Мегагаф на "Мегалополис" на Копола, свалиха трейлъра

Клипът бил пълен с фалшиви цитати на вече покойни критици
23 авг 2024 15:58, Петър Бойчев
3
Мегагаф на "Мегалополис" на Копола, свалиха трейлъра
Снимка БГНЕС

Официалният трейлър на "Мегалополис" - дългоочакваният опус магнум на Франсис Форд Копола, който трябваше да предшества премиерата на филма в киносалоните на САЩ в края на септември, сътвори нов гаф около филма.

Студиото, което се нагърби с разпространението на продукцията - Lionsgate, пусна второ рекламно видео към "Мегалополис". Първото излезе при премиерата му на фестивала в Кан.

Клипчето обаче започваше с цитати от негативни рецензии на критици за най-великите филми на Копола - "Кръстникът" и "Апокалипсис сега". Глас зад кадър посочва още, че "геният винаги е неразбран", намеквайки за унищожителните критики, които "Мегалополис" получи от първите си зрители в Кан - и лансирайки спорната мисъл, че подобно на своите предшественици това е шедьовър, който ще издържи проверката на времето.

Всички творци са недоволни от критиците и това не е нещо ново. Проблемът е, че в случая трейлърът не се опира на истински цитати, а на фалшиви. Никой от критиците, прочути или никому неизвестни, не е казвал това, което му се приписва в рекламата на "Мегалополис".

Сред цитираните имена са покойните - и световноизвестни - Полин Кейл и Роджър Ебърт, както и главният критик на Variety Оуен Глейбърман, който е представен с цитат от рецензия за "Дракула". Проблемът е, че той не само не е употребявал фразата "красива бъркотия" за произведението на Копола, но и през въпросната 1992 г. той изобщо не е работил за Variety, а за Entertainment Weekly...

Така че Lionsgate спешно трябваше да свалят клипа с изфабрикуваните цитати и да се извинят. "Допуснахме непростима грешка в процеса на проверка. Издънихме се. Съжаляваме", споделиха изявлението си от студиото, преди да свалят проблемния трейлър от YouTube канала и сайта си.

Проверка на Variety сочи, че само една от използваните фрази е откъс от действителна рецензия на споменатия критик. Това е "триумф на стила над съдържанието", употребена от Роджър Ебърт - но не по адрес на Копола, а за филма "Батман" от 1989 г...

"Дори да сте от хората, които не обичат критиката, ние не заслужаваме да се слагат думи в устата ни", отбелязва Глейбърман и допълва, че след премиерата на "Кръстникът" през 1972 г. всъщност критиката е възхвалявала гангстерската сага.

Преди месец Копола се изправи пред друг скандал, който бе сравнително бързо потушен. Изтекоха кадри, на които се вижда, че той насила целува млади статистки на снимачната площадка на "Мегалополис". Режисьорът бе обвинен в неуместно поведение по време на работа, което допълнително затруднява пласирането на новия му филм в кината след #MeToo.

А "Мегалополис" има бюджет от 120 милиона долара и отчаяно се нуждае от зрители. Но изглежда, че вместо мегахит лебедовата песен на 85-годишния Копола има всички изгледи да се окаже мегапровал.

Във филма участват Адам Драйвър, Обри Плаза, Джон Войт, Лорънс Фишбърн и Дъстин Хофман, а действието се развива във футуристичен Ню Йорк, който носи белези на Древния Рим. "Мегалополис" все още няма разпространител и премиерна дата за България, пише Сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Кино
Почина актьорът Велико Стоянов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Кат преди 2 седмици
Копола и "провал " ? От къде си изсмукахте материалчето , че по всичко си личи не познавате Копола или 7-мото изкуство по принцип ;) ?!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не вярвам да е по- голям провал от Списъка на Шиндлер в бг вариация.:)))))
1
2
 
15
 
! Отговори
Вито Корлеоне преди 2 седмици
/А "Мегалополис" има бюджет от 120 милиона долара и отчаяно се нуждае от зрители. Но изглежда, че вместо мегахит лебедовата песен на 85-годишния Копола има всички изгледи да се окаже мегапровал./ По-голям стимул от това да отидеш да видиш лебедовата песен - мегапровал на Великият Копола - здраве му кажи! Още пишете за мегапровала на Копола и салоните ще се пръснат...

Спонсорирани публикации