Черен шоколад с над 70% какао е полезен за здравето

Изкушението е богат източник на фибри
21 сеп 2024 19:05, Инна Ангелова
6
Черен шоколад с над 70% какао е полезен за здравето
Снимка: Pixabay

Ученият и професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон Тим Спектър твърди, че любимото ви сладко лакомство може да има големи ползи за здравето ви - при условие че съдържа над 70% какаова маса. Според основателя на здравното приложение Zoe и автор на новата готварска книга “Храна за цял живот“ похапването на черен шоколад може да предотврати сериозни здравословни проблеми, съобщи Mirror.

Магията се крие в полифенолите - вещества, открити в шоколада с високо съдържание на какао, които помагат за намаляване на възпаленията - което потенциално може да предотврати заболявания като деменция, артрит и диабет. В последната си публикация в Instagram професор Спектър написа: “Всеки обича шоколад“.

“Аз знам, че го обичам, и нямах нужда книгата ми да ми го казва. Но писането на книгата ми разказа много повече за това какво има в шоколада, което е не само вкусно, но всъщност е полезно за нашето здраве. И става дума за шоколади с добро качество, с над 70 % какао в него, защото всичко това е от растение, а самите зърна са пълни с полифеноли, които се увеличават чрез процеса на ферментация. Така че тези полифеноли са наистина полезни за нас и ни дават много от предимствата на консумацията на шоколад“, добави той.

Спектър посочи, че първокласният шоколад е не само удоволствие за вкусовите рецептори, но и средство за увеличаване на приема на фибри, което е от решаващо значение, тъй като 90% от хората не достигат препоръчителните 30 г фибри дневно. Той твърди, че увеличаването на количеството фибри с 5 г всеки ден може да намали значително кръвното налягане, дори повече от солта.

“В шоколада има и фибри, а нормална порция черен шоколад съдържа над два пъти повече фибри от еквивалентната филия пълнозърнест хляб. Така че шоколадът е чудесно нещо, което можеш да си вземеш като малко лакомство в края на деня, знаейки, че освен че е изключително вкусен, той е и много полезен, и аз със сигурност му се наслаждавам“, каза диетологът.

“Какаото е богат източник на полифеноли като флаваноли, които действат като ракетно гориво за чревните микроби, като засилват растежа на полезните чревни бактерии и намаляват броя на патогенните или лошите бактерии. Едно проучване установи, че общото съдържание на полифеноли в какаото на прах надхвърля това на така наречените „суперхрани“ акай, боровинки и нар“, заяви Спектър.

“Едно от нещата, които винаги изненадват хората, е колко много фибри има в шоколада - около 712 г в 100 г черен шоколад със 70% какао, чийто процент се увеличава с увеличаване на какаото. В 85-процентното блокче Lindt се съдържат 15 г фибри на 100 г блокче или 6 г на 40 г порция“, обясни професорът.

“Това са значителни количества, когато си спомните, че средният европеец консумира общо 15 г или по-малко на ден, въпреки че не ви предлагам да замените зеленчуците с черен шоколад. Някои шоколадови блокчета съдържат емулгатори, така че е най-добре да проверите етикета и да изберете най-високия процент, който можете да ползвате, за да намалите до минимум съдържанието на захар и да увеличите съдържанието на полифеноли и фибри“, добави Спектър. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от За да се разбираме
Как да изглеждате скъпо облечени тази есен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Той твърди, че увеличаването на количеството фибри с 5 г всеки ден може да намали значително кръвното налягане, дори повече от солта." - не знаех, че солта понижавала кръвното, мислех, че е обратното
5
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕДИ преди 28 минути
на фибрите им казвахме трици. Има ги в изобилие на всяка мелница, на много достъпна цена.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
Все пак не трябва да се прекалява. Аз се предозиране преди време с такъв шоколад и по ръцете над лактите ми се появиха няколко пъпки, които много трудно зарастнаха. Сега внимавам-колкото и да обичам този шоколад...
3
0
 
6
 
! Отговори
Веган преди 1 час
Най полезна е прясната люцерна, освен това е безплатна. Може да си пасете на воля по цял ден, замества напълно хлябът и животинските продукти
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз ям шоколад Милка на 2, 00 лв. :)))
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 1 час
Ах, нима? Кога го откри това? Свери си часовника, новината е от преди около 20 години :)