Творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа

Форум ЮНЕСКО на София Филм Фест
Обновена: 17 мар 2012 17:02 | 17 мар 2012 15:54, Петя Славова
0
Творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа
Снимка: София Филм Фест

Новата глобална инициатива ”Културата: мост към развитие” беше официално представена от Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова на деветата среща на държавните глави на страните от Югоизточна Европа във Виминациум, Сърбия, на 2 септември 2011 г. Тя беше одобрена за включване в двугодишната Програма и бюджет за 2012-2013 на ЮНЕСКО на 36-ата сесия на Генералната асамблея (октомври – ноември 2011).

Целта на тази рамкова инициатива е да представя новаторски и творчески подходи, които да превърнат културата
в мост към непрекъснато социално и икономическо развитие. Продължава Форумът се организира съвместно
с Международния филмов фестивал София Филм Фест (9-18-29 март 2012) в рамките на София Мийтингс (15-18 март 2012). София Мийтингс е проява на фестивала, подкрепена от програма MEDIA на Европейския съюз. Целта й е да се представят нови проекти на млади европейски кинотворци и новифилми от България и Балканския
регион и да се създадат професионални връзки с други международни фестивали, световни агенции, филмови къщи, дистрибутори. София Мийтингс служи за платформа за дискусии и обмен за продуценти, режисьори,
дистрибутори, представители на финансиращи организации и филмови фестивали.

Панелни дискусии

Сесия 1 Да поставим страната си на международната филмова карта: споделяне на опита на Югоизточна Европа Тази сесия има за цел да предложи платформа за дискусия за кинодейци и професионалисти от Югоизточна Европа, които са свидетели на основните промени в политиката и механизмите, свързани с финансирането, продуцирането и разпространението. Дискусията ще ни накара да се запитаме: до каква степен можем да говорим за балканско кино от Югоизточна Европа? И какво харесваме най-много от киното на този регион днес?

Сесия 2 Новите градски пространства и творческият подход към тях: поощряване на „творческите“ градове за развитието на Югоизточна Европа Градовете играят съществена роля в използването на креативността за икономическо и социално развитие. Създателите на политики и правителствените агенции все повече вземат под внимание творчеството, когато планират икономическата си политика и ролята, която културата може да играе в обновяването на градовете (например Европейска столица на културата, „клъстъри“ за индустриална култура и др.).

Сесия 3 Творчество и иновация: новите медии и изкуствата в Югоизточна Европа

Разговорът ще се фокусира върху визуалните изкуства като платформа за създаване на ново съдържание, културни практики, социален и политически дискурс. Тази сфера на изкуството покрива широк спектър, включващ дигитални и компютърни изкуства, web art, net.art, инсталации, компютърни игри. Форумът ще се проведе днес в Централния военен клуб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари