Шокиращо ли? 12-годишната Арифе иска да стане гражданка на Германия!

Германия открай време има притегателна сила за турците
4 май 2019 09:46, Елка Василева
222
Шокиращо ли? 12-годишната Арифе иска да стане гражданка на Германия!
Снимка: Дойче веле

Дванадесетгодишната туркиня Арифе казва на живо по телевизията, че иска да стане германка. Водещата изпада в паника, в социалните мрежи се надига вълна от възмущение. А всъщност думите ѝ казват всичко за състоянието на Турция.

Едно турско момиче казва пред камерите, че иска да учи в Германия и да стане германска гражданка. Социалните мрежи в Турция реагират бурно, привържениците на Ердоган са бесни на „родоотстъпничката". За тази история разказват „Ди Цайт", „Аугсбургер Алгемайне", „Дер Щандарт" и редица други немскоезични издания, пише Дойче веле.

В предаване на живо по телевизионния канал NTV, който е близък до турското правителство, водещата пита една ученичка за нейните житейски планове. Отговорът на 12-годишната Арифе Вилдан гласи: „Искам да следвам медицина в Германия, в университета в Кьолн. И след това може би да стана германска гражданка".

Шок и възмущение

„О, не!" - възкликва водещата и с леко нервен смях се опитва да замаже казаното от Арифе. Защото в Турция дори съвсем безобидните критични реплики за състоянието на страната могат да доведат до неприятни последици. Но за замазване вече е късно: в социалните мрежи избухва истинска буря. Мнозина коментатори и политици са шокирани от факта, че една тийнейджърка като Арифе не вижда в родината си перспектива за развитие. Националистите дори я наричат „родоостъпничка" и призовават родителите ѝ да бъдат наказани. А Арифе всъщност е сирак…

Германските медии отбелязват, че думите на 12-годишното момиче, произнесени точно на турския Ден на детето, са бръкнали с пръст в раната, тъй като огласяват песимизма на много турци относно днешното състояние на страната им. В същото време изявлението на детето предизвиква гнева на националистите, които виждат врагове зад всяко кьоше.

Известният публицист Джан Дюндар пише по този повод в „Ди Цайт": „Западът ни завижда, каза преди време президентът Ердоган на предизборен митинг. Тази завист била предизвикана най-вече от големите турски проекти - язовири, мостове, подземна железница, тунела под Босфора. (…) И сега изведнъж се оказва, че една млада туркиня иска да стане гражданка на Германия - на една страна, която толкова ни завижда."

Всъщност милиони турци преследват същата мечта като Арифе, пише опозиционният коментатор Йълмаз Йоздил във вестник „Сьозчу". Ако нищо не се промени, след няколко години на Деня на детето няма да се намери дори едно дете, което да седне в президентското кресло, каквато е традицията на този ден.

Все повече турци си тръгват

Факт е, че все повече талантливи и образовани млади хора напускат страната. Според статистическата служба през 2017 година са си тръгнали 254 000 души - с 42,5% повече от предишната година. Мнозина заможни турци изнасят парите си в чужбина, емигрират в САЩ и пращат децата си в тамошни университети. В Германия пък само през миналата година над 10 хиляди турски граждани са подали молба за политическо убежище.

Австрийският вестник „Дер Щандарт" припомня по този повод, че Германия открай време упражнява притегателна сила над турците. Светски настроените хора, които могат да си го позволят, често изпращат децата си в немските гимназии в Турция, за да се научат на дисциплина и да усвоят езика на Гьоте и Шилер.

Дори у верните привърженици на Ердоган германската мечта на Арифе предизвиква не само гняв и критика. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа Йенероглу написа в Тwitter, че политиците трябва сериозно да се замислят, след като млади хора в Турция искат да осъществят мечтите си не в родината, а в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Германиятурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
12
 
