Седмични наброски

За Коледа, новите министри и цената на винетките
19 дек 2015 12:12, Красимир Ангелов
27

Всички са зад гърба на новия правосъден министър. Снимка: БТА

До Коледа остава по-малко от седмица, но случките и случаите у нас нямат намерение да излизат в коледна ваканция. България вече си има нов правосъден министър след седмица терзания, правителството скрепи парламентарното мнозинство (докога обаче), а любимият министър по рейтинг Лиляна Павлова представи най-омразното си произведение в последните години – скъпата винетка от 97 лева. На фона на това родната футболна гордост "А група" остана и без отбора на Литекс и едва с 9 отбора... Така че нека преди да се отдадем на трапезата и да захванем коледните и новогодишните празници, да отбележим най-важните събития в страната за изминалата седмица.

Безспорно тема №1 за изминалите близо 10 дни бе оставката на правосъдния министър Христо Иванов и неговата смята с Екатерина Захариева, както и последвалите драма с подкрепата или не на Реформаторския блок. За радост, новият правосъден министър е на "ти" с новите си задължения, влиза с летящ старт, което има доста предимства. Екатерина Захариева вече бе 2 пъти вицепремиер и служебен министър на регионалното развитие в двата служебни кабинета на президента Плевнелиев. Във второто, съвместно с тази длъжност, беше и министър на инвестиционното проектиране. С две думи – професионален министър, универсален министър. Разбира от строителство и пътища, разбира и от право, и от финанси ще разбира, ако се наложи. От вътрешните работи и сигурност не е задължително да разбира, то се вижда. Изобщо универсалността на Екатерина Захариева ни напомня за един от най-ключовите министри по царско време – Николай Василев, който първо бе министър на икономиката, после стана министър на транспорта и съобщенията, а накрая стана и министър на държавната администрация и административната реформа. Разбира се обаче, в момента най-важното е да пожелаем успех на г-жа Захариева в тежката битка за съдебната реформа, от която май зависи дори съдбата на кабинета.

И като стана въпрос за последното, не може да не отбележим и политшизофренията, която обхвана Реформаторския блок. Радан тук, останалите там, министри си тръгват и остават. И както активни потребителите на социалните мрежи побързаха да отбележат, РБ се разпадна на Р и Б – Радан и Бойко. А дали раздялата няма да завърши с нов годеж – само времето ще покаже. Ясно е обаче едно – Радан Кънев се готви за буден десен опозиционер, включително и в собствената си партия. А накъде ще го отвее вятърът през 2016 година предстои да видим.

Но да оставим партийните борби засега и да се порадваме на приятните теми около наближаващите празници. Например ето – може да ви дадем прекрасна идея за коледен подарък – винетка! При това коледен подарък както за любим човек, така и за колата му, а също така и за държавата! Един подарък – много емоции, щастие за толкова много хора. В крайна сметка щастието ще се върне и върху вас, защото след като догодина и дупките изчезнат, нещата все повече ще започнат да се нареждат. А какво по-хубаво от това? Замислете се – по старите пътища дупки няма, а вие летите с 10-годишната си нова кола към родното Черноморие, което вече е най-чистото на Балканския полуостров! Ех, каква хубава ще бъде 2016 година!

Даже с новата винетка може да има и специална промоция-подарък от министерството на Лиляна Павлова за пътуващите по реално единствената напълно завършена истинска магистрала – Тракия. Например който си закупи винетка за следващата година до края на януари, може да получи една седмица безплатен чадър и шезлонг на плажа в курорт по родното Черноморие през лятото. Така хем ще заведем повече туристи на вече кристално чистото ни море, хем хората ще чувстват, че са на аванта от новите винетки и ще се блъскат да си ги купят още сега. И да ги подаряват на приятели и роднини, да ги подаряват... Хубаво ще бъде обаче, като става въпрос за море, подобна промоция да няма за магистрала Струма, защото там ще пътуват гъзарите, които отричат родното Черноморие и премиерската заръка и отиват на пътуват в съседна Гърция. Която, внимание шофьори, също ще въведе винетки! В южната ни съседка се въвеждат специални стикери с чип за всички коли в страната, включително и тези с чужда регистрация. Така ще отпадне плащането на тол такси по магистралите. Така че аванта няма да има и в Гърция. Е тогава как да не ходиш по родното море, а? Хем по-чисто (а дано?), пък и с новата хубава винетка...

За съжаление последната седмица бе белязана и с един огромен скандал в родния футбол, завършил с изваждането на отбора на Литекс от А група. Заради изваждането на отбора по време на мача с Левски, четирикратните шампиони на България вече няма да водят люти дербита с Левски и Лудогорец в родния футболен ешалон, а мнозина вече видяха и готов сценарий за сливането на отбора от Ловеч и ЦСКА. Появиха се и варианти за новия отбор – дали ще се казва ЛиЦСКА, или пък може би ЦСКекс. Дали ще има 31 или 35 титли, както и дали най-голямата загуба в историята на „армейците“ с 8:0, допусната в Ловеч, вече просто няма да се води загуба в двустранна игра.

