Кукери, бабугери и мечкари се разходиха из Перник

Започна 23-ия фестивал "Сурва" 2014
25 яну 2014 22:06, Петя Славова
16
Кукери, бабугери и мечкари се разходиха из Перник
Снимка: Булфото

Повече от 6000 души взеха участие в тазгодишния фестивал "Сурва" в Перник. Шествието започна на 25 януари, като това е 23-ото издание. Маскарадните групи, заявили участие общо са 94, като част от тях са от страната ни, но има и гости от чужбина.

Кукери, бабугери, мечкари, сурвакари от 13 области в страната ще могат да бъдат видени в рамките на събитието. Най-малкият участник в маскардната фиеста, е на три години, а най-възрастният – на 86, отбеляза Булфото.

Очакват се и 12 чуждестранни групи с над 250 гости от Китай, Индонезия, Албания, Италия, Македония, Сърбия, Украйна, Хърватска и други. Те обаче няма да участват в състезанията между съставите, което включва конкурсите за най-атрактивен маскараден оркестър и сватбарско хоро и "Фен на фестивала" – за маска на зрител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..... и *** няма ! За разлика от 95 % в България
10
1
 
4
 
! Отговори
челяк преди 10 години
Това са традиции, господин Стоян Петров, а те са запазени през вековете, още преди християнството по нашите земи. Пренесени са и в християнската епоха от народа ни. Аз невиждам нищо лошо в това, защото и на Коледа идват коледари, а те са нещо като тези Кукери и други от този род.
9
0
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 10 години
До стоян петровУважаеми г-н Петров, мисля, че бъркате Символите с Идоли и Традиция с Вяра!Обърнете внимание, че традицията се открива с участието на свещеник! Не се поддавайте на изкушението на Лукавия да "анатемосвате" !
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха ха Перник
7
18
 
3
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Докога с това идолопоклонничество? Мисля, че е време Българската Православна Църква трябвада анатемоса тези езически ритуали и участниците в тях.
6
2
 
12
 
! Отговори
Миньорец -играорец преди 10 години
Който не харесва Перник , няма вкус !
5
3
 
21
 
! Отговори
Перничанин преди 10 години
Фестивалът е наистина чудесно изживяване.Съжалявам дребните душици,дето имат предубеждения спрямо моя град.Не твърдя,че е Еден,но не е това,което се опитват някои да го изкарат.Самият фестивал трябва да получи сериозна пр кампания според мен,да добие още по-широко международно значение,защото е нещо уникално за нашата държава.И костюмите(не всички,има някои,които са излишни) и типичната балканска атмосфера - скара,бира буквално на всяка крачка,вино,ножари,грънчари,изпълнения...Елате и вижте :-)
4
2
 
18
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
Мдам, бях на фестивала, няма такова извижяване просто. Много е готино наистина, много групи, се бяха подготвили уникално добре. А маските, коя от коя по-хубава и интригуваща :). Но, един от най-респектиращите моменти е, когато в ритъм почнат да скачат голяма група с чанове... еййй стомаха ти се обръща чак :). Много приятна обстановка... а и навсякъде се лееше вино и кебапчета ;)... който не е ходил, трябва да отиде!!!
3
4
 
25
 
! Отговори
батка с Адибас преди 10 години
Не знам защо постоянно всички си правят майтап с перничани, след като по-прости парчета от бургазлии няма...
2
2
 
10
 
! Отговори
ppp преди 10 години
Много добро, браво! :)
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
свежа зелка