Магията на народната музика и гъдулката

За музиката разказва още Борислав Гълъбов
4 авг 2024 14:00, Инна Ангелова
6

“Гъдулката е абсолютно български инструмент, който има много стари славянски корени. Бих казал, че е най-трудният от нашите народни инструменти, защото неговият тон не е фиксиран и трябва да имаш много добър музикален слух, за да можеш да изпълняваш музика”, разказа музикантът Борислав Гълъбов.

В неделното издание на “България сутрин” гъдуларят сподели, че по специфика музикалният инструмент се доближава до цигулката - има много трудни и трябва отдаденост и много часове свирене.

Музикантът споделя, че първо е започнал да пее в детски ансамбъл в родния му град Пазарджик. По-късно неговите учители го насочват към гъдулката.

“Солист съм на оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Последният ни албум “Възраждане” беше представен в България, предишните ни албуми представихме в Швейцария със съпругата ми. Намираме стари пазарджишки песни, които възраждаме благодарение на наши приятели, познати, възрастни хора. Трудно се намират, но ги има, някои откликват, други не, пазят си ги като тайна”, каза Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Гъдуларят каза още, че в момента в България има голям проблем с народните инструменти, особено с гъдулката, защото децата нямат търпението да се учат да свирят.

“Най-трудното е, че трябва да се повтарят различни мотиви по много пъти, за да може да свикне ръката с движението и ухото със звука. С моята съпруга създадохме школа, имаме повече деца, които пеят, но някои и свирят. Има голяма носталгия и хората си искат старите песни, които липсват в тяхното ежедневие”, допълни гъдуларят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Всички български народни инструменти, които държим в ръцете си имат български корени и произход. За останалото: поклон, Гълъбов! Ето, че нема нужда да прайте партия, за да направите възраждане. Аз винаги съм твърдял това, че възраждането е изблика на онази неинституционализирана духовност, която носим като българи, която е вътре в нас и която чака да и дадем път.
2
0
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Гъдулката както и другите български традициони инструменти са с корен Индия,Пакистан,Персия,Има го в учебниците по инструментознание,изучава се в Котел и Широка Лъка.Къде го е учил въпросния Борислав и защо дрънка глупости само той си знае?В този вид с подгласници да,като структура и звукоизвличане обаче друга е истината!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя ще ми разправя, че Гъдулката имала много стари "СЛАВЯНСКИ КОРЕНИ", а не БЪЛГАРСКИ! Стига с тая КОМУНИСТИЧЕСКА измишльотина - СЛАВЯНСКИ КОРЕНИ..... СЛАВЯНИ ПО ЗЕМЯТА НЕ Е ИМАЛО..... ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДИН СЛАВЯНСКИ ЦАР и ИМПЕРАТОР ПО ЗЕМНОТО КЪЛБО .... Има.... ето ги - Карл Маркс, Ленин, Сталин от миналия век свирили на славянска гъдулка..... Пукний се по тиквената глава *** пропагандна .... ГЪДУЛКАТА и ГАЙДАТА СА БЪЛГАРСКИ!.....