5 признака на пасивно-агресивната личност

Те подмятат обиди помежду другото
20 окт 2024 23:00, Михаела Лазарова
6
5 признака на пасивно-агресивната личност
Снимка: Istock

Пасивно-агресивни хора има навсякъде около нас. Те могат да са наши приятели, колеги, дори наши половинки, хора от семейството ни. За повечето от нас е лесно да забележим кой е отявлено агресивен към нас, но пасивната агресия често остава прикрита задълго. Невинаги успяваме да забележим знаците, които издават пасивно-агресивната личност. В много случаи признаците в поведението на такива хора могат да останат скрити дълго време, докато осъзнаем как всъщност се отнасят с нас и как подхождат по пасивно-агресивен начин.

Пасивно-агресивната нагласа се характеризира с индиректно изразяване на враждебност, злоблива критичност без добри и градивни намерения. Ще я забележите по фините обиди, тънките намеци, мрачното поведение, несклонността към приемане на чужди гледни точки и мнения, прекалена упоритост, инатливо неизпълнение на поставени задачи. Признаците могат да са много.

Вижте кои са 5-те най-издайнически признака сред всички останали, които издават пасивно-агресивната личност.

1. Наказание с мълчание.

Пасивно-агресивните личности обожават мълчанието като оръжие. Те наказват с мълчание всеки път, когато искат да ви пречупят и да ви накарат да съжалявате, да се съгласите с тях, да изпитвате вина по някаква причина. Мълчаливото отношение е начин пасивно-агресивните хора да ви игнорират, отказвайки да отговарят на въпросите ви, опитите ви да общувате с тях. Те се дистанцират физически и емоционално като не ви говорят, докато ви накарат да се пречупите по начин, който те искат и целят. Този тип поведение е много характерен за пасивно-агресивните личности.

2. Те подмятат обиди помежду другото.

Ако сте директно обидени от някого, веднага ще забележите това. При пасивно-агресивните хора обаче обидите могат да останат незабелязани или да си дадете сметка за тях на по-късен етап. Те ги подмятат по умел начин, който ви кара да се чувствате объркани и да не осъзнаете веднага какво точно ви се случва. Пасивно-агресивните личности умеят да вмятат хапливи и злобливи забележки по начин, който да остане незабелязан, но да нарани точно там, където най-много боли.

Източник: 5 издайнически признака на пасивно-агресивната личност 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Общество
Разкриха крупна схема за измами с кредити
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Лека нощ.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Звучи ми като половината офисджии от Бизнес парка. Смешняк уж правят, ама се заяждатидаже провяват малко "агресия", когаъо им кажеш да си мълчат и да си гледат работата, вместо да ти хабят времето с глупостите си. Едон ме заплаши, да внимавам, че бил на "уроци" по "шушичу" или нещо, дето май е гледал в нета. Помолих го, да отидем в една зала и да се снимаме, да видим разликаъа между "уроци" и тренировки. Ония отиде и се оплака на HR. Мен ме уволниха, но на него му счупих ръка, така че сме квит.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Асан Василев е пасивно-агресивен гей :)))
3
1
 
1
 
! Отговори
И още нещо преди 2 часа
Всеки има сред колегите си поне един такъв субект. Затова е много неприятна последната от посочените техни черти - винаги се провалят накрая и не успяват да спазят крайни срокове. Той прави всичко възможно, за да бъде включен в добри колективни проекти и в перспективни планови, също колективни задачи. Но когато наближи крайният срок се оказва, че не е свършил никаква работа или е поработил малко, но некадърно. И всички останали са принудени да му довършват работата, за да няма провал.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Нима!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 3 часа
Ужастни са хората с такъв характер дгеб