С гей скандал филмът "Любен" отпадна от "Златната роза"

Три институции проверяват нарушен ли е законът с участието на 16-годишен актьор
12 сеп 2024 14:54, Петър Бойчев
72
С гей скандал филмът "Любен" отпадна от "Златната роза"
Снимка Стоп кадър бТВ

Цензура ли е, когато избран за фестивала “Златна роза” филм отпадне от програмата? Законно ли е 16-годишно момче да играе в “гей сцени” в лента, забранена до 18 години? Защо актьорът Димитър Николов, участвал във филма, иска да изостави професията си?

Всички тези въпроси и още много изригнаха в социалните мрежи, след като българо-испанският филм “Любен”, който разказва за любовта между две момчета в родопско село, отпадна от програмата на 42-ото издание на “Златна роза”. Фестивалът на българското игрално кино ще се състои от 19 до 26 септември във Варна.

Скандалът започва с парламентарно питане към служебния министър на културата Найден Тодоров от страна на партия “Възраждане” през август, според което има нарушение в Закона за филмовата индустрия заради участието на актьор, който няма пълнолетие по време на снимките.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва проверка, а в официално становище на Националния филмов център от 9 септември се твърди, че нарушение на филмовия закон няма. Въпреки това НФЦ заедно с ръководството на фестивала решават “показът на заглавието да бъде отложен до изясняване на ситуацията между правоимащите органи с цел съблюдаване на публичния интерес в максимален порядък”. По думите на изпълнителния директор на НФЦ Петър Тодоров филмът ще бъде показан, но в следващо издание на “Златна роза”.

Филмът започва с летен романс в българско планинско село, сковано от предразсъдъци. 27-годишният Виктор има уреден живот в Мадрид с партньора си Хосе, но се връща в дома от детството си в България за погребението на дядо си и решава да остане за лятото. Неочаквано обаче намира любовта в лицето на Любен, 18-годишно ромско момче.

В главната роля на Любен влиза Божидар Асенов, който не е актьор, а работи като фризьор. Когато започват снимките, той е на 16 години. “За толкова специална роля като Любен отидох на кастинг в ромските гета в покрайнините на София. Видях Божидар Асенов пред камерата. Това беше едно от най-рискованите и успешни решения, които взех”, обяснява режисьорът Венци Костов, който е и сценарист, във фейсбук. Екранен партньор на Божидар е актьорът Димитър Николов, който влиза в образа на Виктор.

Впрочем самият Божидар Асенов разказва за ролята си на Любен в предаването “Преди обед” през юли: “Като цяло целият екип беше много добър, чувствах се у дома си, изобщо не се притеснявах”. Майка му Албена Асенова, която също е в студиото, обяснява, че е щастлива, че синът ѝ участва в лентата. “Като разбрах, подкрепих го, каквото искаше, каквото трябваше, съм била винаги с него”, казва тя.

“Любен”, чийто копродуцент е “Портокал” ООД, има световна премиера в Гуадалахара, Мексико, през юли 2023 г.

Тръгва по кината у нас този юни, след като е показан за първи път по време на “София Прайд Филм Фест”. От “Портокал” подават заявка за участие в “Златна роза”, а малко по-късно комисията, която разглежда филмите, осъществени без държавна финансова помощ, го допуска до фестивала. И току на старта на киносъбитието филмът отпада от селекцията.

Работата е ясна - НФЦ “цензурира” участието на филма на “Златна роза”, защото ги било страх, че хомофоби, нацисти и лумпените от “Възраждане” ще ескалират напрежение около прожекцията на филма. Т.е. по-лесно е да накажем авторите и артистите на филма, отколкото смело да застанем зад тях, пише във фейсбук режисьорът Тео Ушев. По думите му е крайно време кинообщността в България да се обедини, да покаже зъби и да спре да гледа в пъпа си, защото след “изборите” може да е късно.

В отговора си пред Народното събрание министър Найден Тодоров обяснява, че е налице сключен договор между продуцента на филма и майката на актьора в качеството ѝ на негов родител и настойник. “Проверката на Министерството на културата установи законосъобразност на действията на НФЦ”, казва служебният министър. Добавя, че според Закона за филмовата индустрия участието на лица, ненавършили 18 г., във филмови продукции у нас се осъществява съгласно действащото законодателство и по ред, определен с наредба на Министерския съвет.

Такава наредба обаче няма. Още през 2015 г. Министерството на културата е направило опит за нейното създаване, но по неясни причини постановлението не е стигнало до дневен ред в Министерския съвет. Има втори опит през 2018 г., който пак е приключил безуспешно. По думите на Найден Тодоров неприетата наредба гласи, че се забранява при участие във филмови продукции деца да извършват дейности, свързани с риск от сериозни инциденти, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от децата поради тяхната физическа и психическа незрялост.

Министърът обещава пред депутатите, че наредбата ще бъде осъвременена и подложена на гласуване.

