Шокиращо ли? 12-годишната Арифе иска да стане гражданка на Германия!

Германия открай време има притегателна сила за турците
4 май 2019 09:46, Елка Василева
222
Шокиращо ли? 12-годишната Арифе иска да стане гражданка на Германия!
Снимка: Дойче веле

Дванадесетгодишната туркиня Арифе казва на живо по телевизията, че иска да стане германка. Водещата изпада в паника, в социалните мрежи се надига вълна от възмущение. А всъщност думите ѝ казват всичко за състоянието на Турция.

Едно турско момиче казва пред камерите, че иска да учи в Германия и да стане германска гражданка. Социалните мрежи в Турция реагират бурно, привържениците на Ердоган са бесни на „родоотстъпничката". За тази история разказват „Ди Цайт", „Аугсбургер Алгемайне", „Дер Щандарт" и редица други немскоезични издания, пише Дойче веле.

В предаване на живо по телевизионния канал NTV, който е близък до турското правителство, водещата пита една ученичка за нейните житейски планове. Отговорът на 12-годишната Арифе Вилдан гласи: „Искам да следвам медицина в Германия, в университета в Кьолн. И след това може би да стана германска гражданка".

Шок и възмущение

„О, не!" - възкликва водещата и с леко нервен смях се опитва да замаже казаното от Арифе. Защото в Турция дори съвсем безобидните критични реплики за състоянието на страната могат да доведат до неприятни последици. Но за замазване вече е късно: в социалните мрежи избухва истинска буря. Мнозина коментатори и политици са шокирани от факта, че една тийнейджърка като Арифе не вижда в родината си перспектива за развитие. Националистите дори я наричат „родоостъпничка" и призовават родителите ѝ да бъдат наказани. А Арифе всъщност е сирак…

Германските медии отбелязват, че думите на 12-годишното момиче, произнесени точно на турския Ден на детето, са бръкнали с пръст в раната, тъй като огласяват песимизма на много турци относно днешното състояние на страната им. В същото време изявлението на детето предизвиква гнева на националистите, които виждат врагове зад всяко кьоше.

Известният публицист Джан Дюндар пише по този повод в „Ди Цайт": „Западът ни завижда, каза преди време президентът Ердоган на предизборен митинг. Тази завист била предизвикана най-вече от големите турски проекти - язовири, мостове, подземна железница, тунела под Босфора. (…) И сега изведнъж се оказва, че една млада туркиня иска да стане гражданка на Германия - на една страна, която толкова ни завижда."

Всъщност милиони турци преследват същата мечта като Арифе, пише опозиционният коментатор Йълмаз Йоздил във вестник „Сьозчу". Ако нищо не се промени, след няколко години на Деня на детето няма да се намери дори едно дете, което да седне в президентското кресло, каквато е традицията на този ден.

Все повече турци си тръгват

Факт е, че все повече талантливи и образовани млади хора напускат страната. Според статистическата служба през 2017 година са си тръгнали 254 000 души - с 42,5% повече от предишната година. Мнозина заможни турци изнасят парите си в чужбина, емигрират в САЩ и пращат децата си в тамошни университети. В Германия пък само през миналата година над 10 хиляди турски граждани са подали молба за политическо убежище.

Австрийският вестник „Дер Щандарт" припомня по този повод, че Германия открай време упражнява притегателна сила над турците. Светски настроените хора, които могат да си го позволят, често изпращат децата си в немските гимназии в Турция, за да се научат на дисциплина и да усвоят езика на Гьоте и Шилер.

