Колко хора у нас страдат от "дълъг COVID"?

Има затруднения в диагностичните проблеми на този синдром
1 сеп 2024 18:55, Нели Христова
26
Колко хора у нас страдат от "дълъг COVID"?
Снимка: БГНЕС

Няма общоприета унифицирана дефиниция какво е ковид и как да дефинираме "дълъг ковид" синдром. Засега, това което е прието, че симптомите, които продължават повече от 12 седмици, след началото на заболяването COVID-19 и не могат да бъдат обяснени с друго заболяване, се свързват с "дълъг ковид". Това каза д-р Десислава Герасимова, която днес участва в Свети Влас в научен симпозиум "Въздух, море, климат - здравни стратегии". На форума тя говори по темата "Дълъг COVID-19 - физиоатерапия и рехабилитация на последствията".

"Разбираме, че има затруднения в диагностичните проблеми на този синдром, но като честота можем да кажем, че независимо от възрастта, един от всеки пет души на възраст между 18 и 64 години, има поне едно медицинско състояние, което може да се свърже с COVID-19, а при пациенти над 65 години - един от всеки четирима може да има състояние, което да се свърже с COVID-19. Освен по възраст, честотата на вероятността да проявяваме симптоми на "дълъг ковид" имаме и в зависимост от пола. Жените за съжаление по-често се оказват със симптоми на "дълъг" COVID-19, както и пациенти с придружаващи заболявания - белодробни, сърдечно-съдови, диабет, затлъстяване. Симптоматиката е много разнообразна, може да засегне на практика всички органи и системи на човешкия организъм", обясни лекарят. Д-р Герасимова коментира, че става въпрос за сърдечно-съдови усложнения, които се свързват с увреждане на сърдечно съдовата стена и с възникване на съдови микротромбози, аритмия. В зависимост от степента на засягане на сърдечния мускул има намаляване на фракцията на изтласкване, различни форми на миокардит и сърдечна недостатъчност.

Това са само основните, най-важни сърдечно-съдови усложнения. Другите поразяват белодробната система. Не само белодробни, но и и неврологични са последствия от "дълъг ковид", заяви д-р Герасимова. Тя обясни, че при немалък процент от пациентите проявите са главоболие от типа на мигрена, нарушена памет, трудна концентрация, различна степен на умора. По думите й наблюдава се драстично повишаване на инсултите след прекаран ковид, както и повишаване на пациентите в млада възраст, пострадали от това заболяване слeд прекаран COVID-19. Според д-р Герасимова климато и морелечението предлагат много възможности за съчетание на различни компоненти за лечение на пациенти със пост ковид симптоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Коронавирус
Идват новите ваксини срещу COVID-19, пазят от подвариант JN.1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 3 дни
Дебелия Пеевски да не страда от мозъчна форма на Продължителен Ковид, че говори само глупости и много краде. Открадна и половин партия.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Болести лабораторни и библейски,бягайте в дън гори тилилейски където гарга не лети и човешки крак не е стъпвал дори!Амин!
21
1
 
8
 
! Отговори
Отговарям преди 1 седмица
байганети подписваяше декларация за информирано(хи хи хи) съгласие за да го дупчат, затова няма да види стотинка, ако ще месата му да се свличат.
20
6
 
10
 
! Отговори
Кукловод преди 1 седмица
Най-важното е овцете да вярват че има вирус. Дълъг, къс, от прилеп, лаборатория или Луната, няма значение, важно е да са закачени на куката. хи хи хи
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз искам да знам как така по цял свят се изплащат обезщетения на роднините на чинно вапцаните загрробени уффтсе, само у нас експерименталките все още са 100% ефективни и безопасни и нито лев обезщетение не е изплатен?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хи-Хи! На такива симпозиуми се дава статистика. Например за целия ЕС, и любимият въпрос "къде сме ние". Ама тук в статията липсва. Защо ли? Ами защото имат проблеми с дефиницията за Ковид, нормалното Ковид и съответно дългия Ковид. Нямаха проблеми обаче с дефиницията за ваксина срещу Ковид и това що е пандемия.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин излекува кови за един ден. Късно е вече да съживяване измишльотината
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Недоказуемо е. Съчинено понятие с цел държане на наивитета във вечен страх.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Кунча Трибодовия още му пазят леглото и маркучите във ВМА.
14
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антиваксърите ще си платят. Кармата не забравя!
13
5
 
24
 
! Отговори
11 преди 1 седмица
Аве, ай да вземете да се скриете с тоя ковид, аман вече!
12
2
 
19
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 седмица
а Синдромът на Фазер Сиропираните!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много хубаво са го измислили организаторите на симпозиума. Каквото и да ви заболи, вие сте ей тоз "единия от петте", дето сте засегнати от Ковид. Физиотерапия и рехабилитация на последствията ... Ама те може да са заради неизписан антибиотик навреме, нали? А симпозиумът е за вкарване на физиотерапията и рехабилитацията в НЗОК, че да продължи бизнесът. О, микрон! Щом като още не им е ясно какво е Ковид, няма надежда!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мене ми остана шумът в ушите. Няма махане.
9
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи 20% от младите и 25% от възрастните имат дълъг ковид. Да благодарят на мангъра и подобни му радетели на "натуралното "боледуване.
8
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Остава да добави, че този продълговат ковид е само при ваксани.
7
3
 
10
 
! Отговори
Св.Кунча Триигленик преди 1 седмица
Ааааа.....има, има, много са!Сега наесен, специално за тях, маски, каски, ръкавици, наметала........
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Няма общоприета унифицирана дефиниция какво е ковид.... " ????
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
" Тя обясни, че при немалък процент от пациентите проявите са ... трудна концентрация.... " ---- Примерно не могат да се концентрират и да прочетат в тази новина колко хора у нас страдат от дълъг Ковид.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със сигурност по-малко от инвалидизираните или заагрообените от ефективните и безопасни експериментални генни терапии