Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Книги
Продадоха на търг рядък екземпляр на “Хари Потър”
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
7
 
4
 
! Отговори
Офис хамстер преди 4 дни
Каквото правя и сега. Ще праскам омъжените колежки на работа, че са много дашни.
178
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Все тая... "В САЩ бездомни са 0.2% от населението. Ама верно ли ве ? Ахахахахха." Да, верно. За разлика от любимата ви Рашка, където всичко, което показва истинското лице на режима, здраво се фалшифицира, в нормалните държави си има статистика за тези неща. Я си дай статистиката от Рашка откъде ти е и каква е в цифри, да видим дали това, което си написал, е вярно. В Рашка вече не само, че има пълчища неруснаци, ами до 30 милиона от тях дори не говорят руски, са мюсюлмани и какви ли не
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 171 Нула шанс, братко. Първия месец, в който дадат такива пари, като теб ще има поне 1 милион желаещи да пътуват и цените на екскурзиите ще скочат десеторно, щото ще има примерно 100 000 места в полети и по хотелите независимо от дестинацията.
176
2
 
8
 
! Отговори
Плащане преди 4 дни
Никой не дава пари ей така. И безплатното сирене е само в капана за мишки. Туйто!
175
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В началото, кадърните ще хрантутят лентяите, скоро ще им писне и ще ви оставят да изпукате от глад. Като всеки комунизъм.
174
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
според Гьоте, пари имаш когато вече не ти трябват, когато остарееш
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До аматьори А? Я кажи кой взима 2000 евро на час, че е бая интересно. 16000 евро на ден, 336000 евро на месец/21 работни дни? Има ли такава заплата не в България, а даже в ЕС освен СЕО на най-големите компании и банки в Западна Европа?
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако това се случи, до края на живота си няма да добавя и стотинка стойност на нищо, защото ще знам, че ще я вземат от мен, за да я дадат на вас. Вие работете, аз ще си кретам на базовия доход.
171
6
 
4
 
! Отговори
Все тая... преди 4 дни
До Анонимен В САЩ бездомни са 0.2% от населението. Ама верно ли ве ? Ахахахахха. Наивник. Впрочем, все тая... Зомбе. САЩ и Русия са двете страни с ЕДНАКЪВ БРОЙ БЕЗДОМНИЦИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Но докато в Русия наркоманията е ограничена в САЩ се вихри с пълна сила и според американската администрация е проблем номер едно. Другия проблем който Русия няма са пълчищата афро мигранти. В НюЙорк вече обявиха бедствено положение. Незаконната миграция достигна 3 МИЛИОНА годишно, за поредна година.
170
0
 
3
 
! Отговори
Глупаво преди 4 дни
И кой дава пари просто така?
169
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ще отида на екскурзия в САЩ, да видя Ниагарския водопад от двете страни, и от Канада, Гранд Каньон, Стауята на свободата, с моите доходи мога да си позволя само Европа
168
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще ги вложа в обучения, развитие и книги.
167
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 дни
Комунизмът това е някаква утопия, и как ще стане реалност, да се даде на всекиму според потребностите, а не според възможностите и приносът му към обществото!??Това не е капитализъм днес, банки,монополи и корпорации да диктуват пазарите!Това е юдо-масонски глобализъм където едни други се самоизяждаме и накрая остават най-силните и най-богатите!Агент Тимъти Вайлс!ЦРУ!!!
166
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това се нарича доброволен концлагер, известен още като комунизъм. В началото парите с които те хващат са крадени, и докато се усетиш какъв си си го набил, вече си ограден с бодлива тел и те пазят с автомати да не избягаш. Чак тогава повечето се сещат да си зададат въпроса: "А от къде идват парите, които ми даваха?".
165
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще правите всичко, което ви заповядат! Ще си биете експерименталки, ще седите затворени, няма да ядете месо, ще може да ползвате тези пари само за каквото ви е позволено, няма да напускате 15 минутния затвор а накрая няма да може да откажете платената еФтаназия. Ето това ще правите с базовия доход!
164
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До Хм... Кво "експлоатиране" бе? Това, че трябва да предложишнякакво КАЧЕСТВО и МОЖЕНЕ, за да ти плащат ли е "експлоатиране"?
163
4
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Kапан за наивници.
162
2
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 4 дни
До Василев . Социална политика... Социалистическо мислене... Игра на думи. Ниско ти е IQ-то имаче до сега да ти е светнало че и в двата случая става въпрос за едно - експлоатиране и държане под контрол на простолюдието. Без значение дали е в капиталистическа държава или в социалистическа. Едно и също е. Дори и пропагандата им е една и съща - Ние сме върха на демокрацията, другите са диктатори и терористи. А като се сетиш и че и двата строя са измислени от евреи ... И всичко си идва на мястото.
161
5
 
2
 
! Отговори
:))) преди 4 дни
До Анонимен 126 Който си има акъл,има си и пари!А който го няма,няма ги и двете!Разбра ли,гл уп ав хамстер!?:)))
160
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До до все тая... В САЩ бездомни са 0.2% от населението. В Русия бездомни са 20 милиона, а ако към тях прибавим и тези, които държавата е поставила в АБСОЛЮТНА ЗАВИСИМОСТ и без нейните подаяния ще изхвърчат на улицата на първия месец, тази цифра нараства докъм 80 милиона. За сравнение може да говори само. някой, който абсолютно се прструва, че не знае НИЩО.