Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет

Девет са партиите в играта, избирателната активност ще е ниска
Обновена: 15 окт 2024 15:57 | 15 окт 2024 15:56, Анисия Иванова
143
Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет
Снимка: БГНЕС

Ако данните са такива, каквито са сега, и в 51-ото НС влязат 7 партии, може да се мине на косъм с 2+ партии за съставянето на правителство. Ако влезе някоя от по-малките формации, може да се отиде към 3+ и дори четвърта партия за по-голяма стабилност.

При девет партии пък има по-голяма възможност за маневриране. Но това са математиките, а разликите са идеологическите съвместимости.

Това коментира политологът от "Галъп" Първан Симеонов пред NOVA по повод междинните данни от резултатите на партиите в предизборната кампания.

Още по темата

Ако "Възраждане" са втори, това ще е допълнителен стимул за съставяне на правителство, допълни политологът.

Ще се опитат да съставят правителство, защото и ГЕРБ знае, че няма на какво повече да разчита, за ПП-ДБ да не говорим, те виждат, че отдолу се появяват радикали и, ако това продължава така, в един момент ще го отнесат всички, коментира Симеонов. Според него е важно и колко монолитно ще реагира ПП-ДБ на правителство с ГЕРБ.

Девет са партиите в играта. Избирателната активност обаче остава ниска - 30-35% е заявената готовност за гласуване. Ако няма ядосване или раздразнение у избирателите, което да създаде вълна, тя ще е ниска, каза Симеонов.

Има 3,1%, които се канят да гласуват с "Не подкрепям никого".

Изключително активна е работата на терен за купуване на вот, в Северозападна България особено. Това не е ново, единственото ново би било, ако това се концентрира в една политическа сила, коментира политологът.

Има няколко големи проблема на тези избори. От една страна ще имаме мобилизация при "ДПС - Ново начало", но нямаме информация дали ще сработи мобилизация или етнизация при "Алианс за права и свободи" например. Не знаем какво ще стане и в Турция, защото там не се мерят нагласи, допълни Симеонов. От друга страна - ниската активност прави демоскопските методи не толкова ефективни.

Изследването на Галъп е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети и е финансирано със собствени средства. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Избори 2024
Проф. Тодор Танев: Трябва ни вяра в институциите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
Ако Възраждане са втори това е само и единствено защото ДПС се раздели. Гласовете им ще паднат с още поне 10% заради връщането на Болен Сид. Величие също набира мощ сред необразованите радикали.
112
0
 