! Отговори
точност преди 5 години
До АнонименНякои може да водят и двегодишни деца като тийн. Това си е техен проблем. ТИЙНейджър е производно на числата от 13 до 19 на английски език - тритийн ...найнтийн. Така че -хайде да не измисляме нови правила, въпреки повсеместната либерална атмосфера /слободия/, която ни залива отвсякъде!
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-популярното име на новородено момче в Берлин за 2018 година е МУСТАФА!Какаво се чудите?Ислямизацията настъпва по всички дори изглеждащи наивни и безобидни , пътища!И в България повече от половината новородени деца нямат за майчин език българския.Скоро и нашия министър председател, подобно на Макрон(който ще въвежда арабския), ще поиска да се учи на стар пенджабски в училищата.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременните туркини не раждат по много и не раждат млади. Първо правят кариера и после вече след като минат 30 г. се замислят за деца, и то не за много деца.Тези, които раждат много в Турция са кюрдите, те имат по много деца. Нещо като тук тези от маалата.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя много добре знае, че в Турция на Реджеп няма какво да прави.
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В република Южна Африка е много добре за германските пенсионери и за нас. Климата е чудесен, хората са прекрасни. В Германия е непоносимо за пенсионери. В Турция също е добре - климата е добър, хората услужливи, плодове и зеленчуци в изобилие, здравословен живот на морето. Какво повече искат хората ?
41
0
 
20
 
! Отговори
до 39- Ганьо преди 5 години
Ако знаеше друг език освен слаб български - например английски, щеше да знаеш, че думата тийн идва от окончанията след 13 - eleven, twelve, thirTEEN, fourTEEN и т.н. Най- мразя когато проста кифла се прави на кроасан!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На БКП дрогарите децата им са на Запад всички до едно.Иначе дават пари на своите *** да плюят Запада, но всичките спестявания са там.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всички бягат в Германия. Да не би българите и руснаците да не бягат?Турците са най-много, защото политиката на ФРГ беше преди време (а и все още е) да приема евтина работна ръка. Но след турците на второ място са гърците, има и много руснаци и поляци.Просто стандартът в Германия е друг. А и като говорят с турци, работещи в Германия и разберат, че там заплатите са 3000-4000 евро и някак си не върви да сравняват със заплата от 350 евро в Турция.Никой не бяга в Русия, Куба, КНДР ясно защо.
38
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем нормално е да я влече към ислямската дупка, в която Меркел превърна Германия.
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че немските пенсионери се изнасят от Германия защото стандарта на живот и за тях е висок когато са на пенсия. В Южна африка има страшно много немци пенсионери например има също и в Унгария, Чехия, Словакия, Словения
36
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12-годишно дете не е ТИЙНЕЙДЖЪР все още..Всичко между 10 и 19 се води ТИЙН. Оставям те сам да се чудиш защо вместо да си помпиш плюсове.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Арифе. Дано успее. Като отиде в Германия след десет години ще е родила 3-4 турчета за разлика от Анка от Сусурлево която я роди я не едно....германче.
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааааа, не! Имаме си достатъчно! Да пита в русия!
33
3
 
16
 
! Отговори
точност преди 5 години
Журналисти, сеячи на грамотност и информираност! Хайде постарайте се да бъдете точни и грамотни! 12-годишно дете не е ТИЙНЕЙДЖЪР все още. Губите доверието на хората, допускайки грешки от всякакво естество!
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можем да четем разбира се. Мой приятел беше излъган от българска разбойническа фирма и турци му помогнаха да се оправи в Германия. И не, не е турчин.
31
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А само миналата година 4700 германци(етнически германци, не турци от германия) са си купили имоти в Турция и са отишли да живеят там. Тези новини обаче ДВ не ви ги съобщава.:)
30
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
До 1945-та годинаДа много са им помогнали.80% от турските мигранти тогава когато са пристигнали са отворили дюнерджииници, бръснарници и обущарски ателиета.Създали са първите престъпни турски кланове. Едва последните години забогателите са станали собственици на магазини и фирми за наемане на турски неквалифицирани работници за да перат парите си. Имаш ли представа колко турсци и български "турци" са станали жертви на турски измамнически фирми в Германия ?Можеш да четеш, предполагам. Провери.
29
1
 
19
 
! Отговори
Шахин Коджаоруспу преди 5 години
Ами фактите са си факти - Турция е авторитаризъм в икономическа криза. Друг е въпросът, че дойчовците си правят тънки сметки как ще смучат човешки ресурси от цяла Европа и Близкия изток и как ще германизират имигранти с напълно различни култури и езици.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сензация щеше да бъде да иска да дойде в българия.
27
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчин да иде в Германия е все едно българин да иде в Македония. Къде е драмата? Освен това турците от края на ВСВ са масово там и добре са се погрижили за генофонда на останалата без мъже след войната Германия. Арифе отива сред роднини.