"Аве" с четири награди на София Филм Фест

Вижте и останалите победители
18 мар 2012 15:38, Петя Славова
0
"Аве" с четири награди на София Филм Фест
Кадър от "Аве". Снимка: София Филм Фест

Момче и момиче се срещат на път. Отиват към Русе, той има цел, тя го следва. Сред запознанствата с различни хора, двамата се опознават, разминават и срещат отново. Филмът е „Аве” – игралният дебют на Константин Божанов, чиято световна премиера бе на фестивала в Кан. С него бе открито и 16-ото издание на София Филм Фест, а на закриването филмът получи и четири награди –  наградата на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм, наградата „Кодак за най-добър български игрален филм, наградата за най-добър балкански филм. Константин Божанв спечели и приза за най-добър режисьор.

Общо 260 филма от 52 държави бяха представени на най-големия кинофорум у нас. Международното жури, оглавено от Дейвид Макензи, реши голямата награда да отиде в ръцете на филма на Жулия Мурат „Историите са живи, когато се помнят” (Бразилия-Аржентина-Франция). Специалният приз на журито (диплом и статуетка) се присъди на филма „Вълшебната долина” (САЩ) на режисьора Джафи Зин.

Журито присъди почетен диплом (Special Mention) на филма на Виктор Гинсбург „Поколение П“ (Русия-САЩ).

Наградата JAMESON за бълкарски късометражен филм се присъди на филма „Сутрин” (България) на режисьора Неда Морфова.

Наградата на ЮНЕСко за най-добър докумнтален филм беше присъдена от международно жури с председател Елдора Трайкова (режисьор, България) и членове Бен Хопкинс (режисьор, Великобритания) и Джей Уайсберг (кинокритик, САЩ) на филма „Това не ефилм” на Моджтаба Миртахмасб и Джафар Панахи.

Балканското жури присъди и две почетни дипломи (Special Mentions) за актрисата от филма „Алпи” (Гърция) – Ариан Лабед, и актьора от филма „Гишето” (Турция) – Серкан Ерджан.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Алисън Франк (Великобритания), Леслав Роман Чаплински (Полша), Димитър Кабаиванов (България) присъди наградата на ФИПРЕССИ на филма „Враг” (Сърбия) на режисьора Деян Зечевич.
„Пънкът не умира” на македонеца Владимир Блажевски бе избран за най-добър филм от публиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари