Любовникът на София Филм Фест

Програмата на 17 март
17 мар 2012 14:08, Петя Славова
0
Любовникът на София Филм Фест
Кадър от "Любовникът". Снимка: София Филм Фест

Тържествената церемония на София Филм Фест може да видим на 17 март от  19,00 часа в зала 1 на НДК. Тогава ще бъдат връчен наградите на 165-ия поред международен форум. Тогава ще бъде и Олимпийската гала на фестивала, на която британският режисьор Хю Хъдсън ще представи шедьовъра си „Огнените колесници”. Филмът има 4 „Оскар”-а: за най-добър филм, музика – (Вангелис), сценарий и костюми), както и „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. На сцената ще излезе и актьорът Бен Крос, който изпълнява една от главните роли във филма.

Точно трийсет години след триумфа си „Огнените колесници“ ще бъде представен на специалната Британска гала в програмата на фестивала, посветена и на предстоящите Олимпийски игри в Лондон. Филмът ни пренася в епохата на 20-те години, когато спортът е преди всичко благородно съревнование, за да ни разкаже истинската история на двама британски лекоатлети, които безкомпромисно спазват повелите на религиозните си общности.

От 13,15 в кино „Люмиер“ можете да гледате филма на Томаш Луняк „Алоис Небел“. Действието се развива в края на 80-те години на ХХ век. Алоис Небел е диспечер в малката гара на Били Поток – отдалечено селце на чешко-полската граница. Той халюцинира – привиждат му се влакове от преди 100 години, които профучават покрай гарата, и затова постъпва в санаториум. Там се запознава с Немия – мъж, носещ стара снимка, който е арестуван, след като е пресякъл границата. Никой не знае защо е дошъл в Били Поток или кого търси, но неговото минало подтиква Алоис да се отправи на път…

В 15,00 часа е прожекцията на „Бонзай“. Във филма на Кристиян Хименес млад писател се отдава на спомените за предишна своя любов, за да привлече вниманието на жената, в която е влюбен.

На 17 март – деня на св. Патрик и традиционен празник на Ирландия, е предвидена Ирландската гала на София Филм Фест. Началният час е 17,00 с представянето на филма „Кеят”, част от програмата Фокус Ирландия. Сценаристът и режисьор Джерард Хърли и продуцентът на филма Джим Старк, председател на Балканското жури на СФФ, ще представят лично творбата си пред публиката в кино Люмиер. Сюжетът проследява пътя на Джак Маккарти, който зарязва работата си в САЩ и тръгва за Ирландия, защото получава съобщение, че баща му умира... Но след друсането до отдалеченото село, където е роден, първото нещо, което вижда, е баща му Лари да изстрелва със силен удар топките за голф на една морава. Джак не е особено щастлив от това. Похарчил е последните си спестявания за еднопосочен билет и не приветства хитрия трик на баща си, още повече, че не си говори с него от 20 години.

В 19,00 часа Оуен Харис ще представи филма си „Свещеният летящ цирк“, част от Международния конкурс на фестивала. Той ни връща към времето на премиерата на „Животът на Брайън” на “Монти Пайтън” през 1979 г., предизвикала противоречиви реакции по света, и представя какво всъщност се е случило. Тогава монахини, въоръжени с плакати, обсаждат кината, организации го забраняват, без дори да са го гледали, а религиозни групи организират концерти срещу него. Майкъл Пейлин и Джон Клийз са поканени да защитят филма си срещу обвиненията в богохулство в токшоу на ВВС.

В 20,45 е време за още фестивални гости. Тук ще бъде Зигфрид с новия си филм „Детски истории“. Той разказва за трепетите и вълненията на три деца. В Калкута Кабир бяга от училище, защото няма домашно. Той прекарва два дни сам в големия град, където изживява своята собствена Одисея. В Казахстан, в малко селце в степта, животът тече безметежно, докато тийнейджърът Алтъмбек не се влюбва за пръв път, а по-малката му сестра Аруджан е принудена да занесе писмо на баба им, напускайки дома за първи път.

В 12,00 часа в Дома на киното в рамките на инициативата София Филм Фест за учащи Данис Танович ще представи филма си „Ничия земя“, получил „Оскр“ за най-добър чуждоезичен филм. Тази сатирична история за двама войници от противникови лагери се развива през 1993 г. по време на войната в Босна. Босненският войник Чики и тежко раненият му другар се озовават в окоп на ничия земя, заедно със сръбския войник Нино. Скоро те започват да си разменят обиди и взаимни обвинения, спорейки коя страна е сложила начало на порочния кръг на насилието.

В 14,00 часа фестивалната публика ще има възможност да види новия късометражен филм на Данис Танович „Багаж“ и да се срещне лично с режисьора. Амир се връща в Босна и Херцеговина след дългогодишно отсъствие, за да се погрижи за останките на родителите си. Когато посещава родното си място, той открива не само порутената си къща, но и хора, които знаят за него повече, отколкото той сам знае за себе си.

В 16,00 часа е Александър Миндадзе ще представи филма си „В събота“. Действието се развива на 26 април 1986 г., събота. Ядреният реактор на Чернобил е избухнал. Партийните лидери се опитват да омаловажат станалото, но Валерий Кабиш – барабанист в група, добре вижда паниката по лицата на висшестоящите другари и разбира, че всяка минута е от значение. Филмът разказва истинската история на проваления му опит за бягство.

В 18,30 часа е време за филма на Евгений Гиндилис „Громозека“, представен лично от режисьора. Това е забавен, сериозен и трогателен разказ за живота на трима стари приятели от училище и бивши членове на музикална група. Сега единият е милиционер, другият – шофьор на такси, а третият е хирург. Пътищата им отново се пресичат. Тримата се борят с баналността на живота си, с предателствата в него, с любовта и остаряването.

„Някъде довечера“ е фиксиран за 21,00 часа. Тогава ще бъде и срещата с режисьора Майкъл Ди Джакомо. Невзрачен и чудат, Ули започва да си общува с операторката от телефонен чат за възрастни Пати, страдаща от агорафобия. Две самотни сърца, двама души, които живеят в миналото, забравени от света, но тайно жадуващи за една простичка целувка.

В 21,00 е прожекцията на „Астро Зомбита“ на Тед В. Майкълс, представен в селекцията на Най-лошите филми на света. За какво става дума – луд астроучен съживява трупове в лабораторията си в изолирана къща, два робота са зомби-убийци на слънчево захранване, а невинни момичета – жертви на зомбитата. И в крайна сметка китайски комунистически шпиони и смъртоносни тайни мексикански агенти, предвождани от сластната Тура Сатана и ЦРУ агентът Уендъл Кори са по следите им в опит да разплетат загадката!

В 19,00 часа в Cinema City можете да гледате музикалния шедьовър на Вим Вендерс „Пина“, посветен на легендарната танцьорка и хореографка Пина Бауш.

От 21,00 часа можете да гледате екранизацията на Андреа Арнолд „Брулени хълмове“. Прочутият роман на Емили Бронте е неравен терен, по който са бродили ентусиазирано с желание да го екранизират различни режисьори. Настоящата вариация по темата е оголена и предизвикателно натуралистична, но тя успява по безспорен начин да инжектира с шока на новото многократно прелистваната английска класика.

В 15,00 часа в памет на Вацлав Хавел в кино „Одеон“ ще бъде представен филмът му „Оттегляне“. Според сюжета д-р Вилем Ригер е бил канцлер в продължение на много години, но наскоро е отстранен от поста си и трябва да освободи правителствената вила, която с годините се е превърнала в негов дом. Той обаче получава предложение, което ще му позволи да остане във вилата, ако публично подкрепи своя циничен политически противник.

„Не ме забравяй, Истанбул“ започва в 17,00 часа. Това е проект на шестима режисьори с международна известност, които заснемат своята посветена на Истанбул история в 15-минутен късометражен филм. Това са Аида Бегич, Стефан Арсениевич, Стериос Низирис, Ерик Назарян, Омар Шаргауи, Хани Абу-Асад – като всички те са живели известно време в Истанбул или имат корени там. Филмът ще бъде представен лично от Стефан Арсениевич и Хюсеин Карабей.

В 19,00 часа е време за „Парад“. Филмът на Сръджан Драгоевич разказва за сръбски гангстер на средна възраст, който е изявен хомофоб, се оказва в ситуация, в която трябва да жертва себе си в името на защита правата на хомосексуалните в Сърбия.
„Трябва да говорим за Кевин“ на Лин Рамзи е с начало 21,00 часа. Ева се отказва от амбициите и кариерата си, за да роди Кевин. От самото начало отношенията между майка и син са трудни. Когато Кевин е на 15, той извършва ирационална постъпка, непростима в очите на обществото. Ева се бори с чувствата си на вина и отговорност.

Гледайте в 15,00 часа във Френския институт филма на Флорин Шербан „Ако искам да свиря, аз свиря“. На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът се влюбва в социална работничка. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го завладяват. Сега вече всичко може да му се случи…

В 17,00 часа е прожекцията на „Алпи“ на Йоргос Лантимос. В него медицинска сестра, парамедик, гимнастичка и нейният треньор предлагат странна услуга – представят се за починали хора по желание на техните опечалени близки. Шефът им изисква от тях да спазват желязна дисциплина и да изпълняват стриктно задачите си, но медицинската сестра се бунтува...

„Размяната“ започва в 18,45. Филмът на Еран Колирин разказва за мъж, който се прибира у дома си в необичаен час и за миг му се струва, че е влязъл в къщата на непознат – празна и тиха в средата на деня. Той се вглежда с нов поглед в нещата, които са неизменна част от живота му. Наблюдава живота си отстрани.

В 21,00 часа ви очаква „Закуска на Плутон“. Това е приключенска приказка за млад ирландски позьор, който преминава от юношеското лутане към относителна зрялост, оставайки верен на анархичната си и аполитична природа, въпреки множеството опити да се промени. Режисьор на филма е Нийл Джордан.

От 14,30 часа в Евро синема можете да гледате „Любовникът“. Главният герой във филма на Каталин Митулеску – Лука, съблазнява млади жени, за да ги продаде след това за проститутки. Когато обаче се влюбва в провинциалистката Вели, нещата започват да се променят. Но скоро миналото и дълговете застигат Лука и като повтаря неговата мантра „Сексът няма значение”, Вели започва да продава тялото си на познатите му, за да му помогне да изплува.

В 16,30 часа започва „Внезапен край“ на Андреас Дрезен. Четиридесетгодишният Франк е с диагноза мозъчен тумор, който не може да се оперира. Но Франк и семейството му продължават напред, сякаш нищо не се е променило. Решението болният да остане до края у дома, вместо да постъпи в болница, стоварва огромно напрежение върху любящата му съпруга – Симоне, но и сближава членовете на семейството.
Филмът „Хващай пътя, бабо“ ще бъде представен от Дучо Киарини в 18,30 часа. Докумнталната лента разказва за 80-годишната Делия, чийто съпруг е с двайсет години по-млад от нея. През 60-те години на XX век тя започва да работи в текстилната индустрия в Италия. Скоро жъне огромен успех – нейните тъкани изпълват европейските магазини, като я правят богата и я превръщат в една от водещите предприемачки в света на модата.

„Пънкът не умира“ е с начало 20,00 часа. Историята - Мирса е бивш певец в някогашната най-популярна пънк банда в Македония, но е скъсал с тази кариера преди години. Сега е на 40, все още живее с майка си и понякога продава дрога на албанския дилър Гзим, който пък го снабдява евтино с трева. Един ден на Гзим му хрумва идея: Мирса трябва да събере отново бандата си и да направят благотворителен концерт в Дебър – македонски град с албанско мнозинство. Филмът на Владимир Блажевски е сред претендентите в Балканския конкурс на 16-ия СФФ.

В 17,00 и 19,30 часа в Чешкия център ви очаква селекция от фестивални късметражни филми.

В 14,00 часа в Гьоте институт ще бъдат представени най-добрите балкански късометражни филми, а от 16,00 часа ще имате възможност да видите филмите, отличени с наградата „Робърт Бош“.

От 18,30 часа е прожекцията на „Безчувствено“, представен от Мелъди Гилбърт. Документалният филм на Фил Лоурънс е разказ за това какво се случва, когато престанете да взимате антидепресанти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари