16 евро заплата на час, но кадри няма – криза в строителния бранш

В Германия строителни работници се търсят, но няма желаещи
25 сеп 2019 16:20,
152

Работите по строежите не е лесна, нито в дъжд, нито под слънчевите лъчи. Няма и достатъчно желаещи да работят, няма и обучители.

"Има недостиг на нови попълнения. Няма млади хора, които да желаят да вършат тази работа. на повечето им липсва издържливост. Вкъщи може би получават всичко наготово, а тук трябва да се доказват", обяснява пред DW Рихард Щьоцнер, ръководител на строителна бригада.

Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма.

Той обяснява, че веднага би взел още 20 души служители, но няма работници. Поради липса на персонал отказва поръчки за работа.

"Ресурсите са изчерпани. Демографските проблеми почват да се усещат и при нас", обяснява той. За да запази персонала си е вдигнал надниците от 16 до 18 евро на час.

Според него лошият имидж на бранша също влияе на евентуалните работници.

Проблемът е в много други сфери. Все по-малко млади хора избират да изучават занаятчийски професии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33За София може но не и за останалата страна.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 Какво се правите на луди ? Всички " бачкате за 700 лв" и харчите по 2000 лв.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Може би в София, но не навсякъде.
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СлавючОсвен адвокатите, лекарите, архитектите, програмистите, инженерите, маркетинг специалистите, финансисите, професорите, някой телефонсти (честно ..._), моряците, миньорите, ТЕЦ-аджиите ...Ама ако не ги борим тях - да, никой не изкарва честно пари.
29
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Славюч "Повече от 1500 лв в Бг никой не изкарва" 1000 лв по фиш и още толкова в плик. Това са масовите доходи в България.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До лкйПредпиемача са му възложели, да стори огромна сграда, гласували са му десетки милиони, понякога част от тези пари са негови. Предприемача поема РИСК. Понякога не получават нищо, докато не завършат проекта. Сторителя, бачка 22 дена, получава заплата, получава осигуровеки, ако иска, ВИНАГИ може да си тръгне, без особени последици за него. Сигурно искаш, да ти дават по 200 евро на час, начело с храта, без които нямаше да има раобта за теб, ако не бяха ума и парите им? Ем нема ...
27
2
 
28
 
! Отговори
Бежан преди 4 години
Който е улав да бачка, аз съм на социал и курс по интеграция.
26
9
 
14
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Повече от 1500 лв в Бг никой не изкарва по нормален начин кой квот ще да ви разправя.Реститутките и метресоте са др бира
25
0
 
13
 
! Отговори
aa преди 4 години
римляни има достатъчно , защо не наемат, масово
24
6
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Аз съм българче ! В борисовиягербав рай ще си живея.Ще строиме Бойковизма,ако все пак оцелеем.
23
0
 
32
 
! Отговори
HR преди 4 години
"Бежанците" не ги търсете, за строителство. Те са лекари, инженери, учители, архитекти, физици...
22
1
 
7
 
! Отговори
лкй преди 4 години
а предприема4а колко ли взема на 4ас??
21
2
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Минималната заплата в строителния бранш е 12,60 евро на час бруто Аз лично работя в Strabag Berlin и при нас е 19,80 евро на час без монтажите и добавките
20
1
 
42
 
! Отговори
Hhu преди 4 години
Когато бг работодателя даде достойна заплата и започне да цени труда на работника, тогава може да говорим за работа, труд, работници, работодатели и др.Тук се плаща колкото да не умреш и ако случайно недоволстваш ти се показва вратата. Бачкам по 12 часа за 1100 лв. Без гръбнак и кръст оставам и началника казва, че това е заплата за специалисти... Нощния труд- пълен смях.
19
3
 
15
 
! Отговори
паразити преди 4 години
Децата на меркел няма ли да се включат ,и да строят,а не да паразитират,и дасе плодят на гърба на работещите в Германия?
18
3
 
34
 
! Отговори
кадри или роби преди 4 години
масово мои познати, които се пробваха в "уредена" германия после пищяха, че са ги лъгали, прецакали и дори не са им платили за извършената от тях дейност.
17
1
 
39
 
! Отговори
Да се оправят.. преди 4 години
Причината,че не им се работи е ,че неможе да работиш с Афганистанци, Пакита, Индиици и Сомалиици и да им гледаш простотиите, а ти да вършиш два пъти повече работа и накрая да взимате една и съща заплата.
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рихард, пращаме ти много квалифициран персонал от Столюпиново ... идат идат и като прибавиш всичките други кадри от Пакистан, Афганистан и Сималия ... ехххеййй живот.Идат Рихард, идат ... приготви си малко смазка ще ти трябва
15
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвайте на подобни информации. Проверих веднага обявите за строителни работници в indeed за Берлин. Има само 49 обяви, много от тях на принципа временна заетост с посредник. В две обяви е предложена заплата от 12,20 и 13 евро бруто на час, в останалите число липсва, тоест заплатата е още по-ниска. За сравнение с 49-те обяви за строителни работници - тези за учители в същия град и портал са 493.
14
2
 
10
 
! Отговори
V преди 4 години
В други части на Европа съм виждал много по добри строителни практики от на тия и.диоти ;) Основна функция на бетона е неговата носимост .Има известна гъвкавост при различни бетони .Най нерентабилно се строи от два до към 4 -5 етажа .По висока се правят неприемливи компромиси . Точно това се прави и у нас .Възможно най *** се строи .И не е вярно че няма по добри модели от германския. Аз съм виждал такива модели но не в Германия и много рчдко . БЕТОНА ИМА НОСЕЩИ СВОЙСТВА !!!!