Джесика Ланг откри своя фотоизложба в София

Мястото на една кралица е в двореца, приветства я министър Тодоров
4 юли 2024 14:27, Петър Бойчев
6
Джесика Ланг откри своя фотоизложба в София
Снимка БГНЕС

Носителката на две награди "Оскар" Джесика Ланг, която освен актриса е и великолепен фотограф, откри изложбата си в София. Тя е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.

"Майстори на фотографията", издание 16, се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и галерия "Хауърд Грийнбърг", Ню Йорк. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, фондация "Лъчезар Цоцорков", Столичната община - Календар на културните събития и посолството на САЩ. На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Найден Тодоров, министърът на туризма Евтим Милошев, посланици и артисти, предаде БТА.

"За нас е изключително щастие, че можем да видим не само една забележителна жена, която сме гледали в чудесни филми, носител на най-големите филмови награди, която съм убедена, че поколения, не само по света, но и тук, в България, са били искрено влюбени в нея, особено мъжете. Това невероятно умение и талант да видиш света през фотографския обектив, да уловиш онези мигове, които считаш, че са най-интересни, които трябва да бъдат запомнени, които трябва да бъдат предадени на цялото човечество“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Аз няма да ви кажа нищо за моите снимки. Те са изключително лични и мисля, че най-добрият начин е да ги видите, без каквито и да било предварителни знания и говорене. Много съм развълнувана, че съм тук. Много ми е приятно, че имам възможност да прекарам време тук. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно и топло.  Благодаря на всички вас,  че сте тук. Надявам се изложбата да ви хареса“, каза Джесика Ланг.

„Днес се чувствам като човек, присъстващ на осъществяването на още една негова мечта – Джесика Ланг в България. И някак си тази галерия е мястото, което й пасва. Защото, ако вие познавате нейното творчество по начина, по който аз го познавам, ще знаете, че мястото на една кралица е в царския дворец“, каза министърът на културата Найден Тодоров.

„За повечето от нас госпожа Ланг е известна с актьорското си майсторство, удостоено с много награди, но нейната страст към фотографията и уникалната й перспектива зад обектива на фотокамерата, а макар и по-малко известни, са също толкова впечатляващи. В тази забележителна изложба са представени близо 120 черно-бели фотографии, разкриващи разнообразните интереси на госпожа Ланг, както и интимни моменти, уловени по време на нейните странствания по света“, каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

"Джесика Ланг действително има забележителна кариера като актьор, но фотографията е нещо по-особено. Тя предполага ти да си зад камерата. Фотографията е едно занимание, при което откриваш себе си, медитираш и откриваш своето отношение към света. Още преди да бъде актриса, Джесика е израснала сред някои от големите имена във фотографията. Вярвам, ще видите в тази изложба, че това не са просто произволно нащракани снимки, а са произведения на един завършен творец фотограф, който носи фотографията в сърцето си“, каза Хауърд Грийнбърг, който представя фотографиите у нас. Той е сред водещите фотогалеристи в света, куратор и търговец на изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еех..., а каква готина Мадама беше..., староста не прощава!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да пуснат по телевизиите Frances, да я видим американската демокрация.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тая е путинска шпионка, Путин е финансирал "Frances"!
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Намерила пък тая къде изложби да открива. Да мипе и през Иран и Северна Корея също и после в Сахалин. Побъркана, в бивши диктаторски страни изложби да прави
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Готино, тая беше добра актриса. Ще минем да я видим. Добре, че е София, че да има малко култура. Неандерталците извън София, са обречени