Откриха непознат вид мухоморка в столичния Западен парк

Гъбата расте в началото на лятото близо до тополи
24 юли 2024 16:07, Петър Бойчев
18
Откриха непознат вид мухоморка в столичния Западен парк
Снимка БАН

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българска академия на науките (БАН) откри непознат за науката вид гъба в столичен парк. Доц. д-р Борис Асьов и негови колеги от Турция, Франция и Чехия се натъкват на странни на вид мухоморки в Западния парк в София.

Последвал анализ показва, че тези гъби притежават уникални ДНК-последователности.

Видът е намерен в още две находища в България и едно в Турция, а проведено търсене в гъбни колекции довежда до намирането на материали, събирани по-рано от Чехия и Франция, но останали неопределени до момента.

Изследвайки събраните образци, учените установяват, че освен различни ДНК-последователности, гъбата има и уникална комбинация от морфологични особености. Те не се срещат при никой известен досега европейски вид мухоморка.

Новият вид е наречен с латинското название Amanita amplivelata или на български широковолвена мухоморка. Името е избрано заради широката торбичка, обвиваща основата на пънчето.

"Новият вид е от групата на сурогризките. Сред тях засега не са известни отровни видове. Все пак на доскоро описан вид, при това мухоморка, безопасността е винаги неизвестна и трябва да се подхожда със здравословна доза предпазливост", коментира Борис Асьов относно дали новооткритата гъба е годна за консумация.

Новият вид може да бъде видян лесно в Западен парк в София, където се среща от началото на лятото до късна есен в близост до тополи, с които явно се намира в съжителство. Други райони в България, където се среща, са край селата Караполци и Ездимирци.

Откритието на новия вид мухоморка е направено по българо-турски международен проект, подкрепен от БАН и Съвета за научни изследвания на Турция (TÜBİTAK).

Статията за откритието е публикувана в престижното научно списание Phytotaxa, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става ясно от статията, че се е събрал международен екип да откривателства в софийските паркове. Авторът ли нещо не е разбрал или не може да формулира мисълта си? Как се открива нещо, което лесно може да бъде видяно?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как са открили нов вид, като вече го е имало в Турция, Чехия и Франция? Дори в стари гъбени колекции! Какво точно са открили, нов начин за отмъкване на средства ли?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как да не е нова тази гъба бе? Нали тия така наречени доценти, трябва да получават заплати за изследване и да се хвалят: Виждате ли народе: "Открихми нов вид Мухоморка" за който си нямате напредстава, какво велико откритие е това! Това е Мухоморака от времето на Ноевеия Ковчег и още никой не я е видял. Ние доцентите я открихме в Западния Парк, понеже народа няма очи!
14
0
 
1
 
! Отговори
Гъбарски поздрав преди 1 месец
Още ли си жив?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печени стават. Може и по пръстите да никнат.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-подходящо е да се каже "откриха неописан вид". Защото гъбата си съществува отдавна, не е нов вид, а просто не са я изследвали и описали.
11
3
 
15
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
меню в ресторант: гъби по селски (заплащат се предварително) !
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има я и у наше село, ама не е мухоморка тая гъба на снимката. Не всяка гъба с голяма торбичка е мухоморка.
9
3
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Айде нема нужда. Нов вид друг път. Такива съм ги ритал по баирите още едно време.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох,със свекито
7
0
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
До Дин Дзън: Предвид какво чудо са повечето братовчеди на гъбата (поглеждаш генуса Amanita и се чудиш кое не е отровно), не бих пробвал да я ям, не и преди малко експерименти с айде-да-не-казвам :).
6
1
 
1
 
! Отговори
Агрипина преди 1 месец
Фаща мила.
5
2
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Трябва от БАН да си оправдаят лешперенето, скалъпват такива "сензации" и имитират дейност като наближи време да им се гласува бюджет .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фаща ли ?
3
4
 
11
 
! Отговори
Добропожелател преди 1 месец
Тъщите от Люлин да подхождат с особено внимание към гъбите с ориз или пържолите с гъби, поднасяни от тунинговани те им снахи. Ще се отрази благоприятно за живота им и за поддържане на семейния климат, ако преминат на различни диети поне до края на октомври.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тва е шоплукос бензинос, расла под изпаренията на шопските таралясници
1
4
 
4
 
! Отговори
Дин Дзън преди 1 месец
Става ли за ядене?