Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните

Вървим в подножието на върха, ваксината е най-добрата защита, посочи тя
29 авг 2021 09:40, Красимир Ангелов
179
Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните
Снимка: БГНЕС

Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Това обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

"Младите не бива да подхождат лековерно", призова специалистът.

Директорът на НЦЗПБ коментира разпространението на заразата в страната. „Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него”, заяви още тя.

Още по темата
Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. "Това в числа означава, че при оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700", каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова призна, че на този етап е трудно да се отговори на въпроса кога ще стигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни тя.

Експертът коментира и темата за нуждата от евентуална трета доза на ваксините.

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, посочи тя и подчерта, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени", уточни проф. Христова.

Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. „Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява”, изказа мнение проф. Христова.

По отношение на циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

"Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха", отбеляза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
От магазина няма да си купиш телевизор ако няма гаранция,обаче си биеш ваксина,за която никой не гарантира!
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно как не са преболедували при предишните вълни като никой 30-годишен не е стоял изолиран и затворен вкъщи.
84
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Слушаш ли професор Гломб, абониран си за тромб, вярваш ли на Ива пак, ще те щипне чичо рак. За ваксините отровни, постоянно агитират, но дали са се наболи, те това не коментират.
83
2
 
10
 
! Отговори
В. преди 2 години
Делта е 3 пъти по слаб от оригинала от миналата година.Всеки да си направи извод.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на единична доза ваксина на Файзер се е увеличила от 15,50 евро на 19,50 евро, а цената на ваксината на Модерна се е увеличила от 19 евро на 21,50 евро. Фармацевтичните гиганти непрекъснато увеличават и без това гигантските си приходи.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо като "напълно ваксиниран". Новата програма е от непрекъснати засилващи ваксини на няколко месеца докато се стигне до месечни и седмични ваксинации. А тези който нямат QR код за валидна ваксинация от последната седмица няма да могат да работят, да пътуват, да посещават лекар, търговски обекти и супермаркети.
80
2
 
2
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 91Няма как изкарали ковида да го карат пак. ⁷
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността от страничните ефекти на ваксините може да се окаже по-висока от тази на вируса.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 86: Това означава, че в Израел не им плащат по пътека.
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността на ваксинираните пада, защото спряха да пишат всеки починал като причина Ковид-19.
76
0
 
1
 
! Отговори
До Маркс преди 2 години
Супер бизнес план. Можеш само да спечелиш. Само идеотите губят.
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Израел има много заразени, но 4 пъти по-малко мъртви от България... Което означава, че ваксината помага... " - не, не помага, щом с толкова много ваксини пак имат повече заболеле. А смъртността от вируса е толкова ниска, че дали ще са 4 на 1 милион или 2ма на един милион няма никакво значение, освен това цифрите се манипулират и напасват.
74
0
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 2 години
Фирма произвежда продукт,за който само потребителят носи отговорност,докато правителствата масово агитиритат и стимулират да се използва....и това ако не е най-добрия бизнес модел,здраве му кажи!
73
0
 
7
 
! Отговори
32г неженен преди 2 години
Ей сега тичам до мобилния ваксинатор да си бия инджекцията.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 15% ваксинирани в БГ, как пък цялото правителство и всички професори попаднаха в тези 15%? Какви случайности само..
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, да, верваме ви професорке.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел и други страни вече се заговори за 4та ваксинация.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората с достатъчно напрегнат имунитет - страхотен стил на научно говорене от българска псевдопрофесор(ка)!
68
2
 
7
 
! Отговори
Язе преди 2 години
Нормално е сега по-младите да го карат по простата причина, че почти всички по-възрастни вече го изкараха и няма как сега пак да го карат, т.е. сега го карат тия, които досега не са се заразили. Нищо специфично няма сега,стига с тая мантра, че вируса сега си избира предимно млади хора.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То от Ковид веднъж се умира.