1
 
! Отговори
Историята учи преди 1 час
Който е с Русия стига до просия...Северна Корея, източна Германия, Унгария и Сърбия България...
111
1
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАААА преди 1 час
А дe6uла продължават да го преследват копейки
110
1
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 часа
ВСЕКИ ОТ НАШИТЕ СЪСЕДИ ЩЕ СЕ СЕТИ , ЧЕ ИМА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ , КЪМ БЪЛГАРИЯ И ТИ И КОПЕЙКИН , ИЗОБЩО НЯМА ДА ДОЧАКАТЕ РУСНАЦИТЕ ДА ДОЙДАТ , ДА ВИ "ОСВОБОЖДАВАТ" И ИЗБЪРШАТ СГОВНЯСАНИТЕ ДИРНИЦИ....ХА,ХА,ХААААААААА
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На 10 септември 1944г. Постановление на МС узаконява формираната предния ден от партизани и комунисти Народна милиция. На милицията се поверява вътрешната сигурност и е към Министерство на вътрешните работи. До средата на септември са уволнени 30 000 от старите служители на полицията, част ор тях са убити, много са арестувани. Така със заповед от Москва започва съветизацията на България и физическото ликвидиране на представителите на българската държавност.
108
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 часа
НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ ,БЕ ПЪРВАНЧО.....ВСЕКИ КОЙТО СЕ ХВАНЕ С "ВЪЗРАЖДАНЕ " ПОТЪВА В НЕБИТИЕТО НА РУСКАТА ПРОСТОТИЯ И ЗАБРАВА, А БЪЛГАРИЯ НАПРАВО Я ОТПИШЕТЕ...И ЗАЧЕРКНЕТЕ !...ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ НАТО ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ , А ТУРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ И ГЪРЦИЯ ЩЕ НИ ГЛЪТНАТ , КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ ....И НЯМА ДА ИМА КОЙ ИЗОБЩО ДА НИ ЗАЩИТИ , БЕ ПЪРВАНЧОООООО.....ХА,ХА,ХААААААА.....НЕМА ДА ИМА ПРАЗНО В ТАЯ ТВОЯ СБЪРКАНА ПОЛИТИКА!
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Двама старци си седят в градската градина, хранят птичките с трошички и приказват помежду си: - Абе тия птици много приличат на нашите политици. .. казва единия - Докато са на земята се задоволяват с трохи, пък като излетят на високо ти се изcират на главата.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Най - големият консуматор на КИСЛОРОД са УПРАВЛЯВАЩИТЕ. Каквото остане се доизгаря ор ПУШАЧИТЕ и за НАРОДА остава Вода, Мръсен Въздух и Утопия в един кадър на Театъра "Изборна Утопия"!
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Знаете ли от къде идва ИДЕЯТА ЗА КОМУНИЗЪМ? - от МЪРЗЕЛА!
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ииии сутринта като се разсъбудите.... ИЗКЛЮЧЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ, КОМПЮТРИТЕ, ТЕЛЕФОНИТЕ, ИЗХВЪРЛЕТЕ РЕЛИГИИТЕ, РАЗСЪБЛЕЧЕТЕ СЕ ГOЛИ И ПЛУВАЙТЕ ПО РЕКИТЕ.... и започнете ОТНОВО да се ОБЛИЧАТЕ.... КАТО БЪЛГАРИ! и запомнете: Както Италианците не са Римляни, Византийците не са Гърци, така и Тюрките не са Турци. Никой не е успял да създаде нация от една народност.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Той днес Бойко го каза: с Възраждане не може, с ДПС може. Остава да видим дали ПП-ДБ ще му се вържат.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Страшното е че ГЪРЦИТЕ ги направихме да бъдат ГЪРЦИ през 1928 година, че направихме Турците да бъдат ТУРЦИ през глупостта на АТА+ТЮРК в началото на миналия век, че направихме отрочето ОЛГА (СВЕТОСЛАВ) от Плиска родена да ни се изсерe на ОЧИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ и да умре в ПЦКОВ - по подобие на Плиска. Страшното е че така се разпокъсахме на РЕ(СЛЪНЦА)ЛИГИИ, ЗЛИ ЕЗИЦИ (УМСТВЕНИ ПОСОБИЯ) за описване на една и съща БЪЛГАРСКА ДУША ПО СВЕТА! ЧЕ в момента е добре да лягате да спите!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Толкова ли изглупе тя нация, че все още гласува за лъжливото овчарче Копейкин? Аз на политик давам един шанс да излъже (за това и не гласувам вече) а Копейката всяко второ изречение е или лъжа или празни приказки
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да , стимул ще е за кабинет на таварищ Путин ! Тиквата и Копейкин - заслужили путинофили !
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Съвременни български племена: БКП, БСП, ГЕРБ, СДС, Демократична България, ДПС, Възраждане, Има такъв народ, ПП-ДБ.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Културата е Дух на Мъдростта в приложност! А Духът на Мъдростта е да бъдеш, не да имаш!! Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за Културата на Българския Дух! ЗНАЕТЕ ЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ КОЙ СМЕ И ОТ КЪДЕ СМЕ?? НИЕ СМЕ НАРОД КОЙТО СМЕ ДАЛИ Култура и СЕМЕ НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПО СВЕТА! ИЛИ ПО-ТОЧНО И ПРОСТО КАЗАНО: БЪЛГАРИТЕ СМЕ!! НАЙ-СТАРАТА НАРОДНОСТ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!! ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ, СВЕТА ОЧАКВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДО СЕГА!
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Признахме АНАРХИЯТА В ДЪРЖАВАТА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО И БЕЗ ИСТИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ!
96
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 часа
Хахахаааа, копейките пак сънуват червената пияна армия на Дунав :))))))))))))))) Пак не са пили хаповете. От 10 и нагоре избори дето участват, все уж печелят, пък вси 4-ти:))))))))))))))))))))
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Скъпият ни Тодор Живков, всъщност бешеЦиганин. ЦиганинПо Баща и влашкиЦиганин по майка (Маруца). Той започнаЦиганизацията на България, като пресели тук стотици хиляди румънски, югославски и гръцкиЦигани. Именно затова ЯШАР (истинското име на Т.Ж.) изпрати убийците на Георги Марков. Георги Марков бе убит отЦиганската мафия около Яшар, защото той единствен проговори за демографската смърт на българската нация и чудовищната свръх-раждаемост наЦиганите. И наЦиганските Партии!
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Възраждане ще са първи,кога остане само Максуда да гласува!