Завръща ли се COVID? Болниците в Гърция се пълнят

Експерти: Засега не са необходими допълнителни мерки
11 юли 2024 14:36, Инна Ангелова
81

Болниците в Гърция се пълният с пациенти, заразени с новия подвариант на COVID-19, който е известен под името “Флирт”. Протичането на заразата е сходно с предишните варианти, но заразяването става по-лесно. Броят на постъпващите в болница се е увеличил. Само за един месец, от май до юни, хоспитализацията на граждани, засегнати от новият щам, се е удвоила.

Здравните експерти съобщават, че мутацията е по-заразна в сравнение с предишните, но успокоиха, че това не би трябвало да доведе до натиск върху здравната система.

"Бързо се разпространява, но клиничната картина не е тежка. По-внимателни трябва да бъдат хората със заболявания над 64 години, които трябва да се свържат с лекаря си и да започнат лечение, за да не се усложни състоянието им и да преминат вируса по-леко", коментира президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони.

Всеки организъм приема заразата по различен начин и все още няма данни дали новият подвариант “Флирт” протича по-тежко и как се променят симптомите.

"Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания е препоръчително да носят маски на обществени места, в автобусите и в супермаркетите", добави Пагони.

Според експертите съществуващите ваксини покриват новите мутации на “Флирт”. Ваксинационното покритие на вируса достига 50-60% и намалява риска от по-сериозно развитие на болестта, хоспитализация и смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Коронавирус
Новият подвариант на COVID с огнище в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
Вчера се върнах. Пълним са само кръчмите. Денонощно.
50
0
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 2 седмици
"Абе това конспитата не можете да мислите изобщо, или просто без да мислите ви е по-лесно?" Определено на теб мисленето не ти се отдава. Нямаш аргументи, затова се опитваш да обиждаш. Нормално за елементарни хора като теб.
49
0
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 2 седмици
"Боледуваш докато си жив или се ваксинираш." Всички в Гърция са ваксинирани и сега там има огромна вълна. Нещо тръденията ти не почиват на реалните факти.
48
0
 
0
 
! Отговори
НИЩО преди 2 седмици
ИМ НЯМА-ТЕ СА ТАРИКАТИ
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ахой, слагай си петнайстия бустер и мълчи.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали всички в Гърция се бяха ваксинирали и това щеше да ни спаси? какво стана?
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин - и тебе скоро ще те излекуваме - от живота
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, уви. Повечето хора имат къса памет. На това разчитат пропагандаторите на ковид и ваксините. На гърба на които бялата мафия печели луди пари. Но те забравят едно - има Бог и вече са адски прецакани да плащат дкъпа цена за греховете си.
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ахой, общество НЕлюбимо антиваксърско! Все същите глупости ръсите, все същите спихнати мозъци имате. Тъй ли не измислихте нещо нова - ама хала да са ви глупостите - носите си алуминиевите шапки и ич да не ви пука. ;)
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ковид никога не е изчезвал, че да се завръща. Той е тук, протича на вълни, летните температури изобщо не му пречат. Все по-заразен и все така гаден. Боледуваш докато си жив или се ваксинираш.
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахааааа, тая статия събуди заспалите ковидпропагандаторки, дето са по професия лекарки, или медицински сестри. Бяха провесили носове, щото далаверата им секна. Надяват се пак да крадат, ама нъцки. Пишете, пишете, ние ше четем и ще се смеем. Щото хитрата сврака с двата крака. Хахааааааааааа
40
3
 
8
 
! Отговори
хи хи преди 2 седмици
С какво се пълнят?
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо за доживотния имунитет да се из...ре оня , дето щеше да си яде дипломата ако вирусът не изчезнел до лятото на 2020? Вече 5 години върлува и взема нови жертви.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Лично познавам няколко дето починаха от ковид... От обикновен грип не познавам и един който да е починал! Конспирация, ама няма да се върнат" - Аз пък познавам починали от грип и то доста преди Ковид да се появи. Има си и статистики, но ти понеже не си конспи не четеш такива неща и очакваш по телевизията да те информират. Нали си ваксиниран. Защо тогава те притеснява Ковид? За мен НЕваксинирания Ковид приключи още 02.2022. За теб явно не е. Страх ли те е от Ковид или ваксата? Защо така?
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Рендето, конспи, най-обикновен летен грип е сега! Преди 3 години маса такива умници като тебе си отидоха, щото "всичко било конспирация"... Лично познавам няколко дето починаха от ковид... От обикновен грип не познавам и един който да е починал! Конспирация, ама няма да се върнат
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кръщавайки го Флирт, си е чиста подигравка с хората, може да си представите какво им е мнението за човечеството
35
8
 
7
 
! Отговори
Историята преди 2 седмици
досега показва, че основните виновници за пренасянето на Ковида в България са екскурзиантите, Здравното министерство, че не е осигурило карантини и стопиране на заболелите да влизат в България. Това бездушие към останалите граждани е порочно иотвратително. Умират невинни, нищо не подозиращи , заради кефа на негодници и управници. Бездушни ***, заради такива като. вас си отидоха хиляди хора. И това се драска за Българин Отиде сестра ми, съученици, колега едва оцеля, , аз бях на кислород.
34
7
 
13
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Най-обикновен летен грип..., но мечтите на Биг Фарма от времето на Ковида не изчезват, напротив, като нищо могат да ни спретнат нещо "Ново"!!!! Казват, че: "Апетита идвал с яденето"!!!
33
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ей, тия излизаха с СМС-и, помните ли? Какви овце, какво чудо!
32
5
 
12
 
! Отговори
До долния шаран преди 2 седмици
Търпение чадо....тик-так, тик-так, тик-так....С благодарност за участието, добрия чичко Бил.