Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна

Проф. Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19
9 ное 2021 08:29, Елка Василева
394
Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна
Кадър: БНТ

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяване, диабет, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

Още по темата

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година поред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре, ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова,  която е водещ пулмолог, ръководител на детската клиника в белодробната болница в София.

"Децата над 15 години трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Facebook. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи в години", каза още проф. Светлана Велизарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините ти спасяват живота. Още ли не сващаш?
182
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сингапур въвежда заплащане на ковид лечението за неваксинирани. И правилно! Имаш избор! Не искаш ваксина -добре, избираш си , умираш или фалираш.
181
1
 
9
 
! Отговори
До Българин софианец преди 2 години
Не знам откъде си но се пише "софиЯнец" . У наше село, като удари камбаната, никой не пита дали е за ваксиниран или неваксиниран.
180
17
 
2
 
! Отговори
Българин софианец преди 2 години
РАДВАМ СЕ , КОГАТО АНТИВАКСЪР ГУШНЕ БУКЕТА .....ТОВА Е ГАРАНЦИЯ , ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ЧИСТИ ОТ ИЗ МЕ ТА...! /...а те са 98% от неимунизираните../
179
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид бе призован от сатанистите, за да жертват част от стадото си, за нахранят своя бог, сатаната, но и това няма да им помогне, отчаяни опити, загиват
178
2
 
14
 
! Отговори
до 210 от славянин преди 2 години
След като няма нито групов, нито траен имунитет, как отровите според теб го осигуряват този невъзможен имунитет!?
177
3
 
10
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Мангъров това ви го каза още преди година и осем месеца - всички ще го минем, но някои си мислят, че като се набодат с отровите ще им се размине и няма да го минат!
176
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма групов имунитет, защото няма траен имунитет. Ще си боледуваме до откат, или докато измрем. Ако не се ваксинираме.
175
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я вещице такава обясни защо ваксинирания с 3 дози доц. Кунчев е във ВМА на контролно дишане???
174
4
 
19
 
! Отговори
Дон Кихот Инжекциони преди 2 години
Не участвам в този долен и измислен експеримент. Точка.
173
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест, отърваване няма да има. Вярваш или не, или ще минеш или няма през ситото. Зависи каква клечка издърпаш.
172
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
Лятото ще е спокойно, есента, зимата и пролетта ще се има заболяване, но с пикове от 1000 - 1500 човека дневно.
171
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2027 радево време. България кара 25 вълна болниците са пълни. Заплатите са по 15 долара, пенсиите 6 долара.
170
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Според мен ще има още една отчетлива, пета вълна напролет и след нея България ще е първата страна в света достигнала групов имунитет. За съжаление с цената на много жертви. Към момента официално заболелите са около 630 000 човека.До Нова година ще са около 750 000 - 770 000 човека.С петата вълна напролет,до юни ще сме 1 100 000 - 1 150 000 човека. Казват,че реално заболелите са 4-5 пъти повече от официалната статистика,т.е. 1 100 000 * 4 /консервативно/ = 4 400 000,т.е. около 65% от населението.
169
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има и 56-та вълна. Това е нов вид данък.
168
4
 
0
 
! Отговори
фейсбук... преди 2 години
...е ценрална образователна система. Никой не може да си позволи да я подценява.-Затова вЕрвайте, вЕрвайте и ходете често в арменската църква.
167
0
 
18
 
! Отговори
АНАРХИСТ преди 2 години
Ако подсъзнателно усещате, че нещо не е наред, значи тече огромна манипулация!
166
1
 
9
 
! Отговори
СВЕТОВЕН ЕЛИТ преди 2 години
Хора! Успокойте се! Всичко е наред! Набутваме ви го отзад бавно но мощно.
165
5
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Ваксината е доброволна и логично безплатна за доброволците а тези които не искат да участват в експеримента трябва да имат възможност да си заплатят за неучастие примерно с така наречените "фалшиви сертификати"
164
1
 
19
 
! Отговори
До Кунчо преди 2 години
Когато ритне камбаната ще последва 3 дни мълчание, след което вестниците ще гръмнат "Провесор Кунчев загина от кихавица на атентатор-антиваксър, подло промъкнал се до професора и го заразил, кихайки злонамерено..." . После, ще започне и култа: Инициативен комитет ще вдигне паметник, където невръсни ваксърчета да полагат спринцовките от Н-тата си доза...