Междувременно актьорът Димитър Николов е готов да се раздели с професията си заради казуса с “Любен”, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от Кино
Национални кино дни в Кино Арена на 14 и 15 септември, билетът - 5 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Стига лицемерие! преди 3 дни
Защо българите са тооолкова тесногръди и с толкова примитивно скроено съзнание? "Гей двойките са п.....сти, а всички останали сме порядъчни, непорочни светци". Каква параноя за гей пропаганда ви гони в един филм, който поставя проблемите на тези хора пред обществото? Преди да е видян, филмът вече е цензуриран.
55
0
 
4
 
! Отговори
Руси преди 4 дни
Нямам против гейовете, но имам против пропагандаторите които са на финансиране в различни НПО-та. Клатят суверенни закони и държавни конституции. Имат лостове и прочее като европейски ценности или т.нар евро атлантически ценности ,които все още никой не успя да дефинира пред населението. Натрапват се вече и дразнят окото. Дори нормалните гейове не харесват агресивната политика на тези НПО-та. Хората съответно се настройват срещу всички гейове независимо кой готин или от врякащите.
54
0
 
19
 
! Отговори
Гади ми се преди 5 дни
Нямам нищо против гейовете ама вече почна да ми се гади от тях. Всеки филм или книга само за обратни, всяка статия в нета също. Дори да е нещо интересно ако само това гледаш нон стоп писва. Получава се обратен ефецт. Вместо хората да почнат да ги подкрепят вече се отвращават от тях и постоянното им налагане и показ на проблемите им пред хората. Искам да се забавлявам а не постоянно да слушам за нечии измислени проблеми. И аз си имама проблеми но не ги налагам на останалите
53
3
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 5 дни
Ами режисьора на филма участва ли в геййй сцената или просто е изнасилBaH като малък?
52
0
 
18
 
! Отговори
gogo преди 5 дни
каква професия ще изоставя това хлапе... ?то е ученик... 9-ти клас ...хахха.. професия
51
1
 
14
 
! Отговори
Как може бе преди 5 дни
Как може да отпадне така. Ще ни се скарат от Брюксел и ще ни спрат еврофондовете ей!! Сама Урсулка ще дойде да друпне ушите на министъра на културата.
50
0
 
14
 
! Отговори
Гошето Господинов преди 5 дни
Вече се е разписал и скоро ще излезне прекрасен жей роман, който веднага ще получи маса награди и спонсорства от всички НПО-та.
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То е златната роза не е задната роза.Джендърастите да се изнасят.
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А Копейкин и Цомчо защо не излязат от гардероба? Или ромския и хомосексуален елемент във филма жегна Копейкин право в сърцето, защото и той е гей и ром.
47
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е изкуство, не трябва да се приема буквално. Възраждане пак са яхнали хомофобската метла, Путин ще е доволен.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те в Родопите се шляпат и бе да са гей.Понякога за разнообразие го отнася и някоя коза
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То има много гейове в БГ, обаче са прикрити гейове, може да ги познаеш по това, че се праят на мачовци и хулят жендърите :)))
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Обзалагам се, че Тео Ушев умира от яд, че не се е сетил първи да направи такъв филм! Но все пак да дам и една идея. Нека Георги Господинов да напише книга по тоя филм. Хем ще вземе добри пари от много НПОта, хем не му мърда втори Букър!
43
0
 
26
 
! Отговори
Психиатър преди 5 дни
Тео Ушев е готов да го заплоди и ромската махалав името на евроатлантизма.
42
1
 
30
 
! Отговори
Рамбо преди 5 дни
Държавата плаща обратните да си правят филми. Пропаганда на изнасилването на деца. Ясно е, че за пари ромите правят всичко, ама поне малко приличие. И всичко това маскирано като изкуство. За това си има специален жанр.
41
1
 
20
 
! Отговори
една жена преди 5 дни
До Анонимен 44 Неправилното е, че са използвали непълнолетен младеж. Дори по сценарий Любен е на 18 г., т.е. е пълнолетен. В такива случаи, доколкото съм чувала, сексуалните сцени ги заснема дубльор, който е пълнолетен. Но при ромите 16-годишните вече са бащи на две деца, та не е чак скандално. Скандалното е, че се толерира педофилията сред тях. Но за това филм няма.
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Така и не се разбра кое е скандалното, а още по-малко, защо било гей такова. Гей скандал би било ако хванат Тагарев и Денков да се гушкат примерно.
39
1
 
32
 
! Отговори
една жена преди 5 дни
Този е филм е "2 в 1" по отношение на целите, които преследва. Не само пропаганда на обратнячеството, но и реклама на ромите. Кой се оказва единствено достоен за любов в България? Един ром. Колко романтично. А ако погледнем всички отрицателни статистики? Криминалната - убийства, зверски изнасилвания, кражби и т.н. На изоставените и продадени бебета. На фалшивите ТЕЛКови решения. На източените помощи тук и в Западна Европа. Отказ от образование, доброволна безработица, ползване на болници и Бърза
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пак няма да го гледам
37
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Направиха от мухата слон с този филм.