Какви са намеренията на Гриша Ганчев наистина ще трябва да изчакаме и да видим, но е повече от ясно, че феновете на ЦСКА не са изобщо навити за подобна крайна мярка и едва ли ще се съгласят да припознаят евентуалния нов отбор. Тревожното обаче е и друго – в четвъртък ръководството на Левски поиска оставката на ръководството на БФС и нов конгрес на футболната централа. И то в дните, точно преди празниците! Ама може ли така, господа! Оставете хората поне да си отпразнуват празниците, те точно на маса са най-силни. И като станат от масата и танцуват на Преслава също са силни. Даже тогава може би повече. Лошото е, че в любимата песен на Боби се пее така:

"До синьо ме целувай, като за финал,
до синьо ме прегръщай, като полудял".

Синьо, финал, конгрес. Случайност? Не мисля :)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Седмични наброски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
набро̀скаЗначение на думата наброскаж. Книж. Бегло набелязан, нахвърлян текст или рисунка; набросък.
20
1
 
5
 
! Отговори
More преди 8 години
Za kakvo kriete smartta na bg pisatel i humorist? I ot umrelite li vi e strah?!
19
0
 
3
 
! Отговори
БОКО преди 8 години
Защо четвъртата властне отделят и ред от изказването на Путин за Южен поток и реакцията на Българското превителство
18
0
 
6
 
! Отговори
Krematorium преди 8 години
Vinetkite i 20%dds umriaha. Mir na *** im.
17
0
 
6
 
! Отговори
от екрана преди 8 години
Казвам се Лиляна, на 38 , министърка, често преяждам. ... Ми, хапва ми се!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих ти казал как разбрах, но предпочитам сам да помислиш. Не е трудно да се сетиш.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе това комунист-социалист си е диагноза . Ти как разбра за какво са харчени парите като те не стигат само за ремонт . Или щом си от БСП всичко зноеш и можеш. Жалка картинка .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-назад сме, защото не търсим сметка как и за какво се харчат НАШИТЕ ПАРИ!
13
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До 12. Ти *** ли си по рождение или си карал специални курсове?Тук не става въпрос, че цената на винетката е висока, а че парите от тях, респективно от нас, не отиват по предназначение!Плащам уж за подобряване на пътната инфраструктура, а парите отиват в нечий джоб!Оказва се, че повече от 50% от приходите от винетки за изминалата година са отишли някъде!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук изобщо не става въпрос дали имаш 100 лева за винетка или не. Става на въпрос, че за тези пари получаваш едно голямо нищо. Когато искаш да подкараш една тромава стара парна мащина не и отвиваш вентила с парата от раз и до край! Ако разбираш.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само вчера според КАТ от София са се изнесли 200 000 автомобила. Е нали нямате пари за винетки , а за бензин как намирате. И това беше организиран протест от мафиотите срещу Борисов , ама вече не става нищо . Само по празниците ще дадеш 100-200 лв. за бензин и за софри още толкова , ама ревеш за 8 лв. на месец .
10
12
 
4
 
! Отговори
стилянка преди 8 години
Щом и ти *** имаш две коли какво да те коментирам . Като не ти харесва има влакове , автобуси и велосипеди . Винетката е за културни шофьори , а не за каруцари .
9
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати и лицемерите сме.За цигари ,можем да даваме по пет лв. на ден,а осем на месец за винетка на месец не можем !Ето заради такова мислене сме все най назад!
8
2
 
9
 
! Отговори
стилиян преди 8 години
имам две коли купувах 2 винетки по 65 са 130 сега ще си купя една тоест 97,така ще е караме лили така вместо 130 сега 97 щот сте много хитри,
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свинетката достатъчно ли е угоена за празниците?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАХАХАХА първата снимка говори много.
5
2
 
18
 
! Отговори
Герберска наглост преди 8 години
Лиляна Павлова е толкова нагла, че може да бъде ползвана за единица за наглост. Това, обаче, не е пречка в ГЕРБ, а голям плюс. ГЕРБ е партията на некадърните пребоядисали се комунисти. Лилянчето е внучка на партизанин от Чавдар и виден член на ЦК на БКП. Тя пък е виден антикомунист и член на "дясна" партия. Такива неща са възможни само в Тикваленд.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тези винетки. Стана ясно, че няма да си ги купуваме или поне аз, защото не са задължителни.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари от Позитано 20 с такива червени *** стигнахте до фалит . Имам чувството , че това е селския *** от Иван Вазов .
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червения *** продължава с пред коледните си тъпни . Толкова елементарен човек не става и за *** за зеле .