Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат

Санкциите са от 500 до 1500 лева
10 авг 2024 15:10, Петър Бойчев
396
Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат
Снимка БГНЕС

Земеделски производители, които не са регистрирани като такива, да не могат да продават продукцията си на фермерските пазари. А ако бъдат хванати, ги чака глоба от 500 до 1500 лв.

Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от земеделското министерство.

Асоциацията за защита на потребителите настоява за регламент, с който бабите, които продават собствената си земеделска продукция, да останат на фермерските пазари. В писмо изпратено до медиите от асоциацията алармират, че промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, пуснати за обществено обсъждане от МЗХ, предвиждат тази практика да бъде забранена.

"Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски.

Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

"Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски. Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

В момента в по-малки населени места в пазарния ден честа практика е върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. Някои предлагат още мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове. С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите, коментират от АЗП.

"Освен това, на пазарите ще може да бъдат продавани само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи“, обясни Пейо Майорски.

Той допълни, че подкрепя да има регламент, но трябва да се помисли и за най-дребните стопани как да получават сертификати.

Ако след приемането на новите текстове такива земеделци бъдат хванати, общината ще има право да ги глобява. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция ще е в размер от 1000 до 3000 лв.

Освен това с промените в закона ще бъде въведено изискване да има организатор на всеки пазар за фермерски или занаятчийски храни. Той ще трябва да следи за спазване на новите правила, предвидени в закона.

Много хора обаче в социалните мрежи вече изразиха недоволство от предложените промени. Хората предпочитали да купуват от малки производители заради предлаганата прясна и качествена стока, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: пазариглобибаби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ли да се занимават с бабите и дребните производители, докато бандити като Пеевски вместимост в затвора, управляват държавата?!?
226
0
 
23
 
! Отговори
ЕС ни видя сметката преди 1 месец
Родната земя е БОГАТА. Каквото боднеш в градината, всичко става - юбез изкуствени торове, персициди, хербициди. Затова има ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ произвпдители в България, които изкарват сезонната си продукция на пазарите. В малките населе места в момента това са над 50% от всички продажби (зимата не е така, тогава са търговците). Продункията е ПРЯСНА, ВКУСНА, ЧИСТА И БОГАТА НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА. И ВСЕ ОЩЕ ИМА НЕХИБРИДНИ СОРТОВЕ. Но ЕС мисли за всички нас и ни налага АНТИХУМАННИ и АНТИПРИРОДНИ правил
225
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен238както казах, много е тъпо кога поддържащия дискусия е с килийно.
224
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Математик разбират от гурме, а на обедната се ходи на гарата и се прекарва едно притоплено оняднешно шкембе с три мастики за дезинфекция. трето и четвърто поколение шумкари са толко расли в саксия че нямат връзка с кораба майка
223
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IQ 3.14 - От ГМО семки не можеш да отбереш, че нищо не става от тях. От нашенските домати и други зеленчуци, хората с години са си събирали семе и са запазили сортовете. Никакво ГМО не са. ГМО-то по магазините го търси.
222
1
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
по битиви па са пуснали филм в който некв льольо разправя за тва колко полезни са пожарите. мислим че задунайская може и да изкара до нова година. а може и да не може.
221
0
 
18
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
Ай стига се праихте на лондончани всички. Много разбирате от фюжън кухня, гурме и био продукти, но не сте си мръднали задните части една ябълка да откъснете от дървото. Оставете ги тия баби . Три буркана домати , две връзки чесън и 3 стойка магданоз нито ще разболеят някой, нито ще нарушат бизнеса на прекупвачите и големи вериги магазини.
220
8
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен231 може би някой трябва да ти обясни, че даже факта, че пробираш за сеитба семките от най едрите плодове, прави реколтата следващата година гмо.
219
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойкот на веригите и на пазарите!Ако приемат този срамен закон,да им отвърнем реципрочно!
218
2
 
7
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Анониментая година доматите глобално са зян. сигурно няма нищо общо с факта, че последните 5 години пчелите поизмряха.
217
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надяват се да им вдигнат кръвното и да ги бастисат. не знаех, че бабите ни били най-големия кахър на тая държава.
216
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сертификат за ГМО ли.:)), това е лична домашна градинка, садят си сами от купени или само произведени семена или някое яйце и ли мляко и сирене домашно производство от няколко кокошки или преживни. Е вероятно зелената сделка не позволява домашно производство и продажба, има вериги - магазини..)) В цял свят хората продават и нямат проблеми и никой не ги закача.
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мика 0 Мико - Няма инситтуции. Има хора. Институциите са инструмент и работно място, нищо повече. Без да го искамеи да действаме, няма да се случи.
214
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как точно, някой да ми каже, ще събират дълговете от бабите, чиято пенсия много рядко е над 75% от минималната и няма никавко имущетво, кеото може да бъде отнето по законов път?
213
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само от баба Пепи на "американското" мога да си купя коприва, манголд, лопуш, киселец и подобни зелении за летни студени супи за мезе на ракията. Преди купувах и домашна сланинка с кожичка, но вече не се предлага. Също така по-специални плодове като малини, френско грозде и подобни за сладко и ликьор. Познавам "бабите" от всички градски пазарчета, оставете жените на мира да си изкаран някой лев.
212
1
 
19
 
! Отговори
факт преди 1 месец
погват ги защото ония дето са на пазара пускат жалби срещу тях , не могат да си продадат стоката на тройна и повече цена . колко чушки или домати ше продаде една баба тонове ли та се огледаха в тях тия дето ше ги погват ?
211
0
 
18
 
! Отговори
Мика преди 1 месец
Значи вместо да се обединят няколко институции и да започнат да работят срещу големите риби те си насочват вниманието всички поотделно срещу пенсионери които едва свързват двата края. И на тези баби като им вкарат по една-две глоби откъде ще ги платят от пенсиите им по 150 евро? Ще трябва още повече да се лишават.Тия от западна Европа които им нареждат тези простотии наистина нямат никакъв морал, ама щеше да е ок някои да ни защитава например онзи клоун където се прави на много оборотен Пеевски.
210
1
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Другата баба киви и райска ябълка по помашко се отглежда съвсем спокойно от десетилетия. тъпо е кога дежурния е с четвърти клас, ама нищо, ако не ви затворят след изборите ше се научите.
209
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС това ЕС онова, а накрая заплатата - българска. Когато ще се слуша какво се налага от ЕС, което да ограничи традиционните български пазарища (където пребибават предимно пенсионери с надеждата да донадят някой лев към мизерните си пенсии), следва първо пенсията в България да стане средно (!) ЗАПАДНО европейска. Удобно е да сърбаме европейските буламачи, но от мазничкото не може ! Или нещо греша ? Да не сте припарили до бабите лицемери.
208
1
 
3
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Ъкажи сега за плана ран-ът и за тва как "Великите сили са разпокъсали българия", допивай и си легай.