Ноел винаги е бил по-богатият брат: Колко пари имат в сметките си Oasis?

Разводите ли ги накараха да се съберат?
2 сеп 2024 18:30, Нели Христова
9
Ноел винаги е бил по-богатият брат: Колко пари имат в сметките си Oasis?
Снимка: БГНЕС

"Няма начин", заяви Ноел Галахър само преди пет години, когато го попитаха дали някога ще свири на друг концерт с брат си Лиъм. "Ако имах само 50 лири в джоба си, бих предпочел да свиря на улицата. Няма начин, не мога да го направя."

По-големият от братята говореше след може би най-язвия от многобройните сривове на Галахър. И все пак миналия вторник, когато военните действия бяха прекратени или поне бяха поставени на пауза, научихме, че лошите момчета на бритпопа – сега на 57 и 51 години – ще се обединят следващото лято за 14 концерта.

Бързо след това се появиха умопомрачителните спекулации, че шоуто може да вземе до £400 милиона в боксофиса, със стотици хиляди фенове на средна възраст, нетърпеливи да върнат часовника назад в 90-те години на миналия век и да изпеят Champagne Supernova, Wonderwall и Don't.

Мащабът на търсенето обаче доведе до огромни технически проблеми на уебсайта на Ticketmaster в събота сутринта, оставяйки феновете да се ядосат и да критикуват групата и сайта за "измамните" цени.

Завръщането на Oasis е изключително доходоносно за братята Галахър, особено след толкова дълга пауза.

Но защо да го правя сега? Всичко ли е заради парите? И какво ни казва турнето за финансите на братята?

В продължение на няколко години в средата на 90-те, братята Галахър бяха на върха. Oasis отбеляза осем номер 1 сингъла, осем номер 1 албума и шест награди Brit.

Историческите отчети на Big Brother Recordings, основната компания на групата, показват, че в своя пик в групата обикновено са печелили около £9 милиона годишно  – големи пари за музикалния свят в дните преди Тейлър Суифт и Ед Шийрън.

Връхната точка за Oasis идва през август 1997 г. с издаването на Be Here Now, техният трети албум. От него бяха продадени 663 400 копия за три дни и стана най-бързо продаваният албум в британската история.

Всичко това помогна на братята Галахър да се класират в годишния списък на най-богатите хора на Sunday Times. До 2009 г., когато Oasis се разделят след още един братски спор, общото им богатство се изчислява на £52 милиона.

В годините след раздялата богатството на Галахър нараства, тъй като продажбите на албуми на Oasis продължават и Ноел вкуси успеха с последвалата си група High Flying Birds. Дебютният албум на групата беше вторият най-продаван рок албум в Обединеното кралство за 2011 г. след Mylo Xyloto на Coldplay.

Музикалният успех на Ноел обяснява защо общото богатство на Галахър се е повишило до £60 милиона до 2018 г.

Групата наследник на Лиъм, Beady Eye, се раздели след пет години. Техният сингъл The Roller достигна 31-во място в британските класации. Неговите три солови студийни албума по-късно оглавиха британските класации между 2017 и 2022 г.

Ноел винаги е бил по-богатият брат - и по-комерсиално настроеният. По-големият Галахър беше основният автор на песни, така че винаги е получавал лъвския пай от възнагражденията от продажби на албуми и сделки със звукозаписи.

Голямото банково салдо на неговия брат очевидно дразнеше Лиъм. През 2016 г. той беше попитан дали брат му ще стигне до премиерата на документален филм за Oasis. "О, не, той няма да е тук", отговори Лиъм. "Той е в една от неговите наистина, наистина, наистина, наистина, наистина, наистина, наистина, наистина големи къщи."

Финансовите записи, подадени в Companies House, дават усещане за пропастта между финансите на братята. Sour Mash Records, лейбълът, създаден от Ноел, за да публикува музиката му след Oasis, показва добри £3,4 милиона в баланса си. Основната компания на Лиъм има активи от само £83 389.

Но и двамата Галахър са преживели скъпи финансови удари по пътя си. Тригодишният брак на Лиъм с актрисата от "Смъртоносно оръжие 2" Патси Кенсит приключи през 2000 г. Размерът на бракоразводното споразумение никога не е бил публично оповестяван, но вероятно е седемцифрена сума.

Година по-късно Ноел се раздели със съпругата си, музикалната публицистка Мег Матюс, майка на дъщеря им Анаис. Техният съюз приключи със споразумение от 4 милиона паунда за Матюс - по 1 милион паунда за всяка година, в която двамата са били женени.

Раздялата на Лиъм с втората му съпруга, певицата от All Saints Никол Апълтън, завърши с плащане от £5,5 милиона на Апълтън през 2015 г. Съдебни документи разкриха, че тази сума представлява половината от богатството на по-младия Галахър по това време. Същата година той също се съгласи да плаща издръжка за двегодишната си дъщеря Джема от Лиза Горбани, за която се говори, че ще му струва £3000 на месец. Той има още три деца, Ленън от Кенсит, Моли с певицата Лиза Муриш и Джийн с Апълтън.

