Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна

Проф. Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19
9 ное 2021 08:29, Елка Василева
394
Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна
Кадър: БНТ

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяване, диабет, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

Още по темата

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година поред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре, ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова,  която е водещ пулмолог, ръководител на детската клиника в белодробната болница в София.

"Децата над 15 години трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Facebook. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи в години", каза още проф. Светлана Велизарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
20
 
! Отговори
до 190 преди 2 години
Можеше и да изчезне в по голямата си част ако не бяхме се скрили като мишоци и ни беше страх да си подадем носовете навън,защото това ни го втълпяваха от сутрин до вечер оня с униформа на пограбален агент и всички мишоци около него.Още тогава казваше,че криенето по домовете само ще удължи агонията,която е неизбежно ако не се срещнем с него и няма да дава никакъв резултат.Някакви резултати от решенията на твоите уважавани професори?!?!?!?!?Голямо ZERO.
162
2
 
8
 
! Отговори
Кунчо преди 2 години
Ще ни кажат ли, ако Кунчо ритне камбаната от Ковид?
161
0
 
10
 
! Отговори
ще има преди 2 години
щото грип има всяка година и летен и зимен и всякакъв
160
0
 
9
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
О даааа, вълни да искаш в това бурно море!
159
1
 
9
 
! Отговори
нн преди 2 години
Всички ще преминат Ковид 19. Две години след заразата вече я ясно, че ще е така. Професорката не казва нищо ново, отчита само реалноста в момента. Вълните ще продължават. За сега има ваксина която помага, но навярно науката ще открие и лекарство.
158
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМангъров казваше, че вирусът ще изчезне юни 2020. Мангъров е винаги прав.
157
9
 
5
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Винаги трябва да има контролна проба. Българският народ пое отговорността да бъде тази контролна проба. Ако някъде в чужбина имат проблем с ваксинацията просто му дават за пример България и хората ще се наредят на опашка.
156
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен188 Какви купени дипломи те гонят, значи - тези са от поколението преди тях! На тези титлите им се раздаваха, за да ги купуват...Защото лаеха, лаеха, а така си замълчаха и си се любуват на красивата си титла! До известно време сигурно, докато БСП не обсеби властта, както си го е планирала..Тогава глей, кво става, значи..Отмъщение до копче! Имало титла, нема титла...Ама п.р.ост народ, слаба държава, значи..Гледат до носа си!..Тъ.па.на.ри!..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
155
1
 
14
 
! Отговори
тази казва: преди 2 години
"ако си положителен, не може да си фалшиво положителен" Да де, ама Баце как преди време го изкараха фалшиво положителен.
154
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй става, когато политиката се намеси в здравето на хората. Стоят професори с купени дипломи да плашат хората. Генералчето си хапна, пообзаведе се с някоя друга къщурка.
153
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен170 Абе ти добре ли си, бе?!... Колко такива умници преди тебе се гътнаха от този вирус, знаеш ли?!...Има такъв вирус!..И е с наистина много странно поведение, толкова странно, че не ми изглежда сътворен от природата...Както и да е!...Ти се пази! Направи каквото можеш, пък да става каквото ще става..По-добре да вземеш предпазни мерки и да не се заразиш, отколкото да се заразиш без дори да си се опитал да се предпазиш...
152
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за Пиртугалия с 98% ваксинирани,на 5.11.21 имат девет 9 умрели от вируса и около 900 заразвни от 9 милиона ваксинирани. Тоест на 10000 ваксинирани един се заразява.
151
3
 
18
 
! Отговори
Овчи Поглед преди 2 години
От тая бабишкера не бих си взел и семки за мач от селско дерби.
150
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първенци по умрели в света сме. Наздраве !
149
3
 
11
 
! Отговори
_,,..вирОС НЯма..,,_ преди 2 години
Ваксината как пази от ковид?
148
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И десета вълна. ...при това ниско ниво на ваксинация така ще е. Ако си ваксиниран, може и да ни разбереш, че си срещнал вируса. Ако не си ваксиниран -статистиката е ясна - 30% влизат в болница, 35% с постковид, 6% умрели.
147
3
 
8
 
! Отговори
Опса преди 2 години
Още един експерт почна да говори като Мангъров. Сега предстои про-ваксърите да я анатемосат и нарочат. И най-важното, когато ваксините не спират разпространението, следва да се поставят САМО на уязвимите групи.
146
7
 
16
 
! Отговори
проф. Велизарова преди 2 години
Установено е със сигурност че един неваксиниран заразява 14 ваксинирани, а един ваксиниран заразява 25 неваксинирани, затова се ваксинирайте.
145
2
 
26
 
! Отговори
Кунчев Ковида преди 2 години
Кунчев как има Ковид, като е ваксиниран против Ковид?
144
2
 
6
 
! Отговори
зидар преди 2 години
жп-то ми вика оня ден - хората са паникьосани и се тестват кат луди, пият антибиотици със шепи и голям страх ги гони. Ако им кажеш че имат ковид, все едно рак си им открил.А имах случай човека си живее с тумора 5 години, доде му го откриха и диагностираха рак. Умря за 2 седмици. Да живеят коремните хирурзи де се занимават и разбират от вируси и по миярите де им се кланят