Спад на COVID случаите, но ни чака неизвестна есен

Проф. Петрова: Трябва да се научим да живеем с коронавируса
13 апр 2022 10:45, Анисия Иванова
51

СЗО добави два нови подварианта на коронавируса Омикрон към списъка за наблюдение. Какво представляват тези нови подварианти и опасни ли са?

"Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от миналата година и се следяха от научната общност, обаче четвъртият и петият подвариант досега не бяха от интерес за СЗО, защото не бяха толкова разпространени. В момента четвъртият подвариант се появи в цяла Европа, а петият е разпространен само в Южна Африка", посочи директорът на Института по микробиология на БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя изтъкна, че всичките подварианти са по-заразни от оригиналния Омикрон и това е част от стратегията на вируса, да заразява по-голяма част от населението, но от друга страна те не протичат по-тежко.

"В момента преобладаващ е Омикрон в България. В момента има една стабилна тенденция за спад на новите случаи в България. Още повече, че Омикрон протича като едно сезонно заболяване. Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса и един път годишно ще трябва да се поставя ваксина", заяви проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички подварианти се засичат от тестове, особено PCR тестовете със сигурност могат да диагностицират всички тези подварианти.

"Рисковите групи трябва да продължат да се предпазват, при пътуване в градския транспорт, при среща с много хора, е добре да се слагат маски. Липсваше една сериозна ваксинационна кампания, трябваше да има повече убеждаване на хората. Благодарение на ваксините имаше леко протичане на заболяването при маса хора и ниска смъртност. Всички рискови групи трябва да продължат да се ваксинират и особено възрастните хора, защото предстои една есен с много неизвестни", смята проф. Петрова.

И заключи, че в момента се проучва действието на четвъртата доза и се смята, че тя предпазва за ограничен срок от време.

"Pfizer разработва ваксина, която да е универсална срещу всички варианти на коронавируса", допълни гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Таралеж Накълбозащо продаваш ближните си? не е честно. На кълбо са две думи.
21
8
 
19
 
! Отговори
Торлака преди 2 години
Напротив, всичко ще стане известно до есента, особено ако се окажат верни данните за броя и произхода на пребиваващите лица в подземието на този металургичен гигант Азовстал, за които писаха от афера.бг, и наличието на биологична лаборатория там, охранявана от цяла военна бридата. Да не излезе накрая, че някой периодично и контролирано е изпускал "вирусна-пръдня"?!
20
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тоя корона вирус до гуша ми дойде. Сега вече само за това ли ще говорим? А къде забравяме другото - че хората не *** само от корона? В болниците направо се *** от страх и забравят да лекуват. Да не говорим че са се превърнали в затвори със строг режим където не можеш да се погрижиш за близките си хора и получаваш или само премислена и фалшива информация или никаква Никой не говори истината. Ей така си отиват хората които не страдат от корона. Корона.. пфу!
19
6
 
26
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
Глад: 100% Смъртност; КОВИД: 0.01% Смъртност; Така, че...тая Есен кесемре яко, ама от глад и студ...
18
6
 
19
 
! Отговори
Продажницоооо преди 2 години
Продажна! Ти деца нямаш ли ***???!!!
17
6
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ВАКСИНИТЕ ЛИ СА ПРОБЛЕМА. ТО ЦЯЛ КИТАЙ Е ВАКСИНИРАН И ОТНОВО ПЛАМНА.ЯСНО Е КОЛКО Е ЕФИКАСНА ВАКСИНАТА ПАРДОН ОТРОВАТА КОЯТО СЕ ВАКСИНИРА.
16
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига ни плашете! То пък, ако нямаше Ковид - щеше да ни е известна есента, а?
15
5
 
32
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Трябва поне 9 ваксини да си сложите за Ковида,ето Жиреновски беше тарикат сложи си само 8 ваксини и гушна букета.
14
5
 
29
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Я разбирачката ПенА Петрова да каже и покаже с колко ваксини се е боццнала тя и семейството И?!? Или само говорим небивалици,за някоя и друга хилядарка.Да каже защо ваксинираните лекари в БГ са под 15% ?!? Иначе даже и Джи Пи то ми се кара, че не съм се боцннал, ама като го питах дали е ваксиниран ми каза "Това са лични въпроси и не ти дължа обяснения".
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенке, ще лежиш до живот!!! Няма да е много.
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам вече на лекари и на тяхната"загриженост" за хората.По много трагичен начин разбрах че в много случаи това е лицемерие и чесане на собственото его.И безхаберие,особено към възрастни пациенти с по- сложен здравен статус.Истината е че в България здравеопазване няма.Има само преследване на пътеки операции на конвейер след които остават трагични последици за някои пациенти, така както се случи с майка ми.Това е масова практика. Короната била големия проблем. Как ли не! Ами другото?
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората трябва да спрат да вярват на тези измамници, и никога повече да си слагат маски и псевдоваскини.
10
9
 
18
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
На есен с песен, или по скоро с маска и с бустер
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
повече ме притеснява задаващата се мизерия и глад наесен
8
7
 
19
 
! Отговори
конспиратор преди 2 години
Може и да не съм прав, ама все си мисля, че истеричната русофобия по света има пряка връзка с ваксинацията. Натиснато е едно копче и......
7
6
 
33
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Във ваксинирания свят има покачване на случаите, в САЩ даже почнаха да връщат мерките, ще ни обяснят ли учените врачки как стават така нещата?
6
6
 
30
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
"Четвъртата доза предпазва за ограничен срок от време." Следователно е безсмилено да се ваксинират хората, щом няма траен ефект.
5
5
 
28
 
! Отговори
Дънкан маклауд преди 2 години
Хората с пета бустерна вече са безсмъртни Легендата гласи че ще се местят да живеят в планините на Шотландия на чист въздух след 400 години ще разказват за вируса
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чума война глад ще правят нова пандемия заради скачащите цени
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набийте на разбирачката още една ваксина да престава да се тревожи за есента, а може да й боде те още една ваксина срещу тревоги за думата, сега, да не се разкарва по- късно