Двойката също така натрупа 800 000 британски лири съдебни сметки - сума, описана като "явно прекомерна" от председателстващия съдия.

Въпреки това цената на тази съдебна борба изглежда скромна в сравнение с развода на Ноел с втората му съпруга Сара Макдоналд. Това представлява споразумение от 20 милиона паунда за Макдоналд, която също така получи тяхната къща в Хемпшир. Двамата имат син Донован Рори Макдоналд Галахър, роден през 2007 г.

Докато двойката разделя активите си след 12 години брак, Ноел си резервира апартамент за £2500 на вечер в хотел Claridge’s в Mayfair. Сега той е купил апартамент в Мейда Вейл, западен Лондон, където колегите му музиканти Пол Уелър и Рони Ууд също имат имоти.

Лиъм и неговият мениджър, годеницата му Деби Гуитър, споделят имение на Тюдорите само на няколко мили в Хайгейт, северен Лондон. Той го купи за £4 милиона малко преди пандемията и ужаси жителите с планове за плувен басейн, както и стена с висока степен на сигурност и порти.

Двойката също наема имение с 11 спални в Котсуолдс за почти £17 000 на месец. Викторианската постройка от клас II има градина от 2,5 акра и сауна.

Лиъм притежава вила с шест спални на час път с кола от Кан в южната част на Франция. Той купи имота от 18-ти век миналата година за около £3 милиона от друг известен Ноел - телевизионният водещ Ноел Едмъндс.

Дали тези тежки разводи и вкус към лъскавия живот обясняват решението на братята да се обединят отново?

Няма съмнение, че шоутата през следващото лято ще увеличат финансите на братята, но разговорите за приходи от бокс офиси до £400 милиона изглеждат смели.

Ще има малко под 1,4 милиона налични билета за турнето Live ’25. Цените на билетите (включително таксите) ще варират от £73 до £270. Ако приемем, че средната цена на билета е 175 британски лири, това предполага приходи от бокс офиса от около £240 милиона. Ще има и пари, които да се печелят от правата за излъчване на шоутата, като Apple вече преговаря излъчване на концертите. След това идват и стоките. Цените на тениските, налични на уебсайта на Oasis, започват от £30. Неотдавнашното турне Eras на Тейлър Суифт спечели милиони от мегамагазин за стоки извън "Уембли".

Обявени са 17 дати в Обединеното кралство и Ирландия, но се очаква групата да обиколи и Европа, и САЩ.

Но дори най-известните музиканти обикновено печелят по-малко от половината приходи от своите турнета
. Места, промоутъри и агенти - всички те вземат своето. Въпреки това, братята Галахър трябва съвместно да изчистят £50 милиона след данъци от турнето си за завръщане.

Но има много по-голяма заплата - поне за Ноел.

През последните години звукозаписни компании и инвестиционни компании като Hipgnosis платиха огромни суми, за да закупят правата върху каталози на добре известни музиканти и групи. Queen наскоро продаде своите за £1 милиард. Фил Колинс и колегите му от групата Genesis получиха около £269 милиона за каталога си.

Ноел е наясно със златната мина, върху която може да седи. "Боб Дилън току-що продаде предишния си каталог", каза той преди три години. "Какво да направиш? Да го оставите на децата си? Те не ценят музиката. Или взимаш £200 милиона и си купуваш суперяхтата и Learjet и си казваш: "Вземи го, хайде!" Мисля, че второто."

Колко ценни са правата за песни на Oasis? Тези, които изкупуват обратно каталози, следят внимателно колко често се предават изпълнители на платформи като Spotify. В крайна сметка оттам се очаква да потекат по-голямата част от приходите.

Стриймингът на Oasis обаче не е сред първите. Radiohead, Fleetwood Mac и дори Gorillaz – групата на Деймън Албърн, наследник на Blur – всички имат далеч по-силни продажби от Oasis.

Но едно турне и може би дори нови песни имат потенциала да представят групата на ново поколение купувачи на музика и да повишат стойността на каталога на Oasis. Преди няколко години Ноел определи 2025 г. като първата, в която може да се осъществи подобна продажба: това е годината, в която той каза, че правата за публикуване на песните ще бъдат изцяло негови, както е посочено в техния договор за запис.

Продажба на правата върху песните на Oasis за стотици милиони лири звучи като генералния план на Ноел. Той просто трябва да поддържа сърдечни отношения с брат си още 12 месеца.

Робърт Уотс съставя The Sunday Times Rich List

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Хип-Хоп
Известен американски рапър почина след припадък на сцената
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 5000 лева заплата В кой склад работиш? В моя дават само 4к
4
0
 
2
 
! Отговори
5000 лева заплата преди 1 седмица
Аз имам към 17-18 хиляди евра в сметката.Боли ме сакса за бедняците
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия бездарници са същите като Ед Ширин само дето поне имат 1 песен догато онова евреиче и толкова няма
2
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Всъщност, билетите бяха на цени от 72 до 500 паунда преди таксата на тикетмастър. Така че сюетката горе-долу излиза.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от цялата история разбрах, че жените са къpлeжu. влизаш в брака само с дрехите на гърба си, а излизаш милионерка.