на избори с наше МВР това кой го казва открито и се хвалят с това
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
18 Лена от парапета и Ники Минчев са по фалшификациите. Факт.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
18 Ноуп! Чухме добре в записа, как ПП,ДБ са манипулирали машинния вот, "алабала с президента". Лично Киротъпото го каза.
29
1
 
8
 
! Отговори
МАШИНИТЕ СА ДАЛАВЕРА преди 3 часа
ПИТАЙТЕ ВАНЧЕТО , КАК ТЕРЗИЙСКИ Я ПРЕЦАКА С ТЯХ....ХАХАХА.....
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 20.Напротив точно тез машинки ги закупиха от Герб а собственика на Сиела си е герберче няма и да се учудя ако и склада дето ги държат тез принери е собственост на някой ортак на ГЕРБ.
27
1
 
6
 
! Отговори
бачкатор преди 3 часа
Честни избори може да има, само когато си наемем поне две агенции от чужбина, които да проведат изцяло изборите.Две агенции, за да се контролират взаимно. Ние не сме способни да си организираме честно изборите. Преброяването в никакъв случай не трябва да се прави от държавни институции с назначени служители.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
БОРИСОВ НАЙ УСПЕШНИЯТ ДЪРЖАВНИК НА ПРЕХОДА ТОВА Е ИСТОРИЯ НАПИСАНА Е
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ЗА ГЕРБ ЗА БОРИСОВ ЗА БЪЛГАРИЯ
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Купувам си картоф. Сварявам го цял! Изяждам го цял, заедно с кожичката и всички партии ми влизат в стомаха. По този начин гласувам едновременно за всички партии за да има единна България, а не отделно чрез гласуване, понеже тогава гласуваш само за една и се получава така че гласуваш за разцепване на България! Така че не ходете да гласувате за някоя партия. Изяште си един картоф и България ще Пребъде!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ СА ПРИ ЧАЛГАРИТЕ АЛА БАЛАТА СВЪРШИИИИИ ВЪН ЛЪЖИТЕ НЕ ВЪРВЯТ