НАТО: Ядреното оръжие на Франция не може да е гарант на Европа

След Brexit Франция ще стане последната ядрена сила в ЕС
23 дек 2019 20:00, Елка Василева
137
НАТО: Ядреното оръжие на Франция не може да е гарант на Европа
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не могат да бъдат заместени от френските ядрени оръжия, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика миналия месец дебат в НАТО с коментарите си за "мозъчната смърт" на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон постави въпроса дали може да се разчита, че САЩ ще дойдат на помощ, ако Европа бъде подложена на нападение, и заяви, че континентът трябва да подобри собствените си отбранителни възможности. "Франция знае как да се защитава. След Brexit тя ще стане последната останала ядрена сила в ЕС", заяви Макрон в интервю за сп. "Икономист", публикувано в началото на миналия месец, припомня БТА.

Според Столтенберг обаче френските ядрени оръжия не са реална алтернатива. "Американските оръжия са част от установена система за ядрено възпиране на НАТО - нещо, което правим заедно", подчерта пред ДПА генералният секретар на НАТО. "Имаме изпитани процедури", посочи той.

Още по темата

Франция не предоставя оръжията си за използване от НАТО и е единственият член на алианса, който не участва в групата за ядрено планиране. "Франция реши да не е част от това. И това е решение, което уважавам", подчерта Столтенберг. "Но Франция не е част от ядреното възпиране на НАТО", добави той.

Дебатът, предизвикан от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, подчертавайки, че "е напълно възможно да водим дискусии и в същото време да бъдем силен и гъвкав алианс, какъвто НАТО е доказал, че е".

Генералният секретар на НАТО заяви, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, "ако контекстът е подходящ". Столтенберг подчерта значението на диалога в тези "трудни" според него отношения.

Връзките между НАТО и Москва се обтегнаха след анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия и последвалата руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Други проблеми също оказаха негативно отражение, включително прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Вярвам в диалога с Русия", заяви Столтенберг в интервюто за ДПА. "Следователно, ако контекстът е подходящ, разбира се, готов съм да се срещна и с руския президент Владимир Путин".

"Просто вярвам, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещнем, и да седнем на маса и да водим дискусия. Особено когато нещата са трудни, е важно да седнем на една маса", подчерта генералният секретар на НАТО.

Русия е нашият най-голям съсед и трябва да се стреми към по-добри отношения с Русия, подчерта Столтенберг. "Но дори и без да сме подобрили отношенията с Русия, трябва да умеем да се справяме и с такива трудни отношения с тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Горките "началници" още не са разбрали че заплахата за мира са Китай Индия Пакистан .Ако ще започва война то тя ще тръгне от там
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали си заслужава ЕС да създава собствени ядрени сили (би било добре, но ще е скъпо), но при всички случаи американски ядрени оръжия трябва да се разположат на определени места в Европа. След като Путин иска нова студена война, редно е да я получи.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 25Русия Притежава 1600 годни ядрени бойни глави---Много ми е интересно от къде знаеш колко ядрени бойни глави притежава Русия?
25
17
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
"Кого ще възпира?"Ти да не си със забавено развитие бе шмиргел? Как кого, ония умиращи от глад, пиещи шампоан, но въоръжени до зъби *** от твоята матушка. Русия Притежава 1600 годни ядрени бойни глави, от които около 1/3 са насочени срещу НАТО в Европа. Има и за тебе и за *** и за децата ти, че и за внуците... За да се противопостави на тази нападателна сила, ЕС трябва да притежава поне 500 ядрени оръжия със съответните платформи за "доставка".
24
3
 
13
 
! Отговори
До бай хой преди 4 години
Горбачов наистина подписа но Кой не спазва договореностите??? И без значение в световен мащаб кой има ядрено оръжие. Използва ли се целия свят отива.Столтенберг си прави вятър на устата а НАТО просто е в мозъчна смърт и Макрон правилно казва че не иска да ходи по гайдата на САЩ.Те си правят войни и цоцат петрол а всички от НАТО да плащат.Другите от НАТО ги е страх да призбаят този факт.
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ да докарат няколко стотин тактически ЯБГ за да се пазим от Русия.
22
0
 
10
 
! Отговори
до Евразия преди 4 години
Ами то имаше някаква договорка между Меркел и Путин за 'Лисабон-Владивосток'но след 2014 нещата се провалиха заради укрите и уса!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За чий се харчат над 1 трилион долара, докао ЕС пуска какви ли не от Азия и Африка да нахлуват свободно.
20
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е ядрена заплаха за Европа, на която трява да се противопоставим подобаващо. Тръмп е прав, че не може да се разчита само на САЩ.
19
0
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Пене лично ме е бъз от пуйките. Много странни очички имат, а и тая увиснала шия. Вратлето им е много тънко. Пълен звяр. Атомните бомби са ни нужни. Много ми е нужно, особено на мен.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можем да разчитаме на само на САЩ за ядрената си сигурност. ЕС трябва час по-скоро да инициира собствена ядрена програма, която да осигури необходимото количество възпиращи ядрени оръжия.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има ядрен паритет в Европа са ни нужни още поне 300 ядрени, бойни глави с радиус на действие 500-4000 км. Трябва да се сдобием с тях възможно най-скоро, за да гарантираме сугурността си.---ДОБРЕ, ЧЕ Е ТАКИВА НЯМАТ ВЛАСТ И САМО СИ ЛАЯТ ПО ФОРУМИТЕ И ГРАДИНКИТЕ.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо..................че защо се плашат де???? И подписват санкции срещу Русия, подписвайки ги като "санкции от ада"!!!!! Ха-ха-ха-ха-ха.........ето как, след 2000 години ЗА ПЪРВИ ПЪТ УЗНАХМЕ КЪДЕ Е АДА!!!!!!!!! Бравос краварчета....такова ЯВНО разобличение трудно е да си направиш сам, но вие успяхте!!
15
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
ДжендърНАТО и ......Много бой ще ги бият руснаците. Само стойте и гледайте. Времето наближава ...
14
4
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
НАТО ли ?България е член на НАТО ? При първи обстрел България заминава само с една "Воевода" !После световен рев "Русия агресоррррр те виновниииии ......"Доловел САЩ - ахахахаха *** !
13
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има ядрен паритет в Европа са ни нужни още поне 300 ядрени, бойни глави с радиус на действие 500-4000 км. Трябва да се сдобием с тях възможно най-скоро, за да гарантираме сугурността си.
12
1
 
9
 
! Отговори
Евразия преди 4 години
ЕС няма как да стане от Лисабон до Владивосток, но ЕС може да стане от Владивосток до Лисабон.
11
6
 
9
 
! Отговори
Смит енд Уесън преди 4 години
Най важното е че немчугите нямат ЯО и а са тръгнали нанякъде а са попилени.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой иска да напада Европа. Досега Европа съсипа сума ти държави, но никой не я е нападал, освен бежанците от тези държави които търсят хляб и препитение в Европа след като европейците бомбардираха и опустошиха страните им. Срещу бежанците ли е необходимо ядрено оръжие на Франция или на НАТО, ама как да се използва, те са в Европа.
9
2
 
7
 
! Отговори
ха преди 4 години
А ако ЕС стане от Лисабон до Владивосток ще има ли квик квик квик!?