Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет

Девет са партиите в играта, избирателната активност ще е ниска
Обновена: 15 окт 2024 15:57 | 15 окт 2024 15:56, Анисия Иванова
143
Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет
Снимка: БГНЕС

Ако данните са такива, каквито са сега, и в 51-ото НС влязат 7 партии, може да се мине на косъм с 2+ партии за съставянето на правителство. Ако влезе някоя от по-малките формации, може да се отиде към 3+ и дори четвърта партия за по-голяма стабилност.

При девет партии пък има по-голяма възможност за маневриране. Но това са математиките, а разликите са идеологическите съвместимости.

Това коментира политологът от "Галъп" Първан Симеонов пред NOVA по повод междинните данни от резултатите на партиите в предизборната кампания.

Още по темата

Ако "Възраждане" са втори, това ще е допълнителен стимул за съставяне на правителство, допълни политологът.

Ще се опитат да съставят правителство, защото и ГЕРБ знае, че няма на какво повече да разчита, за ПП-ДБ да не говорим, те виждат, че отдолу се появяват радикали и, ако това продължава така, в един момент ще го отнесат всички, коментира Симеонов. Според него е важно и колко монолитно ще реагира ПП-ДБ на правителство с ГЕРБ.

Девет са партиите в играта. Избирателната активност обаче остава ниска - 30-35% е заявената готовност за гласуване. Ако няма ядосване или раздразнение у избирателите, което да създаде вълна, тя ще е ниска, каза Симеонов.

Има 3,1%, които се канят да гласуват с "Не подкрепям никого".

Изключително активна е работата на терен за купуване на вот, в Северозападна България особено. Това не е ново, единственото ново би било, ако това се концентрира в една политическа сила, коментира политологът.

Има няколко големи проблема на тези избори. От една страна ще имаме мобилизация при "ДПС - Ново начало", но нямаме информация дали ще сработи мобилизация или етнизация при "Алианс за права и свободи" например. Не знаем какво ще стане и в Турция, защото там не се мерят нагласи, допълни Симеонов. От друга страна - ниската активност прави демоскопските методи не толкова ефективни.

Изследването на Галъп е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети и е финансирано със собствени средства. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Избори 2024
Проф. Тодор Танев: Трябва ни вяра в институциите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
12
 
! Отговори
д'ге преди 6 часа
ми да опитаме с правителство на възраждане ..що не ? поне референдуми ще има ...да си изкаже народа мнението по някои въпроси
12
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Възраждане сега ще са втори, а февруари ще са почти наравно с Герб и вече през юни 25 ще са първи ,като чак тогава ще има кабинет.
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Значи,да подкрепим Възраждане...
10
2
 
2
 
! Отговори
09 преди 6 часа
Имало проблеми.Да,един от тях са политолозите с техните прогнози,които едва ли не казват за кого да гласуваме.Вторият и най-голям е новите стари кандидати в листите.Стига вече,припомнете си поговорката за новото,което не става със старо.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Демек на евроатлантиците взе да им пари под газята. И щат не щат, трябва да правят правителство, за да си нямат проблеми с Посолството. Така е демократично. Интересното е, че някой го казва в прав текст.
8
5
 
11
 
! Отговори
Москал преди 6 часа
Ще видите вие, като Костя Копейкин стане премиер! Ще видите!
7
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Защо всички от Възраждане са едни изцъклени?
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
лллл
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Кабинет може да има между възраждане, бсп и меч
4
5
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 6 часа
Скрита агитация за Възраждане!Хитряга!
3
16
 
10
 
! Отговори
Ганчо Цончев преди 6 часа
Само дето няма да са втори, след Герб са ПП ДБ. На Костя Копейкин оня фараон от Неофит Рилски ще му вземе доста гласове. А и освен това възраждане са измамници и правят всичко за пари и власт.
2
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 часа
Гласуват 2 милиона. ГЕРБ 30%, Шиши 15% и т.н. :))))))))))))))))))))))))))
1
21
 
22
 
! Отговори
паф преди 6 часа
само ВЪЗРАЖДАНЕ - да изметем продажниците от българската земя!