Пиете твърде много вода? Кои са 4-те знака, че прекалявате

Пиенето на твърде много вода е нездравословно
26 апр 2024 21:45, Теодора Драгоева
9
Пиете твърде много вода? Кои са 4-те знака, че прекалявате
Снимка: iStock

Непрекъснато ни напомнят за ползите от това да останем хидратирани, но пиенето на достатъчно вода може да бъде трудно, дори ако постоянно се подсещате за това. Но може ли пиенето на твърде много вода да е вредно за вас? И ако е така, как да разберете, че сте изпили твърде много?

Свръххидратацията може да причини симптоми, вариращи от леки и досадни до животозастрашаващи. Добрата новина е, че докато пиенето на още няколко чаши вода в допълнение към обичайната ви хидратация не е лошо нещо и леката свръххидратация няма да ви изложи на някакъв изключителен риск. По-скоро животозастрашаващите рискове се крият в пиенето на прекомерни количества вода, особено когато се комбинира със загуба на ключови електролити.

„Пиенето на твърде много вода може да доведе до състояние, наречено хипонатриемия, което е опасен спад в нивата на натрий в кръвта“, казва Кристин Коскинен, диетолог в Ричленд, Вашингтон.

Натрият е важен електролит, който действа като регулировчик на трафика на тялото, като регулира къде се разпределя водата в организма и колко се изпраща в пикочния мехур. „Въпреки че е относително необичайно да се постигне интоксикация с вода, това може да се случи, ако изпиете повече от това, което тялото ви може да отдели“, казва Коскинен.

Ситуациите на хипонатриемия са редки, но когато се появят, това обикновено е при спортисти с ултраиздръжливост или хора със специфични здравословни проблеми. Животозастрашаващият сценарий се случва по време или след пристъпи на екстремно изпотяване и загуба на течности, когато някой се хидратира с обикновена вода вместо комбинация от вода и електролитни заместващи напитки. Докато водата е най-добрият избор през повечето време, има ползи от консумацията на спортни напитки, които съдържат електролити като натрий и калий, когато условията допринасят за прекомерно изпотяване.

За ултраиздръжливите спортисти спортните напитки обикновено са необходими, за да поддържат баланса на течностите и електролитите.

Интоксикацията с вода и хипонатриемията не са проблеми, за които повечето хора трябва да се тревожат, когато става въпрос за ежедневна хидратация. Това е така, защото тялото ви естествено ще ви накара да забавите или спрете приема на вода, като предизвика тези леки и леко досадни странични ефекти.

А какви са признаците, че пиете твърде много вода разберете от Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: пиене на вода
Още от За да се разбираме
Как да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Статията съдържа важно послание, не прекалявайте с водата и т.н. Аз обаче не разбирам какъв е тоя вой в коментарите и на какво пак се обидиха дъртаците та пак зачекнаха темата с демокрацията. Цитирам: "Тва е демократичното зомбиране - върви и през минута...". Пак някви русофили били дайеба!
4
1
 
5
 
! Отговори
Ристо преди 1 седмица
Затова пийте твърде много ракия, а не твърде много вода.
3
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Айде сега и водата вредна!? Боже мой! Тея автори съвсем откачиха!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тва е демократичното зомбиране - върви и през минута надига пласмасенто шишенци да отпие глътка. Вероятно си представя, че е особено вървежна и интересна, а всъщност е глупава и дразнеща.
1
2
 
10
 
! Отговори
Фукня преди 1 седмица
Аз пия толкова много вода, че съседите ми се оплакват, че като лапна чyчypa на чешмата и като почна да гълтам, в целия квартал водата спира и е така с часове наред.