Д-р Бацелова: Отново има повишение на случаите на COVID-19

Комарът е голям убиец, пренася множество инфекции
3 сеп 2024 20:16, Инна Ангелова
28
Д-р Бацелова: Отново има повишение на случаите на COVID-19
Снимка: Pixabay

Епидемиологът д-р Христина Бацелова споделя, че в края на лятото имаме повишаване на случаите на COVID-19. Пред БНР Бацелова допълва, че много от случаите остават скрити, не се регистрират и нямаме реални данни за заболелите. Епидемиологът допълни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата "Флирт".

Картината на заболяването започва по-плавно от грипа - с драскане и сухота в гърлото, болки в стави и мускули, главоболие, повишена температура, обясни специалистът. И препоръча - когато човек не се чувства добре и това не преминава в рамките на 1-2 дни, а температурата не се понижава въпреки приема на лекарства, да потърси медицинска помощ. Пациентите с хронични заболявания трябва да се обърнат към лекар още в началото, за да не се стига до усложнения, добави д-р Бацелова. По думите ѝ след всяко вирусно респираторно заболяване може да се случи вторична бактериална инфекция.

Д-р Бацелова допълни, че очакванията са хората, които се ваксинират редовно през последните години, да го направят и сега. Към момента в България има над 84 хил. ваксини срещу COVID.

"Очакваме да има интерес, особено от хора с хронични заболявания и имунокомпрометирани. Всеки, който не желае да боледува, ще има възможност да се ваксинира - от навършена 6-месечна възраст нагоре. Ваксините са безплатни. Те ще могат да бъдат поставяни от личните лекари, във временните имунизационни пунктове, както и в имунизационните кабинети на РЗИ".

Д-р Бацелова препоръча да се ваксинират и тези, които вече са го направили при предишните варианти на COVID. Вирусът се променя много, а първият вариант на COVID отдавна вече не циркулира.

За западнонилската треска Бацелова каза, че заболяването не е ново, има го от години, но предупреди, че именно през месеците август и септември е сезонността на болестта. По думите ѝ когато протича леко, тези случаи не се диагностицират.

"Ако едно лице проявява грипоподобна симптоматика и има данни за това, че е ухапано от комар, трябва да се мисли в тази насока”, допълни епидемиологът и допълни, че комарът е най-големият убиец на човечеството, защото може да пренася много инфекциозни заболявания.

По думите ѝ превенцията може да е в 2 насоки. Според нея обикновените репеленти са високо ефективни. Важно е всички открити части на тялото да се напръскат, както и това да се случва регулярно, обясни тя. Другата насока е към общините - за много стриктен контрол на насекомите и извършване на регулярна дезинфекция, добави д-р Бацелова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Коронавирус
Колко хора у нас страдат от "дълъг COVID"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 3 дни
Американската икономика трябва да се подпомага. Американската държава подпомага Украйна, спасява Света от Русия.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да - така е - всички знаем че наскоро пръскаха цяла София - уж против комари - пък май ще се окаже коктейлче от вируси - ни ва изсрам ва
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Целите здраве в Бг е електронно и рецептите също, а бацило ковид електронен ли е, нещо петилетката гони, като при соц.:))
22
0
 
14
 
! Отговори
Велес преди 1 седмица
Тия "доктори" дето работеха с кислородното обдишване, станаха убийци... Не знаеха как и в какво количество да използуват кислорода, и изгаряха дробовете на тези дето трябваше да лекуват... Най много смъртни случаи имаше там! С какво чувство и съвест живеят и Мутафчийски, и Кантарджиев, и целия "ЩАБ"... Как се чувствате, господа управляващи от онова време? Обърнете се към съвестта си....
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 8) Робокрация - форма на антидържавно, антисоциално, антинационално и античовешко неоробовладелческо управление, в което отнемането на човешки, граждански и Конституционни права се осъществява чрез противоконституционно и правно нищожно законотворчество на юридически закони, обслужващи Съдебният Гомор в Държавния Содом!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 7) Роб - Регламент за Общовъведено Безправие - юридическо безправие, фактическо безправие и най-често хибридно безправие между првите две.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 6) Гоморити - членовете на съдебната власт създаващи Гомория и превърнали държавата в "две е едно" - в 'съдебен Гомор в държавен Содом".
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 5) Гомория - фора на блудствени действия, в които обектът морално и правно укоримо сношение (блудство) не е физическото/биологичното тяло, а метафизичните/доховните тела на истината на фактите, върховенството на закона, равенството предзакона, правната норма, правовата държава... и жертвите на содомията и гоморията в нея.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 4) Гомор - криптома на ГОспофстващМОРал (юридическият и съдебният).
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 3) Содомити - лица осъществяващи (за)блудствени действия с разум и/или със законните права на жертвите си, злоупотребявайки с държавната власт и/или възползвайки се от невежеството на жертвите, в конкретна сфера на знанието и/или на държавния живот.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 2) Содомия - форма на блудствени действия, в които обектът морално и правно укоримо сношение (блудство) не е физическо/ биологичното тяло, а метафизичното/духовното тяло на Разума, Епичността и Нормата (човеческата, етичната и правната).
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕГАЛНИ ВИРУСНИ ДЕФИНИЦИИ: 1) Содом - криптограма на СОциаленДОМ (държавата)
13
9
 
0
 
! Отговори
ДПС преди 1 седмица
***! Боледувайте ***,някой кара ли ви насила! Казва жената, АКО ИСКАТЕ!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трибунал, Трибунаааал......
11
1
 
12
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 1 седмица
"Д-р БацилОВЦЪ да се яви спешно за обезпаразитяване и девирусикация под душовете в южното крило на Сливенския затвор за КовиТ - пре$тъпниците от списъка за Трибунала!!! Ще бъде мощно бустеризирана с петорен бустер на шМайзер-СперрМонтег в най-уязвимите кухини и дълбини! Целта е да се предотврати заразата от ФлиртЪ и не е нужно да се къртят пейките в двора на затвора...
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 4Не мисля, че ще се излъжат и 10000 човека да си сложат ваксина срещу ковид в днешно време в България.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази епидемиоложка 100% е избрана заради фамилията си, звучаща и прочетена на първо четене като Бацилова. Друг е въпросът, че е възможно въобще да не съществува лекар с такава фамилия - Бацелова. Толкова жажда за внимание от страна на "изследващите демокрацията в БГ" може да провокира пълна измислица, само за да дразни читатателите. Хайде да дразним отворените общественици, особено спец-ове по Ковид. Не ви ли е яд, че "голяма част от случаите остават скрити"? А на някой пука ли му? НЕ!
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога не сме имали реални данни за заболелите от ковид понеже теста за това заболяване е неточен и не може да определи дали човека е болен от ковид или не.
7
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Откога го чакаме! Сам о това ли? Няма ли да има маски, карантини, рестрикции? А ваксини?
6
1
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Д-р Бацилова да не философства много.