Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаесскъпабедна
Още от Книги
Есенното издание на “Алея на книгата” започва на 9 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
555
1
 
9
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Е поне не се правете на ударени : шок било. Айде бе,? И кой е пък чак шокиран от нещо, което е така от как се помня?
554
6
 
14
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Благодарим ти президента Радефф за юмрука. Изгони мутрите,държавата тръгна нагоре ! В клуба на богатите сме ,имаме легитимен нов прокурор,конституцията е топ ниво. Абе направо сме Швейцария на балканите. Честито български граждани ! Разбира се шегувам се !
553
6
 
21
 
! Отговори
Гарабед преди 1 седмица
Пожарите показаха в какви землянки живее народа.След 35 години още се умиляваме при спомена от Живковите времена.За нула време правим седми избори.И пак ще е същото.
552
1
 
5
 
! Отговори
до 547 преди 1 седмица
До Анонимен,ами те заплатите се изработват,вие една троха хляб не сте произвели,много ви плащат при положение,че даже и не стъпвате на работното място,където се водите на щат,наглеци,все някой да ви даде,все на вас ви се полага като на богоизбрани
551
3
 
10
 
! Отговори
и с най преди 1 седмица
болното население,
550
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
O Тpясък незабравим! О Досадно умопомрачение! О Незабравимо унесение! О Тoалетна чиния! О да ви видя как ще изтърпите Човешката Смpад? Поради Що така се срамуваш Да се наречешЛайно? О Отровна Смpат задала се от Устата излизаща Отзaд. Боят настана Или щеПъpдиш и Чеpвото ще отпушиш, или ТвойтаМама Апендикс ще те срежа. Избирай ти гадино: Живот или Смърт в Кeнефа! Тогава нащо АЗ Ревна Гороломно: И Йощ днес Клозета щом се Заклати подава Хартия автоматично наДyпето и го подмива за утрешни Бъднини!
549
4
 
12
 
! Отговори
и най преди 1 седмица
некачественната бих добавил
548
3
 
11
 
! Отговори
Пак съм аз преди 1 седмица
Защо чак сега се дава глас а това, при условие че всеки знае за това от години!
547
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който не му харесват цените да не купува.Никой не го кара насила.
546
4
 
9
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙ НАГЛИ ФИРМИ преди 1 седмица
И ДА ИЗЧЕЗВАТ ДА ПРОДАВАТ ДРУГАДЕ НА ТИЯ ЦЕНИ
545
3
 
6
 
! Отговори
ТАВАН НА ЦЕНИТЕ преди 1 седмица
И ВСИЧКО 30 ПРОЦЕНТА НАДОЛУ
544
3
 
5
 
! Отговори
куку преди 1 седмица
До Анонимен-А за цените и заплатите в бг как сме,типична центална африканска държава.
543
11
 
5
 
! Отговори
До ТАВАН НА ЦЕНИТЕ преди 1 седмица
Регистрирай си фирма и сваляй цените.Кой те е спрял?Или искаш да лежиш а някой да работи и да ти продава евтино?
542
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България се живее по добре отколкото на Запад.97% имат собствено жилище,сметките за ток,вода,телефон,нет са смешни.Цената на горивата са най ниски в ЕС.Подръжка,застраховки на коли са смешни.Цените на имотите са прилични.Няма мигранти и ЛГБТ фанатици.
541
17
 
7
 
! Отговори
Гринго преди 1 седмица
Не познавам някой да работи за 1000лв на месец.Може да се осигурява на толкова,но за заплата под 1500 не съм чувал.Може и да има някъде по селата.
540
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Таван на цените може,но в Северна Корея.Няма вече "всекиму според потребностите".Вече е "всекиму според заслуженото"....комунизЪма си замина.
539
5
 
5
 
! Отговори
ТАВАН НА ЦЕНИТЕ преди 1 седмица
И ВСИЧКО 30 ПРОЦЕНТА НАДОЛУ
538
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Помните ли как през 1989-1990 СДС ни обещаваше, че до 5 години ще може да си купим нов автомобил с три средни заплати за България. Минаха почти 35 години и какво стана?
537
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През 1989 не искайте да сте богати, а да имате банани и тоалетна хартия. Е, имате ги. Радвайте се....
536
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама вярно ли?