Дори у верните привърженици на Ердоган германската мечта на Арифе предизвиква не само гняв и критика. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа Йенероглу написа в Тwitter, че политиците трябва сериозно да се замислят, след като млади хора в Турция искат да осъществят мечтите си не в родината, а в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Германиятурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
12
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Статията си е чиста европропаганда. Има го и обратния процес. Маса турци, и то даже повечето, се връщат обратно в Турция. И не само турците. А другите които остават в голямята си част намират турски фирми и шефове в Германия. И така се чувстват като у дома си. Турският етнос и дух завладяват Германия. И на много турци и местни германци вече не им се живее в Герамния. Та и на това момиче май бързо бързо ще й се изпари мечтата за живот в Турция.
25
0
 
31
 
! Отговори
Хърбел на Щърбел преди 5 години
Присмиваме се на комшиите, а нашите *** от кога са свалени? Те поне имат прираст и да избягат някои, поне толкова още ще останат и ще са на плюс, а тук е катастрофа.
24
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчинът където и да отиде си остава турчин както и децата му защото не го е срам и се гордее с произхода си. Така, че за Турция това не е проблем. Лошото е, че много българи се изнасят и дори те да си останат българи, то децата им вече се казват Пиер, Франк, Ханс и вече не са българчета.
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво общо имат с темата руснаци и русофили, че ги намесваш??.
22
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А русофилите защо се срамуват да кажат, че искат да са граждани на руския Гулаг ?
21
15
 
11
 
! Отговори
1945-та година преди 5 години
Германия е 80 % съсипана от съветските войски. Разрyшенията са огромни и ще са необходими 10 години да се възстанови. Трябва много работна ръка, която не може да се вземе от соц лагера и в Германия идват тyрски работници, които после остават да живеят там. Днес броят им е над 2 милиона и вече ще искат гражданство.
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се родиш жена в мюсюлманска държава е ад. Много добре се е ориентирала.
19
7
 
38
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Само преди месец младо момиче на 25 години завършило университет се хвърли от 8-ми етаж в Истанбул и загина на място. Не го стори от любовна мъка. Просто от години не можеше да си намери работа. И в същото време забрадена 40 годишна с мъжко лице от партията на Ердоган със средно образование е получавала по 6 хиляди лири на месец без да прави нищо. Единствената й "работа" е била ходене до банкомата. Нормално е момичето да иска в Германия.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !?!Еми аз ходя там на почивки, не да живея! Или за теб няма разлика? Много хора ходят на екскурзия и у Куба, там по твоята логика е екстра?Онзи ден се разходих по работа до Слънчака, не бях ходил от около 20г, няма такава отврат!
17
6
 
26
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 5 години
Нормално,кой нормален ще иска да живее при изтрещяли квадратоглави? Дето се зачулват и ходжата да ти вие от минарето в 5 сутринта?Зер си нямат часовници....Ама нашите бивши номенклатурчици мечтаят за такъв шериатски живот...и с радост биха го направили да стане факт
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия и без да знаеш немски ако знаеш турски ще се интегрираш.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да стане на 18 и да заминава, тъкмо до тогава турския може вече да е втори официален език в Германия
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция всяка година расте с милион. Има хора за напускане и за оставане. Това се нарича експанзия и разширяване на лебенсраума. Турчинът където и да отиде запазва идентичността си, такива като Арифе са пионерите които ще разширят Турция
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази е от СНР те винаги са против родината
12
8
 
23
 
! Отговори
Нане преди 5 години
Пропагандната машина работи на макс, по зле от комунизъм?!А не се казва, какво, ще завари Арифе в Кьолн... Там има ли още германци... Арифе пак, ще е при сънародници...
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в просперираща България всяка година 50000 хиляди млади хора напускат и стават европейци. 3-4 милиона вече го сториха.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кво да кажем за българския народ които се изнесоха в чужбина,хората за една ученичка проблем правят защо е искала да замине
9
1
 
28
 
! Отговори
Ако Ви успокоява преди 5 години
И аз искам да живея в Германия и да получа германско гражданство!На 55 години съм и очаквам с нетърпение 300 евро пенсия ,платени здравни грижи ,след години теглени здравни осигуровки и ток ,бензин и газ за покачването на които са ни виновни всичките !
8
21
 
23
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Pезняците бягат от скапаната им държава, а вие се убихте да ходите там по празниците и на почивки. Егати балъците :D
7
1
 
30
 
! Отговори
man преди 5 години
Ако цяла Африка и Азия се изнесе в Германия, какво ще стане?